✦Interview
Frederik Sioen: “Ja, ik noem mezelf een Strava-slet”
Is een smartphone een spiegel? Strookt het onlineleven nog met de werkelijkheid? Matthias M.R. Declercq gaat wekelijks face to face, over swipen, liken en liegen. Vandaag: singer-songwriter Frederik Sioen.
“Wees maar zeker”, zegt singer-songwriter Frederik Sioen. “Wie mijn telefoon vindt, kan zich een heel goed beeld vormen van hoe mijn leven eruitziet. Natuurlijk vind je daarin veel muziek-apps. Meer nog: er zijn maar weinig dingen waar ik mee bezig ben die niet terug te vinden zijn op de telefoon.”
Laten we beginnen met het weer. Ik zie veel meteo-apps.
“We zijn er al. Ik ben een fervent wielertoerist. Dus moet ik weten welke kledij aan te trekken. Er zijn ook andere apps op mijn telefoon die in het teken staan van wielrennen.”
Wat is Airvisual?
“Een app die de luchtkwaliteit meet. Op dit ogenblik is het code geel aan het Gentse Baudelopark. Daar hangt een toestel dat het fijnstof in de lucht meet, en die resultaten zijn dus openbaar. Aan dat park is het nochtans vaak code groen, maar nu niet.
“Ik leerde de app kennen in Zuid-Korea. Daar heeft iedereen die applicatie op de telefoon. In hoofdstad Seoel is de luchtkwaliteit soms bijzonder pover door het fijnstof dat overwaait van de industrie in het Chinese Peking. Dan kleurt de app donkerrood en weet je wat te doen. Meer nog: soms krijgt iedereen zelfs van de Koreaanse overheid per sms het advies om binnen te blijven of een mondmasker te dragen. Dan sta je in de metro en krijgt plots iedereen tegelijkertijd een bericht. Ik kan u verzekeren, ga je tijdens zo’n code rood sporten, dan voel je dat ’s avonds aan je ademhaling. Dus blijf je beter binnen of ga je naar de gym.”
Wat steekt er allemaal in het mapje ‘Korea’?
“‘KakaoTalk’, dat is de plaatselijke messenger-service, en ‘KakaoMetro’, waarbij je tot op de seconde precies de timing en route van de metro ziet. En ‘Naver Maps’, de Zuid-Koreaanse Google Maps is dat. ‘Memrise’ is de app die bij mijn studieboeken Koreaans hoort. Hoe dieper in de cursus, hoe verder op de app.”
Waarom volgt u Koreaans?
“Lang verhaal, dat ook tot de smartphone terug te voeren valt. In 2009 installeerde ik Twitter op mijn telefoon en kreeg ik meteen een heleboel volgers uit Korea. Dat is tevens ook het geboorteland van mijn vriendin, maar haar verhaal staat los van de Twitter-historie. Twee jaar voordien, in 2007, gaf ik toelating om ‘Cruisin’, een nummer uit mijn eerste album See You Naked, te gebruiken in een reclamespot met Gwyneth Paltrow en Daniel Henney. Bleek ‘Cruisin’ daardoor te zijn uitgegroeid tot het bekendste reclamemuziekje van het land, en dat betekent echt wel iets in een land als Zuid-Korea.
“Radiostations draaiden het nummer toen ook, en nadat ik als gek begon te mailen naar platenmaatschappijen slaagde een jazzpromotor erin om een aantal concerten te organiseren. Kwam ik aan in Korea, bleken de zes shows allemaal uitverkocht. Ik wist niet wat mij overkwam. Beatles-achtige toestanden met gillende meisjes en cadeautjes en selfies enzovoort. Sindsdien ben ik dus bekend in Zuid-Korea, zowaar, en volg ik nu lessen Koreaans.”
En dat lukt?
“Het is een mindfuck natuurlijk, met al die vreemde tekens. Maar ik trek me uit de slag en hoop binnenkort de krant te kunnen lezen. Maar al naargelang de rang, leeftijd, job… van je gesprekspartner passen de Koreanen hun taal aan. Dat maakt het er niet makkelijker op.”
Strava duidt op uw wielerleven?
“Strava is een app die alle data van je prestaties bijhoudt. Haast alle leden van wielerclub Spaak en Spier gebruiken Strava, wat tot een jolige competitie leidt natuurlijk. Ja, ik noem mezelf ook een Strava-slet. Als het niet op de app staat, dan is het niet gebeurd! Al kan dat tot uitwassen leiden natuurlijk. (lacht) Vorig jaar ontstond er een strijd tussen twee mannen van de club om zo veel mogelijk kilometers te rijden in 2017. Waren die eind december nog altijd aan het koersen. Ze zaten aan 11.000 kilometer. En die hebben kinderen, hè.”
Gebruikt u de app ook in het buitenland?
“Je kunt van sociale media als Strava zeggen wat je wilt, maar wie alle mogelijkheden benut, belandt op de mooiste plekken. Ooit contacteerde ik een onbekende Japanner op Strava, toen ik in Fukuoka was. Die leidde me door de prachtige bossen rondom de stad. Zonder Strava was dat nooit gebeurd. Net zoals ik dankzij Twitter misschien nooit had geweten dat Koreanen gek zijn op mijn muziek.”