Vrijdag 27/01/2023

Franstalige pers verbaasd over beperkt verlies PS

null Beeld UNKNOWN
Beeld UNKNOWN

De editorialisten van de Franstalige pers komen vooral terug op de overwinning van Ecolo bij de regionale verkiezingen, de krachttoer van de PS die de schade kon beperken en de mislukking van de MR, die er niet in geslaagd is het zwaartepunt in Wallonië te verschuiven.

Le Soir: Het initiatief aan Ecolo
"Ecolo is de enige partij die de Franstalige verkiezingen heeft gewonnen", schrijft hoofdredactrice Béatrice Delvaux in Le Soir. Volgens haar is Jean-Michel Javaux er zelfs in geslaagd het initiatiefrecht naar zich toe te trekken.

"Maar de tweede krachttoer is op conto van de PS te schrijven, die met opgeheven hoofd uit de stembusslag komt doordat ze de eerste partij blijft. Didier Reynders daarentegen is mislukt in zijn poging om het marktleiderschap over te nemen."

"Geen duidelijke lijn"
Michel Konen schrijft dat de kiezer geen duidelijke lijn heeft gegeven. Hij herinnert eraan dat Javaux zich had uitgesproken tegen een coalitie "met twee verliezers". Konen wijst ook op de overwinning van CD&V en de sterke groei van N-VA, die "forse institutionele onderhandelingen aankondigen".

Volgens hem moet nog enkele dagen worden gewacht om te zien wat er op federaal niveau gaat gebeuren. Hij verheugt zich alvast over de achteruitgang van extreemrechts.

Vers l'Avenir: beperkte achteruitgang PS
Pascal Belpaire van Vers l'Avenir ziet in de "beperkte achteruitgang" van de PS de echte "coup de théâtre" van deze verkiezingen. Hij heeft het over een "striemende mislukking" voor Didier Reynders, die zich moet tevreden stellen dat de MR terug de grootste wordt in Brussel, in plaats van de PS. Belpaire gokt op een olijfboomcoalitie in Wallonië, met ook het cdH aan boord, dat met zijn status quo de rol van stabiliserende factor zou kunnen spelen.

Sud Presse: Ecolo incontournable
Voor Hubert Vanslembrouck in de kranten van de groep Sud Presse behoudt de PS het initiatiefrecht in Namen en in de Franse gemeenschap, en worden de groenen, die op alle terreinen winnen, "incontournable". Volgens hem is het duidelijk dat Di Rupo en Javaux de toekomst van Wallonië en de Franse gemeenschap moeten leiden.

Omdat het cdH niet is afgestraft, staat de deur wagenwijd open voor twee Franstalige olijfboomcoalities, vindt Van Slembrouck. En hoewel een olijfboom in Brussel "een slecht democratisch signaal" zou zijn gezien de eerste plaats van de MR, "zou de formule de verdienste van een Franstalige symmetrie hebben".

L'echo
L'Echo ziet Ecolo als de enige echte winnaar, in een bijzonder sterke positie van scheidsrechter. Volgens Christophe De Caevel biedt een olijfboomcoalitie een serieuze troef.

Hij herinnert ook aan de aankondiging van Di Rupo dat er hervormingen zouden komen op ethisch vlak. Dat is volgens De Caevel een duidelijk signaal naar Ecolo, voor die "het beleid (...) het belangrijkste bezwaar is ten opzichte van de PS". (belga/edp)

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234