Donderdag 23/01/2020

Update

Franstaligen met vier naar onderhandelingen

Koninklijk bemiddelaar François Xavier de Donnéa (cdH). Beeld UNKNOWN

De vier Franstalige partijen MR, PS, cdH en Ecolo hebben dinsdag beslist om met vier vertegenwoordigers - één per partij - de communautaire onderhandelingen aan te vatten. Die onderhandelingen starten met een open agenda. Dat hebben de Franstalige partijvoorzitters dinsdag bekendgemaakt na afloop van hun onderhoud met de drie koninklijke bemiddelaars.

Didier Reynders (MR), Elio Di Rupo (PS), Joélle Milquet (cdH) en het Ecolo-voorzittersduo Jean-Michel Javaux en Isabelle Durant zaten over de middag samen om te bepalen wie ze naar de communautaire onderhandelingen met de Vlamingen sturen. Meteen daarna trokken ze naar de koninklijke bemiddelaars, die in opdracht van Albert II een communautaire dialoog op gang moeten trekken.

De Vlaamse partijen beslisten vorige vrijdag dat de Vlaamse regering de gesprekken zal trekken. De Franstalige partijen sturen nu éévertegenwoordiger per partij naar de onderhandelingstafel. Wie dat wordt, is nog niet duidelijk. Ze willen eerst zien hoe het onderhandelingsvehikel er uiteindelijk gaat uitzien en vullen pas nadien de namen in.

Partijen bekijken samen wie ze afvaardigen

De partijvoorzitters spraken dinsdag niet meer van vertegenwoordigers van de verschillende bestuursniveaus, hoewel ze er naar eigen zeggen wel zullen voor zorgen dat alle niveaus vertegenwoordigd zijn. Daarom gaan ze ook samen bekijken wie ze best afvaardigen.

Reynders, Di Rupo, Milquet en Javaux benadrukten dat ze bereid zijn de communautaire dialoog aan te gaan. Ze gaan dus in op de "uitgestoken hand" van de Vlaamse regering. "Er is een echte wil om naar een akkoord te gaan", zei Reynders.

De Franstaligen verwachten dat ook de Vlamingen niet meer dan vier personen afvaardigen. Een kleine groep onderhandelaars met maximaal acht politici is efficiënter en geeft dus ook meer kans op succes, luidt het. "Wij willen een heel ernstige en geloofwaardige ploeg die met alle gevoeligheden rekening houdt", stelde Di Rupo.

Wit blad

Wie in de groep zit, is de keuze van elke gemeenschap, was het antwoord op de vraag of ook N-VA-voorzitter Bart De Wever of FDF-voorzitter Olivier Maingain in aanmerking komen. De Franstaligen respecteren de keuze van de Vlaamse regering, ook al hadden sommige partijen liever gehad dat ook Groen! mee in bad werd genomen.

De Franstaligen willen ook dat de onderhandelingen vertrekken van een wit blad. Ze stellen dus geen exclusieven. "Bedoeling is dat de onderhandelaars het witte blad dan invullen", dixit Joëlle Milquet. De Vlaamse regering stelde wel een voorwaarde voor de onderhandelingen. Zij stelde dat over Brussel-Halle-Vilvoorde niet meer kan worden gepraat. In dat dossier moet de parlementaire procedure voort worden gevolgd, luidde het vorige vrijdag.

Ontspannen sfeer


Ondanks het geruzie tussen MR enerzijds en PS en cdH anderzijds leek de sfeer tussen de partijvoorzitters relatief ontspannen. Daar zorgde onder meer Maria voor, de kokkin die in de Senaat - volgens Reynders en Di Rupo - voor een delicieuze Italiaanse maaltijd zorgde. Maria is de voormalige kokkin van ex-premier Guy Verhofstadt, die na zijn vertrek de overstap maakte naar de Hoge Vergadering. "Wanneer je zoiets voorgeschoteld krijgt, is de sfeer er ook automatisch", lachte Reynders.

Ondertussen zetten de bemiddelaars hun consultaties voort. Zij ontvangen om 16.00 uur de voorzitters van de Vlaamse meerderheidspartijen. Om 17.30 uur komt Groen! -voorzitster Mieke Vogels langs. (belga/mvdb)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234