Maandag 23/05/2022

Freddy Horion komt voorlopig niet vrij

Brussel

Eigen berichtgeving

Er komt pas ten vroegste in juni een beslissing over het verzoek van zesvoudig moordenaar Freddy Horion om voorwaardelijk vrij te komen. Dat is de commissie van voorwaardelijke invrijheidstelling (VI) gisteren overeengekomen. In het dossier dat Horion indiende bij de commissie, zouden nog stukken ontbreken.

De 52-jarige Horion zit al 21 jaar in de gevangenis. In juli 1979 vermoordde hij in Gent een winkelierster. Daarop trok hij samen met zijn kompaan Ronald Feneulle naar de woning van Roland Steyaert in Sint-Amandsberg. Daar vermoordde hij vader, moeder, twee kinderen en een schoonzoon. Freddy Horion kreeg in 1981 de doodstraf, die later werd omgezet in levenslang. In theorie komt Horion al sinds 1995 in aanmerking voor de vervroegde vrijlating. Ook zijn toenamlige kompaan Feneulle zit nog in de gevangenis.

Om in aanmerking te komen voor een voorwaardelijke invrijheidstelling moet het dossier onder meer een 'reklasseringsplan' bevatten. Zijn advocaat Bart Vosters zegt dat Horion snel gereïntegreerd kan worden in de maatschappij. "Hij heeft een woonplaats en kan weer gaan werken. Aan de voorbereiding van dit dossier is drie jaar gewerkt." Zijn cliënt is bereid om alle hem opgelegde voorwaarden strikt zal respecteren, onder meer een toegangsverbod voor de hele provincie Oost-Vlaanderen, waar de feiten zich destijds afspeelden.

"De voorwaardelijke invrijheidstelling blijft natuurlijk een gunstmaatregel, geen verplichting", aldus nog Vosters, net voor de beslissing van de commissie bekend raakte. "Als het verzoek van Horion wordt afgewezen, begint de procedure weer van voren af aan. Horion zal dan opnieuw een verzoek indienen bij het personeelscollege. Als die een positief advies geeft, dan wordt de uiteindelijke beslissing genomen door de commissie VI. Na drie negatieve adviezen kan Horion rechtstreeks een verzoek indienen bij de commissie VI. Zo is het ook deze keer gegaan. "Het personeelscollege gaf driemaal een negatief advies, maar ook toen gebeurde dat niet op basis van de inhoud, maar omdat er stukken uit het dossier ontbraken." (AmB)

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234