Zondag 09/05/2021

Oorlog in Syrië

Fransen ijveren voor staakt-het-vuren voor bijna verwoest Aleppo

null Beeld REUTERS
Beeld REUTERS

Terwijl het Syrische leger de opstandelingen in Aleppo vandaag bedreigde met hun "onontkoombaar lot" wanneer zij niet snel de stad zouden verlaten, deed de Franse minister van Buitenlandse Zaken, Jean-Marc Ayrault, in Moskou een poging opnieuw een staakt-het-vuren en humanitaire hulp voor Aleppo voor elkaar te krijgen. Zijn Russische ambtgenoot, Sergei Lavrov, toonde zich niet afwijzend.

Speciaal VN-gezant De Mistura heeft aangeboden hoogstpersoonlijk naar de vuurlinie af te reizen om de uittocht van zo'n 900 jihadisten te begeleiden als hij daarmee de Syrische en Russische luchtaanvallen zou kunnen laten stoppen.

Volgens de VN-gezant misbruiken Syrië en Rusland de aanwezigheid van de jihadisten als een "gemakkelijk alibi" om voortdurend bommen op de stad te laten vallen. Er wonen nog 275.000 mensen in het gebied, onder wie 100.000 kinderen en alleen al de afgelopen dagen zijn driehonderd mensen omgekomen door de bombardementen. Als dit zo doorgaat, zei De Mistura, is het oosten van Aleppo binnen twee en een halve maand volledig vernietigd en zijn er duizenden burgers gestorven.

"Gemakkelijk alibi"

Lavrov zei ook interesse te hebben in een voorstel van de VN-gezant voor Syrië, Staffan de Mistura. Die deed in Genève een hoogst persoonlijk aanbod om het platbombarderen van Aleppo te voorkomen. De 69-jarige Italiaans-Zweedse diplomaat verklaarde bereid te zijn samen met duizend opstandelingen van Al-Nusra de stad te verlaten, mits Rusland en Syrië zouden ophouden met hun bommenregen. Hij suggereerde dat die landen de Al-Nusrastrijders nu gebruiken als 'gemakkelijk alibi' om de stad te vernietigen.

Staffan de Mistura, VN-gezant voor Syrië. Beeld AP
Staffan de Mistura, VN-gezant voor Syrië.Beeld AP

"In het huidige tempo zal in een maand of twee het oostelijk deel van de stad geheel vernietigd zijn. We hebben het dan met name over de oude stad", aldus De Mistura. Volgens de VN is de voedselsituatie nu zo nijpend dat moeders touwen om hun midden binden en van eten afzien ten gunste van hun kinderen. Ook wordt er inmiddels plastic verbrand om huizen te verwarmen.

"Guernica van de 21ste eeuw"

In Moskou zei Ayrault dat hij Lavrov heeft gewaarschuwd dat meer bombardementen alleen maar meer moslimextremisme tot gevolg zullen hebben. De situatie in Aleppo noemde hij "schokkend en beschamend". Eerder vergeleek hij de Syrische stad met Guernica, de Spaanse stad die tijdens de Spaanse Burgeroorlog in 1937 geheel in de as werd gelegd: "We moeten oppassen dat Aleppo niet het Guernica van de eenentwintigste eeuw wordt."

null Beeld AP
Beeld AP

De grote vraag is welke machtsmiddelen Ayrault en andere westerse politici hebben, mocht Rusland niet instemmen met de VN-resolutie of die in de praktijk negeren. "Bij de Russen maakt het humanitaire verhaal geen enkele indruk", zegt de Nederlandse voormalige Midden-Oostengezant Marcel Kurpershoek, tegenwoordig verbonden aan de New York University in Abu Dhabi. "Ze zijn ongevoelig voor emotionele argumenten, ze begrijpen vooral macht en kracht." Als westerse landen geen plan hebben "wat te doen wanneer Rusland zich niet aan de afspraken houdt, dan gaat het niet werken. Je hebt een stok achter de deur nodig."

De Franse VN-resolutie roept zowel de VS als Rusland op "de onmiddellijke stopzetting van alle vijandelijkheden te garanderen, te beginnen met Aleppo". Met name vereist dat een "einde aan alle militaire vluchten over de stad". De VN zouden het toezicht moeten krijgen over een bestand. In geval van het niet respecteren ervan zegt de Franse VN-tekst vaag dat dan "verdere maatregelen" moeten worden genomen.

Syrië-overleg

Gisteren was er in Berlijn een Syrië-overleg van westerse landen, waarbij zowel de VS als Frankrijk aanwezig was. Daarna gaf minister Ayrault op de Franse nieuwszender LCI aan dat hij zowel de VS als Rusland op hun gedrag wenst aan te spreken. Washington zou "effectiever en meer betrokken" moeten zijn, Moskou moest oppassen voor "medeplichtigheid aan oorlogsmisdaden" waarvoor "op een dag rekenschap moet worden afgelegd". Vandaag brengt Ayrault in Washington verslag uit van zijn ontmoeting met Lavrov.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234