Woensdag 12/08/2020

Freddy De Kerpel, de slimste bokser ter wereld: 'En nu het Groot Dictee'

De slimste bokser ter wereld, of alleszins toch van Vlaanderen, is zonder twijfel Freddy De Kerpel. Gisteren vloerde Paul Jambers hem dan wel, maar eerder sloeg De Kerpel Walter Zinzen, Eva Brems en Kathleen Cools tegen het canvas van De slimste mens. En dat zijn voorwaar geen intellectuele lichtgewichten.

door Kris Jacobs

BRUSSEL l Daarmee heeft De Kerpel, de laatste jaren vooral bekend door zijn opgemerkte deelnames aan Stanleys route en Open en bloot, een andere kant zijn persoonlijkheid met verve belicht. Een bokser die kan lezen! En nog spellen ook. Met sparringpartner Jan Van den Berghe bereidt hij zich immers voor op het Groot Dictee der Nederlandse Taal.

"Ik heb gisterenavond ondermaats gepresteerd", aldus De Kerpel. "Ik had het bij de beeldvraag voortdurend over Argentinië, terwijl ik goed genoeg weet dat Pinochet dictator in Chili was. Mijn vrouw is Braziliaanse, uiteraard volg ik wat zich op dat continent afspeelt. Bovendien heb ik een goede vriend uit Chili, die destijds het land ontvlucht is en die ik daar voortdurend mee zit te plagen. Zo van: 'Diene Pinochet is toch ne goeie vent.' Om te lachen, hé."

Het zat sowieso flink tegen in zijn vierde en laatste aflevering. "Ik had te weinig seconden. Ik begon de afvallingsronde tegen Jambers met 251-68." En dan je ben je al zo goed als uitgeteld. "Vandaag heeft de beste gewonnen. Simpel", zo zei de immer sportieve De Kerpel achteraf. "Maar vier deelnames, daar had ik had hier op voorhand voor willen tekenen", voegt hij er telefonisch aan toe.

Tevreden mag hij inderdaad zijn. Achtereenvolgens Zinzen, Brems en Cools verslaan, niet slecht voor iemand die er vooral bekend om staat dat hij stevige fysieke meppen kan verkopen. De Kerpel blijft zijn eigen verdienste relativeren. "Zinzen weet meer dan ik, maar toevallig weten we wel veel over dezelfde zaken: Afrika en Congo. Ik heb daar tussen 1982 en 1986 nog boksers getraind. Ik heb ooit zelfs een audiëntie met Mobutu aangevraagd voor het inrichten van een wedstrijd, maar die bokser kreeg een hersenbloeding en het is nooit doorgegaan."

En het gaat nu eens niet over zijn aantal bedpartners, al was er die ene vraag over sm-praktijken. "Ken ik niets van. Die penisring had ik wel, maar dat kon moeilijk iets anders. Voor mij telt alleen klassieke seks.

"Bof, er is een mythe rond De Kerpel gecreëerd. Mensen die me kennen weten dat ik een heel kalme gast ben die met zijn sport bezig is. Oké, ik was wel een beetje een golden boy in mijn tijd. Je had hier tot voor Sugar Jackson eigenlijk twee bekende boksers: Coopman en ik. Dus bij Chris Van den Durpels typetje Firmin Crets dacht iedereen meteen aan ons. Ik ben blij dat er nu een andere kant van mij te zien was, mijn echte persoonlijkheid."

Die andere De Kerpel spreekt vijf talen: naast Nederlands nog Spaans, Portugees, Engels en Frans. "En hoe meer je talen spreekt, hoe meer je leest." Dat zijn dan kranten, tijdschriften en biografieën, veel biografieën. "Van Frank Sinatra, Malcolm X, Lumumba, Idi Amin, Manuel Noriega... Niet dat ik voor zo'n Noriega bewondering heb, maar het fascineert me dat zo'n crapuul het zo lang uithoudt. Verhalen interesseren me, maar geen fictie. Over Norman Mailer of Ernest Hemingway heb ik bijvoorbeeld gelezen, maar romans van hen niet. Het gaat me om die persoonlijkheden, wat ze meegemaakt hebben. En wat ik lees, houd ik ook bij. Dat is een beetje een deel van mijn leven."

Voor De slimste mens had De Kerpel zich bewust niet voorbereid. "Als ik het niet weet, dan weet ik het niet. Ik denk dat alleen maar nerveus zou worden als ik me bewust had voorbereid." Samen met royaltywatcher Jan Van den Berghe gaat hij nu wel trainen voor zijn volgende uitdaging: het Groot Dictee der Nederlandse Taal. "Jan was vroeger boksjournalist, dus ik ken hem al lang. We hebben vaak samen getraind, powertraining vooral. We hebben ook wel samen in de ring gestaan, maar laten we dat friendly sparring noemen. Bij De slimste mens was voor mij voor het eerst deelnemen belangrijker dan winnen. Maar ik wil me nu ook niet belachelijk maken. Voor het Groot Dictee kan ik dus wel wat tips gebruiken. Jan heeft vorig jaar het Groot Dictee gewonnen, je kunt je dus geen betere coach voorstellen."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234