Donderdag 06/08/2020

Fraudeproces La Carolorégienne begint woensdag

Beeld UNKNOWN

Na een eerste zitting die beperkt bleef tot de vastlegging van een kalender begint woensdag voor de correctionele rechtbank van Charleroi het proces over de huisvestingsmaatschappij La Carolorégienne. Dit dossier bracht alle politiek-gerechtelijke affaires van Charleroi aan het rollen. De zaak kostte destijds drie schepenen van Charleroi hun loopbaan. Zij verschijnen naast zeven andere beklaagden voor de rechtbank.

In september 2005 maakt Olivier Chastel, MR-gemeenteraadslid in Charleroi, een doorlichting van de Waalse huisvestingsmaatschappij SWL (Société wallonne du Logement) bekend. De audit brengt fouten aan het licht in het beheer van La Carolorégienne, een maatschappij die ruim 2.700 sociale woningen in de streek van Charleroi beheert.

Schepen Claude Despiegeleer (PS) 42 dagen in voorhechtenis
De toenmalige zaakvoerder-bestuurder is Claude Despiegeleer, ook schepen van Sport en Openbare Gebouwen van Charleroi.
De doorlichting van de SWL vermeldt uitgaven en het gebruik van goederen zonder verband met het beheer van La Carolorégienne, zoals de aankoop van flessen wijn, gespekte onkostennota's of hulp die blijkbaar zonder reden gegeven wordt aan verenigingen zonder zichtbare band met La Carolorégienne. Ook zouden sociale woningen zonder reden aan sporters uit hogere klassen toegekend zijn.

Op 30 september 2005 wordt schepen Despiegeleer in verdenking gesteld van valsheid in geschrifte en gebruik van valse stukken door een openbaar ambtenaar, misbruik van vennootschapsgoederen en inbreuken op de boekhoudwetgeving. Hij wordt aangehouden en zal 42 dagen in voorlopige hechtenis zitten.

André Liesse, schepen van Handel en voorzitter van de raad van bestuur van La Carolorégienne, wordt op 5 oktober 2005 in verdenking gesteld van dezelfde misdrijven, maar vrijgelaten.
Op 14 oktober 2005 is het de beurt aan gewezen PS-senator Francis Poty, die onder meer vervolgd wordt voor het gebruik van personeel en materiaal van La Carolorégienne voor persoonlijke doeleinden.

Serge Van Bergen, schepen van Huisvesting en bestuurder van de huisvestingsmaatschappij, wordt op 20 oktober 2005 in verdenking gesteld van valsheid, gebruik van valsheid door een ambtenaar, misbruik van vennootschapsgoederen en inbreuken op de boekhoudwetten. Hij wordt vrijgelaten.

Ontslag Van Cau

De inverdenkingstelling van de drie schepenen had snel politieke gevolgen. Despiegeleer en Liesse namen ontslag als schepen. Van Bergen weigerde aanvankelijk af te treden, maar legde zijn ambt uiteindelijk ook neer. Het spectaculairste gevolg was echter het ontslag van Jean-Claude Van Cauwenberghe als minister-president van het Waals gewest de avond dat Despiegeleer, een van zijn naaste medewerkers, in verdenking werd gesteld.

In de daaropvolgende weken en maanden werden nog verscheidene directeurs van La Carolorégienne in verdenking gesteld, die naast deze politieke mandatarissen voor de rechtbank zullen verschijnen. Onder hen Luc Frère, directeur-zaakvoerder, consulair rechter bij de handelsrechtbank van Charleroi en bestuurder van het boekhoudkantoor Coreva, dat de boekhouding van La Carolorégienne en van verenigingen deed. Coreva duikt later op in andere dossiers, onder meer in het dossier Carolo bis, over geldtransfers tussen de Gemeentelijke Regie en sportverenigingen.

Alain Carlier, directeur-zaakvoerder van La Carolorégienne, wordt valse vervoerskosten en verduistering ten laste gelegd. Technisch directeur Jean-Paul Tison wordt verdacht van verduistering. Technisch directeur Maurice Bruneel moet zich verantwoorden voor valsheid, belemmering van de vrijheid van opbod en van inschrijvingen (op aanbestedingen). René Boucheron, boekhouder bij Coreva, wordt vervolgd voor valsheid en belemmering van de vrijheid bij aanbestedingen.

Jean-Claude Henrotin ten slotte, toen voorzitter van de Franstalige socialistische partij van Charleroi, werd in verdenking gesteld van verduistering en valsheid. Hij had destijds van het Waals Gewest de opdracht gekregen het beheer van La Carolorégienne te controleren.
De rechtbank heeft ruim 50 uur uitgetrokken voor de rechtszittingen. Het proces zou tot eind oktober duren. Het vonnis wordt in de loop van december verwacht. (belga/mvdb)

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234