Vrijdag 06/12/2019

energie

Fraude ontdekt bij stroomleveranciers

► Wie ook in fout was: het zijn de leveranciers die nu de achterstallige btw aan de fiscus moeten storten. Beeld © Idea Studio

Na maanden onderzoek heeft de Bijzondere Belastinginspectie (BBI) ontdekt dat heel wat bedrijven ruim anderhalf jaar te weinig btw hebben betaald op hun elektriciteit. Dat bevestigt FOD Financiën. De bedrijven werden bij de stroomleveranciers onterecht ingeboekt als 'gezinnen'.

De bal ging eind vorig jaar aan het rollen bij een analyse van de btw-ontvangsten. De controleurs kregen het vermoeden dat sommige bedrijven door gesjoemel onterecht van een lager btw-tarief hadden genoten. Dat was mogelijk tussen april 2014 en september vorig jaar. Toen gold tijdelijk een verlaagd btw-tarief van 6 procent voor gezinnen. Bedrijven moesten wel nog 21 procent betalen.

Maar de BBI had voorzichtige aanwijzingen dat een aantal professionele klanten toch van het verlaagde tarief kon profiteren. Zo veel moeite moesten ze daar niet voor doen, vermoeden fiscaal experts. "Neem nu dat een woning eigendom is van een vennootschap. Als die louter dient voor huisvesting van de bedrijfsleider, dan is een 'residentieel' tarief verdedigbaar. Als in die woning echter ook commerciële activiteiten gebeuren, moet je het 'professionele' tarief aanrekenen. Zo gebeuren al eens fouten."

Vermoedens bevestigd

Sinds begin dit jaar hebben inspecteurs van de BBI zich vastgebeten in het dossier. Ze voerden stapsgewijs controleacties uit bij de belangrijkste elektriciteitsleveranciers en doorploegden bergen klantenbestanden. Enorme hoeveelheden gegevens werden verwerkt en in detail ontleed. Een aantal controles is overigens nog altijd aan de gang. Maar de controleurs hebben inmiddels wel al een aantal inbreuken vastgesteld "inzake de kwalificatie van bepaalde contracten". Met andere woorden: hun vermoedens van btw-fraude waren correct.

"Momenteel zijn er gesprekken lopende met de betrokken belastingplichtigen (de stroomleveranciers, red.)", luidt het bij Financiën. Om welke leveranciers het precies gaat, is nog een goed bewaard geheim. Bedoeling is alvast om élke inbreuk te bespreken en uiteindelijk tot een definitieve lijst te komen van contracten die moeten worden geregulariseerd. Sommige 'gezinnen' moeten dus opnieuw als bedrijven worden ingeboekt. "De administratie tracht in de loop van het laatste kwartaal van dit jaar tot een akkoord te komen."

Wie liegt?

Het is momenteel nog niet duidelijk of de fraude is gebeurd op aangeven van de stroomleveranciers, dan wel of bedrijven hén hebben voorgelogen. Wie ook in fout was: het zijn de leveranciers die nu de achterstallige btw aan de fiscus moeten storten. Mogelijk wachten hen ook nog nalatigheidsinteresten én fikse boetes.

"Daarover wordt meestal onderhandeld", weet fiscaal expert Michel Maus. "In geval van georkestreerde fraude kan de boete oplopen tot 200 procent van het verschuldigde btw-bedrag. Maar als de klanten gelogen hebben, dan is het best mogelijk dat er geen boete, noch verschuldigde interesten worden opgelegd." De fiscaal expert acht het mogelijk dat een stroomleverancier straks bij een vennootschap die gelogen heeft, aanklopt om het verschil terug te vorderen.

Een definitief bedrag kan Financiën nu nog niet bekendmaken. "Gelet op de huidige stand van het onderzoek is dat nog niet mogelijk", klinkt het. "De vorderingen moeten nog worden gefinaliseerd. Tot op vandaag is er dus nog geen effectieve invordering gebeurd."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234