Maandag 01/03/2021

Update

Frauderende PS-minister Didier Donfut neemt ontslag

Didier Donfut strijkt jaarlijks 120.000 euro op door een overeenkomst tussen zijn consultancybedrijf en een Intercommunale. Beeld UNKNOWN
Didier Donfut strijkt jaarlijks 120.000 euro op door een overeenkomst tussen zijn consultancybedrijf en een Intercommunale.Beeld UNKNOWN

Er is weer een PS-kopstuk over een affaire gestruikeld. Waals minister van Gezondheid, Sociale Actie en Gelijke Kansen, Didier Donfut, trekt zich terug als derde kandidaat op PS-lijst in het arrondissement in de regio Mons-Borinage en stelt zijn mandaat van minister ter beschikking van Waals minister-president Rudy Demotte. Dat kondigt hij aan nadat La Libre Belgique eerder gemeld had dat hij als minister nog jaarlijks 120.000 euro opstreek via zijn consultancybedrijf. De oppositie had daarop felle kritiek laten horen en eiste dat het Waalse parlement weer bij elkaar kwam. Demotte heeft het ontslag aanvaard. Donfut zal niet worden vervangen binnen de Waalse regering, Demotte neemt zelf Donfuts bevoegdheden op zich.

Deze nieuwe affaire komt op minder dan een maand van de verkiezingen heel ongelegen voor de PS van Di Rupo, die met de MR van Didier Reynders in de balans ligt voor de status van grootste partij in Wallonië.

Legaal
In een mededeling verwondert hij er zich over dat zijn activiteiten als energie-expert, die hij naar eigen zeggen in de "volstrekte legaliteit en steeds in alle openheid uitoefende", op vier weken van de verkiezingen op de voorpagina geraakten.

Geen lijsttrekker
Omdat hij geen campagne in een sfeer van affaires en steriele polemieken wil voeren, heeft hij beslist zich terug te trekken als lijsttrekker van de PS voor de kieskring Mons-Borinage. Hij stelt zijn ministerambt ook ter beschikking van de Waals minister-president. Hij hoopt dat op die manier de sereniteit kan terugkeren in het politieke debat.

Zeer beperkte opdrachten
De oppositie was al hard van leer getrokken tegen Donfut, want MR en Ecolo eisten de bijeenroeping van een commissie van het Waals parlement. Waals parlementslid Richard Miller (MR) diende een interpellatie in aan minister-president Rudy Demotte over de zaak. "Volgens de overeenkomst zou mijnheer Donfut belangrijke bedragen ontvangen hebben voor zeer beperkte opdrachten", zegt de Franstalige liberaal Miller. Het Waals parlement heeft zijn activiteiten op 30 april gestaakt in afwachting van de verkiezingen van 7 juni, maar de assemblee is niet ontbonden. Het parlement kan dus volgens Richard Miller weer bijeenkomen.

Hervorming
Ook Ecolo wilde dat het parlement opnieuw bijeenkomt. De Franstalige groenen vroeg dat een gezamenlijke commissie Algemene Zaken-Binnenlandse Zaken zich over de situatie van minister Donfut buigt. Daarnaast dringen ze aan op een diepgaande hervorming van het openbaar bestuur in Wallonië.

Belangenconflict
Voor Ecolo stelt het contract tussen het consultancybedrijf van Didier Donfut, IDEE, en de intercommunale IGH een probleem, temeer omdat er hiervan geen spoor terug te vinden is in de mandatenlijst die de minister heeft ingediend. Bovendien had het Waals parlement maatregelen genomen om dergelijke praktijken te verhinderen. De Franstalige groenen menen dat er bovendien sprake is van een belangenconflict, aangezien de minister krachtens zijn functies zich ook moet inlaten met gas en elektriciteit. Voor Ecolo is het duidelijk dat deze zaak andermaal de noodzaak aantoont van een modernisering van het bestuur van het Waals gewest. (belga/kh/bdr)

De PS is weer een schandaal rijker. Beeld UNKNOWN
De PS is weer een schandaal rijker.Beeld UNKNOWN
Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234