Woensdag 19/02/2020

Fraude

Fraude met adressen neemt almaar toe

Beeld photo_news

De politie stelt steeds meer inbreuken vast op het domicilie dat Belgen opgeven: bijna 9 procent meer in 3 jaar tijd. In de strijd tegen terreur is het belangrijk dat aan te pakken, vindt CD&V.

Woont iemand wel op het adres dat hij bij de gemeente als hoofdverblijfplaats heeft opgegeven? De politie stelt meer en meer fraude met domicilieadressen vast. Dat blijkt uit cijfers die Franky Demon (CD&V) opvroeg bij minister Jambon (N-VA). In 2011 werden er nog 31.429 processen-verbaal opgesteld naar aanleiding van inbreuken in verband met het bevolkingsregister. Drie jaar later waren dat er al 34.175 of bijna 9 procent meer. De eerste helft van 2015 klokt al af op 15.206 inbreuken.

Wijkagent mag niet binnen

Zulke controles dienen om de hoofdverblijfplaats van alle Belgen te kennen en te registreren in het bevolkingsregister. Dat is ook belangrijk in de strijd tegen terreur, vindt Demon. "Niet dat daarmee de aanslagen van vorige week vermeden konden worden. Maar het is wel belangrijk om hiermee aan de slag te gaan", zegt Demon. "Nu mag de wijkagent niet eens binnengaan als de bewoner dat weigert." Die kan in dat geval hoogstens een pv opstellen.

"Het zou goed zijn mocht de onderzoekscommissie die in het leven is geroepen zich ook over dit probleem van domiciliefraude buigen. Daar kunnen dan aanbevelingen uit komen", meent Demon. Hij dringt in elk geval aan op een betere samenwerking tussen de politie en de gemeentelijke diensten. Hij verwijst daarbij naar een onderzoek uit 2004 van het comité P, dat toeziet op de politie. Dat adviseerde meer dan tien jaar geleden al de politie en de gemeentediensten op geregelde tijdstippen te laten overleggen om knelpunten te bespreken en op te lossen, waar mogelijk.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234