Zondag 06/12/2020

Fraude in het voetbal

Fraude in het voetbal: aanhouding van 9 verdachten met een maand verlengd

Advocaat Hans Rieder aan het gerechtsgebouw in Tongeren.Beeld BELGA

De aanhouding van de negen verdachten in het onderzoek naar fraude en matchfixing in het Belgische voetbal is verlengd met één maand. Vijf van hen blijven in de cel, vier staan onder elektronisch toezicht. Dat meldt het federaal parket.

De negen verdachten verschenen vandaag voor de raadkamer in Tongeren. Het gaat om makelaars Mogi Bayat, Dejan Velkjkovic, diens vriendin, Karim Mejjati, scheidsrechter Bart Vertenten, ex-advocaat Laurent Denis, Dragan Siljanoski, Thierry Steemans en Olivier Somers. Die twee laatsten zijn bestuursleden van KV Mechelen.

Het werd een marathonzitting, waar alle raadslieden hun pleidooi hielden. Uiteindelijk mogen Karim Mejjati en Dragan Siljanoksi, Maria Bolgojevska (de vriendin van makelaar Dejan Veljkovic) en Thierry Steemans de gevangenis verlaten met een enkelband. De vijf anderen moeten een maand langer in de cel blijven.

De verdachten hebben nog 24 uur de tijd om in beroep te gaan tegen de beslissing. Ook het federaal parket kan in beroep gaan tegen het besluit om vier verdachten met een enkelband naar huis te sturen. 

Het federaal parket bevestigt daarnaast dat spelersmakelaar Thomas Troch in verdenking is gesteld van criminele organisatie en private omkoping. Hij werd onder voorwaarden vrijgelaten, zo is meegedeeld.

Onafhankelijk onderzoek?

Advocaat Hans Rieder vroeg om de invrijheidsstelling van zijn cliënt, scheidsrechter Bart Vertenten. Hij had daarvoor drie argumenten. “De feiten die hem ten laste worden gelegd zijn niet juist. Dat hebben we bewezen aan de hand van screenshots van de wedstrijd en op basis van de verslagen van de Koninklijke voetbalbond”, klonk het. 

Bart Vertenten.Beeld Photo News

“De tweede reden waarom we de invrijheidstelling gevraagd hebben is dat er geen sprake kan zijn van een vermoeden van recidive om de zeer eenvoudige reden dat mijnheer Vertenten tot algehele voldoening van de KBVB en de FIFA nog nationale en internationale wedstrijden heeft gefloten”, aldus Hans Rieder dinsdag bij het verlaten van het Tongerse gerechtsgebouw.

“Ten derde hebben we de vraag gesteld of het een eerlijk proces is, want dit onderzoek wordt gevoerd door mijnheer Raskin, die in de licentiecommissie zetelt van de Koninklijke Belgische Voetbalbond (KBVB), hetgeen voor mijn cliënt een heel confronterend gegeven is, rekening houdend dat mijn cliënt een arbeidscontract heeft met de voetbalbond.” 

Thierry Steemans

Ook advocaten Pieter Helsen en Bert Partoens hadden de voorlopige invrijheidstelling gevraagd van hun cliënt Thierry Steemans, de financieel directeur van KV Mechelen. “De man heeft de voorbije dagen uitvoerig verklaringen afgelegd over alle contacten die er in de degradatieperiode geweest zijn. En hij benadrukt met klem dat hij aan geen enkele club en aan geen enkele speler of aan geen enkele scheidsrechter ooit een financieel aanbod heeft gedaan. Hij betwist dat hij zich schuldig heeft gemaakt aan enige vorm van omkoping”, zei Helsen.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234