Dinsdag 12/11/2019

Franstalige partijen samen om plooien glad te strijken

Milquet heeft nog een eitje te pellen met Reyders. Beeld UNKNOWN

De Franstalige partijvoorzitters zitten in het Hotel van Financiën samen om te bepalen hoe de Franstalige delegatie er zal uitzien die met de Vlamingen de communautaire onderhandelingen moet voeren. Na afloop trekken ze naar de drie koninklijke onderhandelaars.
Langs Vlaamse kant is het Vlaams minister-president Kris Peeters die de onderhandelen gaat leiden. Hoe de Franstalige delegatie er zal uitzien, is nog niet duidelijk.

Belang gemeenschappelijk standpunt
Didier Reynders (MR), Elio Di Rupo (PS), Joëlle Milquet (cdH) en het Ecolo-duo Jean-Michel Javaux en Isabelle Durant benadrukten voor het begin van de Franstalige vergadering het belang van een gemeenschappelijk communautair standpunt. Het voorbije jaar zaten de vier partijen op een zelfde lijn en dat moet zo blijven, luidt het.

"Andere dingen te doen"
Over hoe dat standpunt er moet uitzien, was er minder eensgezindheid. Volgens MR-voorzitter Didier Reynders moeten de partijen bij de dialoog vertegenwoordigd zijn volgens hun gewicht. Of hij zelf mee aan tafel gaat zitten, is nog niet duidelijk. Terwijl hij maandag liet verstaan dat dat niet het geval zou zijn, was hij daar vandaag minder duidelijk over. "De Vlaamse partijvoorzitters zijn er niet bij, de eerste minister ook niet en er zijn nog andere dingen te doen. Wij hebben verschillende mensen met veel institutionele ervaring. Maar we zullen zien", luidt het.

Onderhandelde oplossing B-H-V
Reynders zei te hopen dat de onderhandelingen nu eindelijk van start kunnen gaan en dat dat gebeurt met zo weinig mogelijk exclusieven. Zelf beklemtoonde hij wel dat er voor Brussel-Halle-Vilvoorde een onderhandelde oplossing moet komen. Volgens de Vlaamse regering kan hierover niet meer gepraat worden.

Groen! nodig
De MR-voorzitter betreurde dat Groen! niet meer bij de discussie wordt betrokken. Ook bij Ecolo viel dat te horen. De Franstalige groenen willen hun Vlaamse zusterpartij er opnieuw bij is. Ook een volwaardige vertegenwoordiging voor Brussel noemde Durant belangrijk. De co-voorzitster stelde dat er nu echt onderhandeld moet worden, zonder oekazes en met een open agenda.

Communautaire discussie apart voeren
Net zoals Ecolo stipte PS-voorzitter Elio Di Rupo aan dat de federale regering zich ondertussen moet concentreren op essentiële dossiers, zoals het sociaal-economische. De communautaire discussie en het andere werk van de regering moeten worden gescheiden, meent hij. Di Rupo liet verstaan dat het lang niet zeker is dat zijn partij - met minister-president Rudy Demotte - de onderhandelingen gaat leiden. "De Vlamingen willen Peeters en wij respecteren dat. Maar de Vlamingen moeten ook misschien een andere Franstalige keuze respecteren. Een staatshervorming wordt in het federale parlement gestemd. De MR heeft daar 23 zetels, wij maar 20", poneerde hij. Volgens de PS-leider moeten in de onderhandelingsgroep vertegenwoordigers van partijen en ministers zitten.

Ruzie met MR
Over het geruzie met de MR en het begin van de electorale campagne over de taalgrens wou Di Rupo niets kwijt. "De toestand is voor mij te ernstig. Dit gaat over de toekomst van het land. We moeten een oplossing vinden en geen ruzie maken. De mensen hebben daar geen boodschap aan", zei hij. Ook Joëlle Milquet zei geen boodschap te hebben aan geruzie. Volgens haar is het tijd dat de inhoudelijke discussie van start gaat. Zelf pleit ze voor een vertegenwoordiging van alle beleidsniveaus.

Consultaties koninklijke bemiddelaars
Ondertussen zetten de koninklijke bemiddelaars François-Xavier de Donnea, Karl-Heinz Lambertz en Raymond Langendries hun consultaties voort. Dinsdagmorgen ontvingen ze premier Yves Leterme. Straks gaan de Franstalige partijvoorzitters langs. Om 16 uur is het dan de beurt aan de voorzitters van de Vlaamse meerderheidspartijen (CD&V/N-VA, Open Vld en sp.a/Vl.Pro). Om 17.30 uur wordt Groen! bij de bemiddelaars verwacht. (belga/vsv)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234