Dinsdag 31/01/2023

Asielcrisis

Franstalige Rode Kruis ondersteunt tien dagen lang asielzoekers aan DVZ

Het Franstalige Rode Kruis zet sinds maandag extra vrijwilligers in om al de vluchtelingen die voorlopig niet bij de Dienst Vreemdelingenzaken terecht kunnen, op te vangen. Beeld PHOTO_NEWS
Het Franstalige Rode Kruis zet sinds maandag extra vrijwilligers in om al de vluchtelingen die voorlopig niet bij de Dienst Vreemdelingenzaken terecht kunnen, op te vangen.Beeld PHOTO_NEWS

Gelet op de toestroom van asielzoekers in de straten van Brussel, zal het Franstalige Rode Kruis de komende tien dagen inzetten op hulpverlening aan de daklozen. Ook vanavond is de hulporganisatie vanaf 20.30 uur opnieuw aanwezig aan de WTC-torens aan de Antwerpsesteenweg.

Maandag en dinsdag werden aan de dispatch van de Dienst Vreemdelingenzaken (DVZ), waar asielzoekers zich bij aankomst in ons land inschrijven, telkens meer dan 200 nieuwkomers geweigerd. Omdat ze nog niet terecht kunnen in de opvangcentra van Fedasil, zien velen zich genoodzaakt de nacht door te brengen in het nabijgelegen Maximiliaanpark of in de buurt van het nabije Noordstation.

De noodopvang van Samusocial heeft al enkele weken haar maximumcapaciteit bereikt, de uitbaters van het Noordstation zetten de asielzoekers 's nachts aan de deur en het OCMW, de stad Brussel en het Brussels Gewest keken de afgelopen dagen in de richting van de federale overheid.

Extra vrijwilligers

Het Croix Rouge, de tegenhanger van Rode Kruis Vlaanderen, heeft niet gewacht en besliste gisteren haar gebruikelijke rondes bij daklozen uit te breiden naar hulpverlening voor de vluchtelingen. In totaal hielp de ngo ongeveer 130 mensen in de buurt van de DVZ. Zes extra vrijwilligers hebben de gebruikelijke ploeg ondersteund. In totaal werden 200 broodjes en 100 liter water, maar ook warme dranken en dekens uitgedeeld.

Na een evaluatie van de noden van de afgelopen dagen, heeft het Croix Rouge nu beslist deze operatie de tien volgende dagen te herhalen. Zes vrijwilligers, waaronder twee hulpverleners, een Arabisch- en een Engelstalige, zullen zich elke avond ter plaatse begeven. De organisatie bekostigt dit alles zelf. "Het is niet uitgesloten dat, indien de actie blijft duren, we in de toekomst steun vragen. Maar voorlopig is het een bescheiden kost waarvoor we geen eindeloze vergaderingen wilden afwachten", zegt Billy Jüngling, directeur van de afdeling asielzoekers bij Croix Rouge.

null Beeld Poolhert Productions
Beeld Poolhert Productions

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234