Woensdag 29/06/2022

Syrische oorlog

Franstalige hof van beroep: ‘België moet kinderen niet uit Syrië terughalen’

Het kamp Al-Hol in Syrië. Hier zitten Belgische kinderen met hun moeders. Beeld EPA
Het kamp Al-Hol in Syrië. Hier zitten Belgische kinderen met hun moeders.Beeld EPA

Het Franstalige hof van beroep van Brussel heeft geoordeeld dat de Belgische staat de kinderen van twee Syrië-strijdsters niet moet terughalen. Dat vernam De Morgen uit goede bron.

Pieter Gordts

Het is volgens de rechter onmogelijk vast te stellen dat de kinderen Belg zijn. Die beslissing kan verregaande gevolgen hebben in de zaak over tien kinderen van Syrië-strijders. Het hof van beroep sprak zich uit over twee afzonderlijke zaken. Eerder besliste de rechter al dat de Belgische staat verplicht was L. en haar kind uit het vluchtelingenkamp van Al Hol (Syrië) te repatriëren en Hafsa Sliti en haar twee kinderen weg te halen uit het vluchtelingenkamp Al-Roj (Syrië). In beide gevallen kreeg de Belgische staat 75 dagen de tijd om de vrouwen en hun kinderen terug te halen. Gebeurde dat niet, dan zouden er dwangsommen volgen.

De Belgische staat ging in beroep tegen die beslissing. Ze beargumenteerde dat ze niet verplicht kon worden de kinderen terug te halen, aangezien niet bewezen kon worden dat de kinderen afstammen van hun ouders en aldus de Belgische nationaliteit hebben. Het hof van beroep volgt die redenering nu. Bij gebrek aan geboorteakte, erkenning of gerechtelijke vaststelling kan niet bewezen worden dat de kinderen de Belgische nationaliteit hebben.

Daardoor kunnen ze geen beroep doen op het recht om gerepatrieerd te worden: België kan immers enkel verplicht worden zijn eigen burgers te repatriëren. De in eerste aanleg opgelegde dwangsommen zijn ook niet meer geldig.

De uitspraak kan verregaande gevolgen hebben in een andere zaak rond tien kinderen van Syrië-strijders. Zij zitten momenteel in een Koerdisch vluchtelingenkamp. In die fel gemediatiseerde zaak besliste de kortgedingrechter midden december dat de Belgische staat de kinderen van Syrië-strijdsters Nadia Baghouri, Jessie Van Eetvelde en Sabah Hammani, en Syrië-strijder Adel Mezroui van de nodige reisdocumenten moest voorzien en consulaire bijstand moest verlenen.

Families

Kortom: al het mogelijke doen om de kinderen terug te halen. Een beslissing waar de moeders overigens zelf tegen in beroep gingen: de advocaten van de vier moeders pleiten ervoor om de kinderen en ouders niet te scheiden. Ook in deze zaak ging de Belgische staat in beroep bij het Nederlandstalige hof van beroep in Brussel. Een uitspraak wordt verwacht tegen midden april.

Het lot van de Belgische Syrië-strijders en hun kinderen zorgt al enige tijd voor veel discussie. Verschillende IS-strijders en hun families spanden het afgelopen jaar zaken aan in een poging terug te kunnen keren. Ondertussen stijgt de druk op de Belgische staat om actie te ondernemen aangezien de situatie in Noord-Syrië erg onstabiel is geworden sinds de inval van Turkse troepen in het noorden van Syrië.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234