Zaterdag 10/04/2021

ColumnDe schaal van Mulders

Freddie Mercury behoorde tot de 1 procent van de mensen met hyperdontie die meer dan twee extra tanden hebben

Freddie Mercury. Beeld Getty Images
Freddie Mercury.Beeld Getty Images

Jean-Paul Mulders onderzoekt alles wat u bij de hersenkwabben kan grijpen.

“Hoe gaat het met jou?” wil een collega die ik al een paar jaar niet gezien heb weten. De vraag laat zich gemakkelijker stellen dan ze valt te beantwoorden. Op straat geef ik een sociaal wenselijke reactie. Ik lach dan ‘ça va hoor’, met c-cedille, in plaats van mij in details of volledigheid te verliezen.

De waarheid is dat ik mij al een hele tijd niet meer aan het stuur van mijn leven voel. Ik zit in de passagiersstoel, naast een krankzinnige chauffeur die zich een breuk lacht met mijn voorzichtige wenken en aanwijzingen. Hij schatert en stuift met een rotvaart de andere richting uit, zonder rekening te houden met de wetten van de fysica of het verkeers­reglement.

Gelukkig ben ik ook een drama-king, die denkt aan stuurloze automobielen maar dat dan gewoon het openbaar vervoer neemt. Wie in Gent de geheimzinnige lettercombinatie DL stuurt naar het nummer 4884, mag een uur lang ‘hop-on hop-off’ tram en bus op. Ik heb mij lang afgevraagd waarvoor DL staat. Toen verklapte iemand mij dat het de eerste letters zijn van De Lijn. Zoals wel vaker kun je mysteries beter gewoon mysterieus laten zijn.

Er zit een meisje op de tram dat chips eet uit een gezinsverpakking. Dat is iets wat je mij nooit zal zien doen: chips eten op openbare plekken, niet uit kleine en al zeker niet uit grote zakken. Je zal mij er niet op betrappen een pet te dragen met de klep naar achteren, een lorgnet te gebruiken of te zitten wachten in een voertuig met stationair draaiende motor. Dat laatste zie je zo vaak dat ik mij afvraag of het misschien een politiek statement is geworden. ‘Klimaatopwarming? Hier zie, nog wat overtollig uitlaatgas in uw groene smoel, jong.’ Op dezelfde manier ongeveer zie ik fietsers in mijn stad zo dikwijls op het voetpad fietsen, dat ik mij afvraag of de wegcode niet beter ontwijd kan worden.

Uniek stemgeluid

Ondanks dat soort kleinschalige ergernissen, brengt de tram mij veilig huiswaarts. Daar bereid ik tomatensoep en rol balletjes terwijl ik kijk naar Bohemian Rhapsody, de biopic over het leven van Freddie Mercury. Het intrigeert mij dat de zanger beschikte over vier extra snijtanden. In zijn jeugd werd hij daar vaak mee uitgelachen, maar later durfde hij niet aan zijn gebit te laten werken uit schrik dat het zijn uitzonderlijke stemgeluid zou veranderen.

Op een uithoek van het internet lees ik bij over dat verschijnsel, dat de wetenschappelijke benaming hyperdontie kreeg. ‘The overall prevalence of extra teeth is 0,09% tot 3,1%’, verneem ik, ‘depending upon the population.’ Ik hou van exacte cijfers, temeer als die verwoord zijn in baanvast Engels. De zanger van Queen behoorde tot de zeldzamen onder de zeldzamen, aangezien maar 1 procent van de mensen met hyperdontie meer dan twee extra tanden hebben.

Dat soort statistieken vind ik prettig. Het stelt mij gerust dat mensen dingen waar ik tot voor kort nog nooit van gehoord had, gekwantificeerd en berekend hebben. ‘We reizen om te leren’, grijns ik in de badkamer tegen mijn spiegelbeeld. Vervolgens zoek ik mijn bed op, doof de lichten en droom van tanden die uitvallen, maar bij het ontwaken toch weer gewoon in mijn mond staan.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234