Dinsdag 21/03/2023

De mensenDe mensen

Frédéric Van Leeuw, Juan Carlos en Paul Rusesabagina

null Beeld DM
Beeld DM
Redactie

Krijgt prijs voor vervolging van genocide

Frédéric Van Leeuw, federaal procureur

Federaal procureur Frédéric Van Leeuw en zijn team krijgen een prijs voor bijzondere prestaties van de internationale associatie van aanklagers voor hun succesvolle vervolging van genocide. De reden daarvoor is hun succes in de zaak-Neretse, een voormalige hoge functionaris in Rwanda. Neretse stond bij ons terecht voor zijn rol in de genocide in Rwanda en is na een assisenproces veroordeeld tot 25 jaar cel.

“Het werk van het team, een primeur voor België, toont het belang van internationale samenwerking en de positie die alle openbare aanklagers moeten innemen tegen misdaden tegen de menselijkheid”, aldus de vereniging. België heeft voor dit dossier samengewerkt met de Rwandese en de Franse autoriteiten. Van Leeuw is naar eigen zeggen “zeer trots”.

Wordt onderwerp van tv-serie

Juan Carlos, voormalig koning van Spanje

De makers van tv-hit Homeland werken samen met streamingdiensten aan een serie over Juan Carlos, de afgetreden koning van Spanje. De reeks gaat XRey heten en zal gaan over de regeerperiode van de koning die abrupt eindigde met troonsafstand in 2014. Juan Carlos stak dat toen zelf op persoonlijke redenen zoals zijn zwakke gezondheid, maar hij is nadien ook in verband gebracht met corruptie. Hij zou grote sommen geld hebben ontvangen van de Saudische koninklijke familie in ruil voor zijn tussenkomst in een bouwproject. Gebukt onder dit schandaal heeft hij Spanje verlaten en verblijft hij in de Verenigde Arabische Emiraten. De tv-serie zal zich baseren op een populaire Spaanse podcast over het leven van de vorst. De producenten ontvingen eerder een Emmy-award voor hun succesreeks Homeland.

Moet vrijgelaten worden volgens Europees Parlement

Paul Rusesabagina, veroordeeld voor terrorisme

Het Europees Parlement vraagt in een resolutie om de onmiddellijke vrijlating en repatriëring van Paul Rusesabagina. Het parlement vraagt de Europese Commissie om de inspanningen daarvoor op te drijven. De Belgische Rwandees is vorige maand tot 25 jaar cel veroordeeld voor terrorisme, hoewel hij vooral bekend stond voor zijn positieve rol tijdens de Rwandese genocide.

Zowel het Europees parlement als het Belgische keurden nog voor zijn veroordeling al een resolutie goed die zijn kidnapping en behandeling veroordeelde. Met de nieuwe resolutie doet het Europees parlement geen uitspraak over de schuld of onschuld van Rusesabagina, maar het noemt de hele zaak “exemplarisch voor de mensenrechtenschendingen in Rwanda”. Een grote meerderheid schaarde zich achter de resolutie. Twee parlementsleden stemden tegen, een Duitse sociaaldemocraat en een Nederlands parlementslid van het uiterst-rechtse PVV.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234