Woensdag 24/07/2019

Fransman Ogier verlengt wereldtitel, Neuville zesde

Een lach is zeker op zijn plaats want Sébastien Ogier kroonde zich in de Spaanse regio Catalonië tot wereldkampioen rally. Beeld PHOTO_NEWS

Sébastien Ogier (Volkswagen Polo-R) heeft vandaag zijn wereldtitel in de WRC-klasse verlengd. De 30-jarige Ogier won net als vorig jaar de Rally van Catalonië en kan met nog slechts één WRC-manche voor de boeg in de WK-tussenstand niet meer ingehaald worden.

Ogier legde dit weekend in het Catalaanse Salou een quasi vlekkeloos parcours af en haalde het met 11.3 voorsprong van zijn Finse ploegmaat Jari-Matti Latvala, de enige die hem nog kon bedreigen in de strijd om de wereldtitel. De Fin Mikko Hirvonen (Ford Fiesta RS) kwam op 1:42.2 als derde over de streep. Voor Ogier was het al de 23ste WRC-zege in zijn carrière. Dit seizoen was hij ook al in Monte Carlo, Mexico, Portugal, Italië, Polen en Australië de beste. Bij Volkswagen waren ze al sinds de Rally van Australië zeker van de wereldtitel bij de constructeurs.

Neuville toch nog zesde
Thierry Neuville (Hyundai) heeft een wisselvallig weekend achter de rug in Catalonië. Na een uitstekende start op donderdag zakte hij vrijdag na een bandenwissel weg naar de negende plaats. De vicewereldkampioen kon uiteindelijk zaterdag en zondag nog enkele plaatsen goedmaken om zo op de zesde plaats te finishen, op iets meer dan vier minuten van de winnaar.

Beeld GETTY
Beeld PHOTO_NEWS
Beeld PHOTO_NEWS

Eindstand (na KP 17):

1. Sébastien Ogier-Julien Ingrassia (Fra/Volkswagen Polo-R) 3u46:44.6

2. Jari-Matti Latvala-Mikka Anttila (Fin/Volkswagen Polo-R) op 11.3

3. Mikko Hirvonen-Jarmo Lehtinen (Fin/Ford Fiesta RS) 1:42.2

4. Mads Ostberg-Jonas Andersson (Noo-Zwe/Citroën DS3) 2:13:3

5. Dani Sordo-Marc Marti (Spa/Hyundai i20) 2:22.2

6. Thierry Neuville-Nicolas Gilsoul (Bel/Hyundai i20) 4:01.0

7. Andreas Mikkelsen-Mikko Markkula (Noo-Fin/Volkswagen Polo-R) 4:02.9

8. Martin Prokop-Jan Tomanek (Tsj/Ford Fiesta RS) 8:06.8

9. Hayden Paddon-John Kennard (NZl/Hyundai i20) 9:12.4

10. Ken Block-Alex Gelsomino (VSt-Ita/Ford Fiesta RS) 13:00.9

...


Power Stage (KP17)

1. Latvala

2. Meeke

3. Mikkelsen



Winnaars KP's:
Andreas Mikkelsen 2 (KP1, KP13), Kris Meeke 1 (KP2), Hayden Paddon 1 (KP3), Sébastien Ogier 4 (KP4, KP5, KP7, KP11), Thierry Neuville 1 (KP6), Latvala 8 (KP8, KP9, KP10, KP12, KP4, KP15, KP16, KP17)

WK-stand (na 12 van in totaal 13 manches):

1
. Sébastien Ogier (Fra) 242 punten WERELDKAMPIOEN

2. Jari-Matti Latvala (Fin) 211

3. Andreas Mikkelsen (Noo) 150

4. Mikko Hirvonen (Fin) 108

5. Mads Ostberg (Noo) 92

6. Thierry Neuville (Bel) 91

....

Constructeurs:

1. VW Total 416 punten WERELDKAMPIOEN

2. Citroën 187

3. M-Sport Ford 180

Kort portret:

Naam: Ogier

Voornaam: Sébastien

Nationaliteit: Fransman

Leeftijd: 30 jaar

Geboortedatum: 17 december 1983

Geboorteplaats: Gap


Discipline/sport: autosport/rally

Copiloot: Julien Ingrassia (Fra/33 jaar)


Palmares:

2005: winnaar van de jongerenrally van de Franse Autosportfederatie (FFSA)

2006: officieel rallydebuut, 6e in de Peugeot 206 Cup

2007: winnaar van de Peugeot 206 Cup

2008: juniorenwereldkampioen WRC (Citroën C2)

2009: 8e in WRC-kampioenschap (Citroën C4 WRC)

2010: 4e in WRC-kampioenschap (Citroën C4 WRC)

2011: 3e in WRC-kampioenschap (Citroën DS3 WRC)

2012: 10e in WRC-kampioenschap (Skoda Fabia S2000)

2013: Wereldkampioen WRC (VW Polo-R)

2014: Wereldkampioen WRC (VW Polo-R)

Eerste overwinning: Rally Neige Hautes-Alpes 2007, Peugeot 206 XS

Eerste belangrijke overwinning: Monte-Carlo 2009 (IRC), Peugeot 207 S2000

WRC-kampioenschap:

83 rally's, waarvan 25 in de VW Polo-R

Eerste podium in Griekenland 2009 (2e), eerste zege in Portugal 2010

23 zeges in totaal

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
© 2019 MEDIALAAN nv - alle rechten voorbehouden