Dinsdag 18/01/2022

Freddy Horion naar gevangenis Brugge

Brugge / Leuven

Eigen berichtgeving

Thea Swierstra

Zesvoudig moordenaar Freddy Horion is donderdagmiddag overgebracht van de gevangenis van Leuven-Centraal naar het penitentiair complex in Brugge. Dat heeft Horions advocaat Bart Vosters gisteren bevestigd. Aanleiding tot de overbrenging is een hoeveelheid materiaal die gevonden is in de sporthal van het Leuvense gevangeniscomplex, waar Horion voor verantwoordelijk is. De Leuvense gevangenisdirectie vermoedt dat de Gentenaar daarmee een ontsnappingspoging voorbereidde, maar Vosters ontkent dat.

Volgens Horion is het materiaal - waar het precies om gaat is niet bekend - niet van hem en heeft een andere gevangene hem willen 'pakken'. Een paar weken geleden had Horion het aan de stok gekregen met een gedetineerde en weigerde hij hem de toegang tot de sporthal.

Horion, die sinds 1979 opgesloten zit en in principe levenslang heeft, kan volgend jaar in aanmerking komen voor vrijlating. Volgens zijn advocaat heeft de moordenaar dan ook geen enkele reden om te proberen ontsnappen. "Anders gooit hij zijn eigen ruiten in. Welke kans van slagen heeft zo'n poging nog? Als hij wegraakt is het maar voor een paar weken, dus Horion weet dat zulks geen zin heeft. Hij zegt zelf: 'Ik ben een stuk in de vijftig en kan die spanning niet meer aan.'"

Toch heeft Horion de schijn tegen. De man die in juni 1979 in Gent een winkeljuffrouw, een garagehouder, diens vrouw en twee dochters en de vriend van een van de meisjes doodde, deed verschillende uitbraakpogingen. Twee keer was hij daarbij succesvol. Een keer kon hij de Gentse gevangenis Nieuwe Wandeling voor een paar uur ontvluchten, de tweede keer lukte het Horion om zes weken buiten de muren van Leuven-Centraal te blijven. "Maar dat was in het begin van zijn detentie. Horion zat toen in een uitzichtloze situatie, omdat hij wist dat hij lang moest zitten. Hij had destijds niets te verliezen, maar nu alles", meent Vosters. Desondanks denkt de advocaat dat de materiaalvondst een mogelijke vervroegde invrijheidstelling niet zal torpederen. "In dat kader zijn de resultaten van het onderzoek dat nu is ingesteld belangrijk. Het is afwachten, maar ik ben er gerust op dat dit zijn invrijheidstelling niet zal schaden."

In afwachting van het onderzoek is Horion overgeplaatst naar het penitentiair complex van Brugge. Die gevangenis staat bekend als de veiligste gesloten strafinrichting in België. Voor Horion betekent het een hele aanpassing. Kon hij zich binnen Leuven-Centraal vrij bewegen, in Brugge zit de Gentenaar het grootste deel van de dag op zijn kamer. Vosters: "Het gaat goed in Brugge, maar Horion vindt die overplaatsing vervelend. Hij wil dan ook zo snel mogelijk terug naar Leuven. We verwachten ook wel dat dat gaat gebeuren, al kan het nog wel zes maanden tot een jaar duren. Het is een maatregel van onbepaalde tijd."

In Brugge klagen cipiers al jaren over de werkdruk. Of die met de komst van Horion nog verhoogd is, wilde de gevangenisdirectie niet kwijt. Ook de directie van Leuven-Centraal wenste niet te reageren.

'Horion ontsnappen? Dan gooit hij zijn eigen ruiten in. Hij zegt zelf: ik ben een stuk in de vijftig en kan die spanning niet meer aan'

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234