Zondag 29/05/2022

Freddy Horion procedeert voor voorwaardelijke vrijlating

Brussel

Eigen berichtgeving

Zesvoudig moordenaar Freddy Horion hoopt binnenkort te kunnen vrijkomen. Hij diende een verzoekschrift in bij de Commissie voor de Vervroegde Invrijheidstellingen (VI) in Leuven. Over twee weken moet die een beslissing nemen over de zaak van de man die kan doorgaan voor Vlaanderens beroemdste crimineel. Horion zit al eenentwintig jaar in de gevangenis.

In juli 1979 vermoordde Horion in Gent een winkelierster. Daarop trok hij samen met zijn kompaan Ronald Feneulle naar de woning van Roland Steyaert in Sint-Amandsberg. Hij hield diens gezin eerst urenlang gegijzeld en vermoordde uiteindelijk vader, moeder, twee kinderen en een schoonzoon. Freddy Horion werd in 1981 tot de doodstraf veroordeeld. Die straf werd later omgezet in levenslang. Daardoor komt hij - in theorie - al sinds 1995 in aanmerking voor de vervroegde vrijlating. In die periode was het een publiek geheim dat zijn naam samen met onder meer de vier kopstukken van de CCC op een 'zwarte lijst' stond bij toenmalig justitieminister Melchior Wathelet. In die periode was het de minister van Justitie die met één pennentrek over het al dan niet toekennen van voorwaardelijke vrijlatingen besliste.

Maar dat veranderde allemaal na de zaak-Dutroux. Sinds enkele maanden bestaat er per gevangenis een VI-commissie, die wordt voorgezeten door een beroepsmagistraat. De nieuwe situatie blijkt voordelig te zijn voor gedetineerden wier naam vele jaren na de feiten nog op ieders lippen ligt. Kort na het in voege treden van de nieuwe wet kwamen twee van de vier CCC'ers vrij. Maandag mocht ook de beruchte ex-advocaat Jean-Michel Systermans de gevangenis verlaten. Hij pleegde in december 1985 een bomaanslag op het justitiepaleis in Luik en kreeg daarvoor de doodstraf.

Of het ook bij de nu 52-jarige Horion allemaal zo gemakkelijk zal gaan, is zeer twijfelachtig. Het is al de tweede keer dat hij zich tot de VI-commissie wendt. Het openbaar ministerie verzet zich tegen de vrijlating en inmiddels kwam er ook al een zeer verontwaardigde reactie van de nabestaanden van de familie Steyaert.

Horion slaagde er tweemaal in uit de gevangenis te ontsnappen en ondernam daarnaast nog drie (mislukte) pogingen daartoe. Toch kreeg hij van het personeel van Leuven-Centraal een positief advies. Hij zou er zich de voorbije jaren hebben doen opmerken als een 'modelgevangene'. Zijn huidige advocaat Bart Vosters liet al weten dat zijn cliënt alle hem opgelegde voorwaarden strikt zal respecteren - inclusief een toegangsverbod voor de hele provincie Oost-Vlaanderen, waar de feiten zich destijds afspeelden.

In het begin van de jaren tachtig verscheen de (auto)biografie van Horion. Vorig jaar besteedde het Canvas-programma Kwesties twee reportages aan hem. Enkele maanden geleden stond hij model voor een van de hoofdpersonages in de film Shades van Erik Van Looy. In de film zag Horions alter ego zijn kansen op een vervroegde vrijlating in rook opgaan door overmatige mediabelangstelling. Dat scenario zou zich nu wel eens kunnen herhalen. In de realiteit dan. (DDC)

Vlaanderens beroemdste moordenaar zit eenentwintig jaar in de cel en wordt nu omschreven als 'modelgevangene'

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234