Maandag 12/04/2021

Update

Franstaligen onderling eens over verdeling bevoegdheden

Charles Michel, Paul Magnette, Emilie Hoyos en Benoit Lutgen Beeld BELGA
Charles Michel, Paul Magnette, Emilie Hoyos en Benoit LutgenBeeld BELGA

De voorzitters van de vier Franstalige partijen die de zesde staatshervorming hebben onderhandeld, zijn het vandaag eens geraakt over de manier waarop de overgedragen bevoegdheden zullen worden uitgeoefend in Wallonië en Brussel. Aan het akkoord gingen maanden van onderhandelingen vooraf. Er is sprake van een overlegsysteem, maar om het model in Brussel te doen werken, is het akkoord van de Vlaamse partijen nodig.

Het akkoord zoomt in op twee soorten bevoegdheden: volksgezondheid en hulp aan personen. Het gaat meer in het bijzonder om het beleid rond ouderen en personen met een handicap, en de gezinsbijslag.

Overleg
Paul Magnette (PS), Charles Michel (MR), Emily Hoyos (Ecolo) en Benoît Lutgen (cdH) kwamen een sokkel van gemeenschappelijke principes overeen, die ze in een bijzonder decreet willen gieten. Er komt een "verbindingsstructuur" tussen Wallonië en Brussel, waardoor overleg tussen beide entiteiten verplicht wordt. Mochten er toch hinderpalen blijven bestaan, dan is een verschillend beleid niet uitgesloten.

Openbaar nut
Naast het mechanisme voorziet de tekst in een "vereenvoudigingspact". Dat moet het voor de burger mogelijk maken dezelfde administratieve gesprekspartner te behouden, ongeacht de stappen die hij onderneemt. In Brussel zullen de nieuwe bevoegdheden naar de gemeenschappelijke gemeenschapscommissie gaan, terwijl die in Wallonië bij het gewest terechtkomen. Bedoeling is dat nieuwe organen van openbaar nut het levenslicht zien.

Het nieuwe beheersmodel in Brussel zal groen licht moeten krijgen van de Vlaamse partijen. "Het is een voorstel dat we naar voren schuiven", besluit Magnette, die verzekerde dat er contacten werden opgenomen met de Vlaamse collega's. "Ze zullen het niet via de media vernemen."

Sociale zekerheid
De vier voorzitters garanderen de continuïteit bij de dienstverlening inzake de gezinsbijslagen. Het akkoord over de zesde staatshervorming voorziet dat de deelentiteiten het beheer en de betaling tussen 1 januari 2016 en 1 januari 2020 op zich nemen. Ze willen tegen dan een mechanisme in het leven roepen dat gelijkaardig is aan de mechanismen die bestaan inzake gezondheidzorg.

De nieuwe stap die socialisten, liberalen, groenen en humanisten zetten, bevat niet de premissen voor een federalisering van de sociale zekerheid, waarschuwde Magnette. "Er zal geen Waalse sociale zekerheid zijn en een andere in Brussel. De sociale zekerheid is federaal en dat zal zo blijven. De Franstaligen hebben er tijdens de institutionele onderhandelingen voor gevochten dat ze daar zou blijven. Wat wordt overgedragen, is het beheer."

Actie in het zuiden
Het Waals parlement, het parlement van de Franse gemeenschap (ook wel de Federatie Wallonië-Brussel genoemd) en het parlement van de Franstalige Brusselaars (Cocof) zullen zich nu kunnen buigen over nieuwe Sint-Kwintensdecreten. Die decreten maakten het begin jaren negentig mogelijk verschillende bevoegdheden die van het federale niveau naar de Franse gemeenschap werden overgedragen, naar het Waals gewest en de Cocof te verschuiven. Dat moest enerzijds het regionale karakter versterken, maar anderzijds de financiële druk op de gemeenschap verlichten.

Waalse Groep van Tien
Technische werkgroepen moeten de integratie van nieuwe bevoegdheden voorbereiden. Op 25 september staat een ontmoeting gepland tussen de Uitvoeringscomité voor de Staatshervorming (de "Comori") en de Sociaal-Economische Raad van Wallonië. Doel is de modaliteiten te bepalen van de oprichting van een Waalse Groep van Tien, naar analogie met het overleg tussen de sociale partners op nationaal vlak.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234