Zondag 25/09/2022

Franstalige pers scherp voor Leterme

null Beeld UNKNOWN
Beeld UNKNOWN

Nadat hij donderdag de handdoek in de ring gooide als formateur, zijn de Franstalige editorialisten vrijdag streng voor Yves Leterme. Ze verwijten hem partijdigheid.

"Leterme heeft de indruk gegeven dat hij enkel het Vlaamse plan voor een megahervorming van de staat heeft verdedigd, zonder visie over de federale staat, alsof die van de planeet is verdwenen", schrijft hoofdredactrice Béatrice Delvaux van Le Soir.

"Hij zag zichzelf als dirigent, maar bleef op het einde van de rit achter als een povere solist die een slechte partituur vals speelde", vindt hoofdredacteur Michel Konen van La Libre Belgique. "Dit ontslag zet ook de Vlaamse strategie - de stormram - op de helling". Volgens de krant had cdH-voorzitster Joëlle Milquet gelijk om deze Vlaamse logica niet te volgen. Het vertrek van Leterme toont ook de diepe kloof aan tussen Vlaanderen en Franstalig België over de toekomst van de Belgische staat, luidt het nog.

Hetzelfde geluid in de kranten van de groep SudPresse. Daar schrijft Sébastien Ponciau dat "het spectrum van het separatisme nooit zo sterk heeft gewogen op België".

Terwijl Christian Carpentier schrijft dat "de mislukking ongetwijfeld een beetje de fout is van de twee betrokken Franstalige partijen MR en cdH", wijst de editorialist van La Dernière Heure ook in de richting van Leterme. "De waarheid is dat de kandidaat-regeringsleider is blijven steken ter hoogte van zijn reputatie: een goede kleine regionale notaris, zonder profiel, zonder charisma, zonder verbeelding en zonder zin. Erger nog: hij zou de Franstalige onderhandelaars meermaals hebben getoond hoezeer hij vanbinnen nog steeds de vertegenwoordiger van Vlaanderen rond de tafel was, en niet de scheidsrechter van de gemeenschappen, zoals we op federaal niveau mochten verwachten".

Hoofdredacteur Pascal Belpaire schrijft in de kranten van de groep Vers l'Avenir dat "Yves Leterme, de formateur die in Vlaanderen triomfeerde bij de verkiezingen, zijn tanden heeft stukgebeten op de communautaire imbroglio die hij zelf heeft gecre‘erd en vormgegeven".

L'Echo
-hoofdredactrice Martine Maelschalk tot slot schrijft dat in eender welk land een oranje-blauwe samenstelling het mogelijk zou maken snel een regering te vormen die in staat is het eens te raken over zaken die in elk West-Europees land van tel zijn. Ze wijst ook met de beschuldigende vinger naar Milquet en Leterme.

Milquet kon haar viscerale afkeer voor MR-voorzitter Didier Reynders niet vergeten en had alles in stelling gebracht om met de socialisten te regeren. Leterme van zijn kant is de gevangene van het plebisciet dat hij van de Vlaamse kiezer heeft gekregen en van zijn alliantie met nationalisten. Hij heeft zich nooit boven de "mêlée" kunnen plaatsen, zoals zijn voorgangers bij de CVP in de jaren tachtig en negentig dat wel konden, besluit ze. (belga/Dm)

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234