Woensdag 26/01/2022

Franstaligen woedend over Vlaamse 'derde kaakslag'

Brussel l De commissie Onderwijs van het Vlaams Parlement heeft een decreet gestemd dat de inspectie op de Franstalige basisscholen overhevelt naar Vlaanderen. De Franstalige partijen, de laatste dagen hopeloos verdeeld, reageren eensgezind furieus op de 'Vlaamse provocatie' en riepen onmiddellijk een belangenconflict in het leven.

door jeroen verelst

"Een klets." "Pesterijen." "Een enorm risico." "De derde kaakslag na de stemming over B-H-V en de niet-benoeming van de drie burgemeesters." Lieten de Franstalige partijen zich de voorbije dagen vooral opvallen door onderlinge aanvallen en veto's, gisteren waren ze unaniem in hun afwijzing van het Vlaamse onderwijsdecreet. "Dit komt op het slechtst mogelijke moment", klinkt het bij cdH. "We zitten in volle crisis, het land heeft nu net tekenen van verzoening nodig."

Het omstreden decreet bepaalt dat de inspectie van de Franstalige basisscholen in de zes faciliteitengemeenten in handen komt van de Vlaamse Gemeenschap. De redenering achter het decreet is dat Vlaanderen de werking van de scholen betaalt en dus ook het controlerecht moet krijgen.

Over het overhevelen van de inspectie wordt al jarenlang vruchteloos onderhandeld tussen de verschillende deelregeringen. "Wat men niet kan bereiken met onderhandelingen duwt men dan maar eenzijdig door in het parlement", reageerde Christian Van Eyken (UF), de enige Franstalige in het Vlaams Parlement. "Dit doet bijzonder sterk denken aan de stemming over B-H-V in de Kamer."

Volgens Marie Arena (PS), onderwijsminister van de Franse Gemeenschap, tast het decreet de kwaliteit van het onderwijs voor 2.400 leerlingen aan. "De scholen moeten de Vlaamse leerplannen en eindtermen volgen en ze moeten een contract afsluiten met een Vlaams Centrum voor Leerlingenbegeleiding (CLB). De eisen zijn niet aangepast aan het specifieke karakter van het Franstalige onderwijs in de faciliteitengemeenten."

Het parlement van de Franse Gemeenschap kwam gisteren in spoedzitting bijeen en riep net als na de B-H-V-stemming een belangenconflict in het leven. Dat kan de verdere afhandeling van het decreet met 120 dagen vertragingen, gesteld dat er in de tussentijd geen onderhandelde oplossing meer uit de bus komt.

De Vlaamse meerderheidspartijen zijn opvallend genoeg niet eens rouwig om het uitroepen van het belangenconflict. "We hebben aan het decreet een amendement toegevoegd dat zegt dat het pas in werking treedt vanaf 1 september 2009", verduidelijkt Vlaams Parlementslid Sven Gatz (Open Vld). "Op die manier geven we de Franstalige partijen de kans naar het Grondwettelijk Hof te stappen. We aanvaarden dat het Hof dan als scheidsrechter het conflict beslecht."

Indiener Kris Van Dijck (N-VA) voegt eraan toe dat de scholen door het uitstel tot midden 2009 de kans krijgen om hun leerplannen aan te passen en zich voor te bereiden op de Vlaamse regels. Hij begrijpt naar eigen zeggen niet waarom de Franstaligen op hun achterste poten staan. "Ik weiger dit een kaakslag te noemen. Als de Franstaligen het als een provocatie beschouwen om de Vlaamse onderwijsregels te moeten volgen, vraag ik me trouwens af welk beeld ze hebben van het Vlaamse onderwijs."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234