Vrijdag 02/06/2023

NieuwsZaak-Elizabeth Holmes

Fraudeproces Elizabeth Holmes blijft aanslepen: jury geraakt het niet eens

null Beeld AP
Beeld AP

De twaalfkoppige jury in het fraudeproces tegen de Amerikaanse onderneemster Elizabeth Holmes in Californië slaagt er maar niet in het eens te geraken over een vonnis. De rechter wil dat de juryleden verder delibereren.

Redactie

De jury liet na zeven dagen overleg in een nota aan de rechtbank weten geen consensus te vinden over drie van de elf aanklachten wegens fraude tegen de 37-jarige vroegere ster van Silicon Valley. Holmes moet zich verantwoorden omdat ze gelogen zou hebben over een bloedtest van haar bedrijf Theranos en over de financiële vooruitzichten van het bedrijf. Ze riskeert tot 20 jaar cel.

Het is niet duidelijk waarom de juryleden geen overeenstemming vinden. Een unaniem verdict is nodig om Holmes vrij te spreken of te veroordelen. De rechter vroeg de acht mannen en vier vrouwen om verder te delibereren en voegde eraan toe dat er geen haast bij is. De zaak duurde drie maanden en er kwamen tientallen getuigen aan bod.

Lees ook

Deze onderneemster misleidde tientallen investeerders en twee oud-ministers. Lukt haar dat nu ook met de rechter?

Elizabeth Holmes: symbool voor alles wat fout loopt in Silicon Valley

Waar ging het weer over?

Holmes is de uitvindster van de Edison, een toestel dat aan één druppel bloed genoeg zou hebben om zeventig verschillende medische tests uit te voeren, waaronder diabetes, kanker en verhoogd cholesterol. Dat klonk als muziek in de oren voor mensen bij wie het angstzweet uitbreekt als ze aan een injectienaald denken. Maar vooral: haar uitvinding zou een jaarlijkse besparing betekenen van ruim 200 miljard dollar (zowat 175 miljard euro) voor de Amerikaanse gezondheidszorg.

Het bedrijf Theranos werd gewaardeerd op 9 miljard dollar, en CEO Elizabeth Holmes werd op slag de jongste selfmade miljardair. Ze was de lieveling van Silicon Valley, van zakenbladen, én het grote publiek. Ook toenmalig vicepresident Joe Biden toonde zich zwaar onder de indruk tijdens hij een rondleiding in het bedrijf in 2015.

Alleen, de technologie van Theranos werkte niet. Dat weerhield het bedrijf er niet van te blijven doen alsof, en zo dik 600 miljoen dollar bij goedgelovige geldschieters op te halen.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234