Vrijdag 20/05/2022

Franstalige partijen: "Maskers van N-VA vallen af"

Geert Bourgeois. Beeld BELGA
Geert Bourgeois.Beeld BELGA

De Franstalige partijen reageren gepikeerd op de verklaringen van Vlaams viceminister-president Geert Bourgeois (N-VA). "De maskers vallen af", zo reageren verschillende toppolitici. Maar de woorden hebben wel "de verdienste van de duidelijkheid", zo is ook te horen.

Lien Buyck

De Franstalige socialisten reageren zaterdag via een 'tweet'. "Na het charmeoffensief in de Club van Lotharingen, onthult Bourgeois het ware gelaat van de N-VA", zegt de PS. N-VA-voorzitter Bart De Wever kwam recentelijk in de Club van Lotharingen de Franstalige versie van zijn columnbundel voorstellen. Begin maart sprak De Wever op de bijeenkomst voor zakenlui over zijn visie op het confederalisme.

Brussel
Voor vicepremier Laurette Onkelinx (PS) zal "niemand raken aan het statuut van Brussel, een volwaardig gewest dat op gelijke hoogte staat met Vlaanderen en Wallonië". Volgens Onkelinx hebben de Brusselaars het recht om te beslissen. "Het Brussels gewest behoort toe aan de Brusselaars en zij zijn de enigen die zullen beslissen over hun toekomst. Niemand anders. We willen geen model van cobeheer zoals de N-VA voorstelt. En Brussel is geen territorium dat men zich kan toe-eigenen om de economische macht of onroerende voorheffing te verhogen".

Sabine Laruelle (MR) riep de Vlaams-nationalisten op om zich minder zelfverzekerd op te stellen. "Ik weet dat sommigen graag winnen vooraleer de verkiezingen hebben plaatsgevonden. We zullen toch de resultaten afwachten. De burger moet zich eerst uitspreken".

Duidelijkheid
Partijgenoot Charles Michel stelt de duidelijkheid van Bourgeois' woorden op prijs, na "dubbelzinnige en hypocriete uitspraken van zijn partijvoorzitter". "Als hij die het Vlaamse minister-presidentschap nastreeft zijn doelen bereikt, mag hij zoeken naar een lokaal in Vlaanderen, want wij laten Brussel nooit los", zo formuleerde de MR-voorzitter het.

"Dat soort interview interesseert mij absoluut niet", verklaarde vicepremier Joëlle Milquet (cdH) dan weer. Ze herhaalde tegen elke vorming van splitsing van het land te zijn.

Laurette Onkelinx. Beeld PHOTO_NEWS
Laurette Onkelinx.Beeld PHOTO_NEWS
Charles Michel. Beeld BELGA
Charles Michel.Beeld BELGA

Ook voor de Brusselse staatssecretaris Christos Doulkeridis (Ecolo) hebben de uitspraken van Bourgeois tenminste "de verdienste van de duidelijkheid". "Hopelijk weten de inwoners van het noordelijke landsgedeelte waartoe ze zich in 2014 engageren en dat de MR ophoudt met zijn ambiguë houding tegenover de N-VA".

Olivier Maingain maakt van de gelegenheid gebruik om te pleiten voor een "duidelijker en assertiever" project voor Brussel en Wallonië. Dat is volgens de FDF-voorzitter nodig om de aanvallen van de N-VA en haar bondgenoten in het noorden van het land niet lijdzaam te ondergaan.

Maskers vallen af
Ook voor Alexander De Croo (Open Vld) vallen "na carnaval de maskers af". Hij verklaarde zich verrast over Bourgeois' uitlatingen. "Het zou zijn zoals men binnen een huwelijk zou zeggen: we gaan niet scheiden, maar we zullen niet meer samenwonen".

In een interview in De Standaard zei Vlaams viceminister-president Geert Bourgeois dat N-VA bij de verkiezingen van volgend jaar wil inzetten op volledige Vlaamse autonomie. Als de N-VA na de verkiezingen incontournable wordt, kan de partij volgens Bourgeois haar wil opleggen. De partij denkt dat ze CD&V en Open Vld zal overtuigen om mee te gaan in dat verhaal. Bourgeois gaf te verstaan Brussel wel nog samen met de Franstaligen te willen besturen, terwijl die laatsten "niet moeten denken dat ze Brussel krijgen".

Christos Doulkeridis. Beeld BELGA
Christos Doulkeridis.Beeld BELGA
Alexander De Croo. Beeld BELGA
Alexander De Croo.Beeld BELGA
Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234