Maandag 06/02/2023

fraude

Fraude bij HSBC? Parket opent onderzoek

null Beeld REUTERS
Beeld REUTERS

Het Brusselse parket is een onderzoek gestart naar de Britse bank HSBC. De bank wordt onder meer verdacht van fiscale fraude en criminele organisatie. Het onderzoek is in handen van onderzoeksrechter Michel Claise.

Redactie

De bank zou jarenlang, ook toen ze nog niet officieel in België actief was, gegoede klanten aangesproken hebben en aangemoedigd hebben om belastingen te ontduiken. Het zou gaan om bedragen van ettelijke miljarden dollars en het nadeel voor de Belgische staatskas zou verschillende honderden miljoenen bedragen.

"De verdenkingen ten laste van de bank HSBC Private Bank NV zijn gebaseerd op haar aanwezigheid en haar illegale tussenkomst, gedurende verschillende jaren, in België om welgestelde cliënten, in het bijzonder afkomstig uit de Antwerpse diamantwereld, te benaderen en hun vermogensbestanddelen te beheren", legt parketwoordvoerster Jennifer Vanderputten uit. "De Zwitserse bank wordt ervan verdacht bewust fiscale fraude bevorderd en zelfs aangemoedigd te hebben door offshorebedrijven ter beschikking te stellen van bepaalde bevoorrechte cliënten."

Offshorebedrijven

Het zou gaan om offshorebedrijven in Panama en de Maagdeneilanden, die geen enkele economische activiteit hebben en die als enige doel hebben de vermogensbestanddelen van de cliënten te verbergen. HSBC Private Bank zou dergelijke offshorebedrijven aan bepaalde cliënten verkocht hebben om de richtlijn van de Raad van de Europese Unie met betrekking tot de spaarfiscaliteit te omzeilen. Die richtlijn staat de lidstaten toe om belastingen te heffen op de inkomsten uit spaargelden van hun belastingplichtigen, zelfs als deze inkomsten verkregen werden in een andere lidstaat van de Europese Unie.

Sinds Zwitserland in 2004 een bilateraal akkoord ondertekende met de EU, werkte het aan deze richtlijn mee. Bepaalde inkomsten op spaargelden die Belgische belastingplichtigen in Zwitserland verkregen, werden zo belast aan 15 procent sinds 1 juli 2005 en aan 35 procent vanaf 2011. Met de maatregel hoopt de EU fiscale fraude te bestrijden, maar volgens het Brusselse parket zouden meer dan duizend Belgische belastingplichtigen betrokken zijn bij de fraudeconstructie die HSBC opzette.

"Tussen 2003 en vandaag gaat het om bedragen die kunnen oplopen tot meerdere miljarden dollars", gaat de parketwoordvoerster verder. "Het nadeel voor de Belgische staat wordt geschat op honderden miljoenen euro's. Hieraan kunnen nog veel hogere sommen toegevoegd worden die mogelijk witgewassen werden en die Justitie nog in beslag zou kunnen nemen. De betrokken belastingplichtigen zijn zowel cliënten die de FOD Financiën niet op de hoogte stelden van hun buitenlandse vermogensbestanddelen als cliënten die fiscale regularisaties (EBA) en akkoorden met de fiscus ondertekenden."

Buitengewone ernst

Onderzoeksrechter Claise en de speurders van de federale gerechtelijke politie die het onderzoek voeren zullen nu verschillende leidinggevenden en bedienden van de HSBC Private Bank oproepen voor een verhoor. "Gezien de buitengewone ernst van deze feiten en de omvang van het geleden nadeel rekent de onderzoeksrechter op de best mogelijke medewerking", aldus nog het parket.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234