Zaterdag 10/04/2021

"Franstaligen zullen hoofdstedelijke gemeenschap snel misbruiken"

null Beeld BELGA
Beeld BELGA

Met de hoofdstedelijke gemeenschap creëert de 'institutionele meerderheid' een nieuwe instelling, die op het eerste zicht een lege doos is, maar door de Franstaligen snel misbruikt zal worden. Zo waarschuwden Karl Vanlouwe (N-VA) (foto) en Bart Laeremans (Vlaams Belang) deze voormiddag in de plenaire Senaat. Die vatte de bespreking aan van de vierde cluster van de staatshervorming: over de oprichting van de hoofdstedelijke gemeenschap en de herfinanciering van Brussel.

De hoofdstedelijke gemeenschap van Brussel wordt opgericht als een samenwerkingsverband tussen Brussel en zijn hinterland omdat de sociaal-economische invloed van Brussel zich verder uitstrekt dan de 19 gemeenten, op het vlak van werk, economie, ruimtelijke ordening, mobiliteit, openbare werken en milieu.

Ze bestaat uit gewestregeringen, alle gemeenten van de voormalige provincie Brabant en de federale overheid. De provincies Vlaams- en Waals-Brabant kunnen zich er vrijwillig bij aansluiten. Ze moet het overleg tussen de leden van de hoofdstedelijke gemeenschap organiseren over onderwerpen waarover de gewesten bevoegd zijn.

Samenwerkingsakkoord tussen gewesten
De drie gewesten sluiten een samenwerkingsakkoord om de regels en het voorwerp van dit overleg vast te leggen. Het overleg is niet verplicht, behalve over de Brusselse ring. Het sluiten of onbruikbaar maken van de op- en afritten van de Ring rond Brussel kan enkel gebeuren na overleg tussen de gewesten.

Het communautaire akkoord voorziet ook in een progressieve herfinanciering van 461 miljoen euro tegen 2015 van het Brussels gewest, de Vlaamse gemeenschapscommissie VGC en de Franse gemeenschapscommissie COCOF. De hoofdstedelijke en grootstedelijke functie van Brussel confronteert de Brusselse instellingen met grote uitdagingen op het vlak van onderwijs, kinderopvang, vorming, beroepsopleiding, veiligheid en mobiliteit, luidt het.

N-VA en VB stellen instelling in vraag
Tijdens het plenaire debat stelden N-VA en Vlaams Belang zich grote vragen bij de oprichting van de nieuwe instelling, de hoofdstedelijke gemeenschap. Bovendien staat nergens wat de taken van deze instelling zullen zijn. Staatssecretaris Melchior Wathelet repliceerde dat het de gewesten zijn die de werking zullen vastleggen in een samenwerkingsakkoord.

Vanlouwe vroeg zich ook af waarom gemeenten zoals Zoutleeuw verplicht lid zijn van de hoofdstedelijke gemeenschap terwijl de provincies de keuze hebben om al dan niet toe te treden. Door de hoofdstedelijke gemeenschap wordt een Brusselse supergemeenschap gecreëerd, stelde Laeremans.

N-VA en Vlaams Belang hekelden ook uitgebreid het feit dat Brussel extra middelen krijgt zonder dat er werk gemaakt wordt van efficiëntere Brusselse instellingen en een interne staatshervorming.

Meerderheid verdedigt zich
De meerderheid, met onder meer Wouter Beke en Alexander De Croo, bood stevig weerwerk en nam andermaal de N-VA onder vuur. Beke herhaalde dat N-VA nu dingen afbrandt die de partij een jaar geleden tijdens de onderhandelingen nog bereid was te aanvaarden. Geert Bourgeois zei in september 2010 - na het verwerpen van de preformatienota van Di Rupo waarin sprake was van 500 miljoen voor Brussel - dat men niet zover van een akkoord stond, terwijl N-VA nu fulmineert tegen een lager bedrag, stelde de CD&V-voorzitter.

De afwezigheid van partijvoorzitter Bart De Wever zorgde ook nu voor enkele schimpen naar de N-VA. "Hij is intussen al in Halle aangekomen", klonk het.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234