Zondag 11/04/2021

Update

Franstalige correctionele rechters leggen werk neer in Brussel

null Beeld PHOTO_NEWS
Beeld PHOTO_NEWS

De verschillende kamers van de Brusselse correctionele rechtbank houden deze voormiddag geen zitting en stellen alle geplande zaken uit. Volgens de voorzitter van de rechtbank van eerste aanleg, Luc Hennart, gaat het om een solidariteitsactie na het incident in de 55ste kamer, gisteren, maar is het ook een signaal dat de rechters de onveiligheid in het justitiepaleis beu zijn. Opvallend is dat de enige Nederlandstalige kamer, de 51ste, wel zetelt.

Maandagochtend stak een 31-jarige vrouw zich op de zitting van de 55ste kamer in de hals, uit protest tegen de zware gevangenisstraf die het Brusselse parket gevorderd had tegen haar echtgenoot. Het incident deed onmiddellijk het aanslepende debat over het gebrek aan veiligheidsmaatregelen in het justitiepaleis weer oplaaien.

"Vanochtend, toen de rechters in het paleis aankwamen, stelden ze vast dat er nog niets veranderd was", zegt voorzitter Hennart. "Ze hebben daarop beslist vandaag niet te zetelen, uit solidariteit met hun collega en uit protest tegen de veiligheidssituatie. Ik steun hun actie volledig. Het probleem is al jaren bekend en sleept al veel te lang aan. Mijn mensen vragen zich af wat er moet gebeuren vooraleer er van hogerhand gereageerd wordt en de nodige maatregelen genomen worden."

De actie beperkt zich tot de correctionele rechtbank. De zittingen op het hof van beroep gaan wel door.

Parket en advocaten steunen actie
De actie kan op veel begrip rekenen, zowel bij het Brusselse parket als bij de Brusselse advocaten. "Het parket staat volledig achter de actie", zegt parketwoordvoerster Jennifer Vanderputten. Ook bij de Brusselse advocaten zijn de reacties alleen maar positief. "Het incident van gisteren is nog maar eens het bewijs dat de veiligheid in het gebouw te wensen overlaat", klinkt het bij verschillende advocaten. "We hebben alle begrip voor de solidariteit tussen de rechters. Niemand heeft zin om hier een messteek te krijgen."

Zowel de Franstalige als de Nederlandstalige balie heeft begrip voor de actie van de rechters. "We delen de algemene bezorgdheid van de rechters", zegt de Nederlandstalige stafhouder Hugo Vandenberghe. "De veiligheidsmaatregelen in het paleis worden enkel incidenteel verscherpt, naar aanleiding van specifieke processen. Een veiligheidscontrole op systematische basis zou beter zijn. De voorbereidingen voor een dergelijke systeem zijn bezig en zouden de komende maanden versneld worden."

"Alle actoren in het justitiepaleis zijn vragende partij voor extra veiligheidsmaatregelen", zegt Franstalig stafhouder Michel Vlies. "Alleen bij bepaalde processen wordt nu een zogenaamde scanstraat voorzien maar dat is een zeer beperkte maatregel, je weet nooit wanneer er zich een incident kan voordoen. De moord op vrederechter Brandon is daar het beste voorbeeld van. Een permanent en aangepast systeem zou beter zijn. Ook al zal dat nooit waterdicht zijn, het zal tenminste afschrikwekkend werken."

Het systeem dat nu in voorbereiding is, zal wel nog heel wat aanpassingen in het paleis vragen en het financiële plaatje zal ook niet mis zijn, aldus nog stafhouder Vlies.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234