Zaterdag 26/11/2022

Franstalige pers viert 100 dagen discreet

null Beeld UNKNOWN
Beeld UNKNOWN

In de Franstalige kranten krijgen de honderd dagen sinds de verkiezingen weinig aandacht op de voorpagina. Enkel La Libre Belgique heeft die bladzijde opgefleurd met honderd streepjes zoals die in gevangeniscellen terug te vinden zijn.

De krant stelt dat er na honderd dagen nog steeds geen regering in zicht is, en citeert Vincent de Coorebyter, algemeen directeur van het Crisp, die het heeft over een "ongeziene politieke crisis". Michel Konen, directeur van de redactie, stelt dat de verkenner goed werk heeft geleverd. "Hij moet enkel nog slagen en de tijd dringt", besluit hij.

Le Soir

De adjunct-hoofdredacteur van Le Soir, Luc Delfosse, vraagt aan koning Albert "Sire, geef ons 700 dagen", naar analogie van de honderd dagen die Jean-Luc Dehaene destijds vroeg. De "koortsachtige polka" van CD&V en MR vlak na de verkiezingen werd gevolgd door honderd dagen van ongenade, stilstand en meningsverschillen.

"Hoelang zullen we elkaar nog kunnen verdragen", vraagt hij zich af. Indien dat niet meer lukt, "zal dat dan in twee kamers, een duplex-appartement of in twee nauwelijks aangrenzende huizen zijn", gaat hij verder. Hij stelt zich tot slot de vraag of 700 dagen echt teveel gevraagd is aan vrije en nuchtere volwassen als het lot van tien miljoen burgers op het spel staat.

L'Echo

Ook L'Echo stelt vast dat men na 100 dagen nog steeds aan het verkennen is. "De wereld kijkt naar ons", aldus Christophe De Caevel, die de CD&V verantwoordelijk stelt voor deze "verjaardag" van 100 dagen. "Yves Leterme draagt een zware verantwoordelijkheid voor deze onrustwekkende vlucht vooruit in de geesten", luidt het. Volgens de journalist heeft Leterme geen alliantie rond zich kunnen bouwen. "Erger nog, hij heeft nooit getoond dat hij daarin wilde slagen en hij heeft aan geen enkel compromis gewerkt".

La Dernière Heure

In La Dernière Heure klinkt het dat we reeds honderd dagen zonder regering zitten "terwijl het ergste nog moet komen". Adjunct-hoofdrecacteur Christian Carpentier wijt de huidige crisis aan een gebrek aan zin, strategie en bekwaamheid. Wat dit laatste betreft, wijst hij expliciet naar Yves Leterme.

"De bekwaamheid heeft zijn grenzen getoond in de figuur van mijnheer 800.000 Vlaamse stemmen. Hij die zich reeds maanden opmaakt om in de '16' - het kabinet van de eerste minister - in te trekken, is er sinds 100 dagen in geslaagd een perfect handboek te leveren over wat men niet moet doen om de hoogste functie in het land te bereiken. Een gebrek aan tact, visie en voorbereiding: het is aan deze explosieve cocktail te danken dat hij nog niet het kostuum van Guy Verhofstadt heeft kunnen aantrekken".

Vers l'Avenir staat stil bij de derde act van de verkenner. UCL-politoloog André-Paul Frogniez spreekt van een "ernstige vertrouwenscrisis". La Capitale staat stil bij de gevolgen voor Brussel indien het land "uiteenspat". De ondervraagde Brusselse ministers hebben het over een "onmogelijke splitsing". (belga/dm)

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234