Donderdag 15/04/2021

Update

Fraudezaak bij Hasseltse politiezone

De Hasseltse burgemeester Hilde Claes. Beeld BELGA
De Hasseltse burgemeester Hilde Claes.Beeld BELGA

Uit een reportage van Panorama op Canvas bleek dat toplui van de politiezone Hazodi (Hasselt-Zonhoven-Diepenbeek), zoals onder meer voormalig korpschef Michel Beckers, zichzelf jarenlang onterecht premies en vergoedingen lieten uitbetalen. Op kosten van het korps zouden ook tal van aankopen zijn gedaan voor privégebruik. Volgens een getuige liepen de bedragen op tot zo'n 350 euro per maand. Verder zou ook een sollicitante die zakte voor een toegangsexamen toch een job hebben gekregen.

De klokkenluiders, enkele administratieve medewerkers, zouden vervolgens gepest en bedreigd zijn door hun chefs. Hun stappen naar het Comité P leverden niets op. Uiteindelijk zijn ze zelf correctioneel vervolgd wegens gesjoemel, en geschorst.

Klokkenluiders
Hasselts burgemeester Hilde Claes (sp.a) heeft in 2009 de functies van de vier klokkenluiders opgeheven, officieel omdat die niet wettig zouden geweest zijn. De advocate van de vier ontkent dat en zegt dat de vier medewerkers statutair benoemd waren. De vier zeggen dat ze leidinggevende functies verloren en een job zonder inhoud kregen op een andere plaats.

"Geen bewijzen"
Claes reageerde dat er nooit bewijzen zijn gevonden van grote mistoestanden. De onterecht uitbetaalde premies zouden intussen zijn teruggestort, aldus de burgemeester. Claes gaf wel toe dat er bij haar aantreden in 2009 grote spanningen waren in het politiekorps. Naar eigen zeggen plaatste ze de vier "klokkenluiders" over om een einde te maken aan de pesterijen. Twee van de vier klokkenluiders blijven geschorst tot er een uitspraak komt. De korpsleiding is intussen vervangen.

Spoedberaad
De begeleidingscommissie voor het Vast Comité van Toezicht op de Politiediensten (Comité P) komt op korte termijn bijeen om zich met het comité P te buigen over het dossier van de politiezone Hazodi. Dat vernam ondervoorzitter Koenraad Degroote (N-VA) van de voorzitter van de begeleidingscommissie, Kamervoorzitter André Flahaut (PS). Degroote had Flahaut gevraagd de commissie zo snel mogelijk bijeen te roepen samen met de leden van het Comité P naar aanleiding van de Panorama-uitzending. De begeleidingscommissie heeft het Comité P herhaaldelijk in brieven gevraagd om informatie over het dossier, maar kreeg steevast te horen dat de zaak nog in onderzoek was. "We hebben dus nog nooit inhoudelijk informatie gekregen", herhaalde Koenraad Degroote. (belga/sps/tma)

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234