✦
Franse vrouwen op wachtlijst van UZ Jette
Het feit dat lesbische stellen en alleenstaande vrouwen zich in Frankrijk niet kunstmatig mogen laten bevruchten, drijft velen van hen naar België, waar deze discriminatie in 2007 uit de wet gebannen werd.
"In Zuid-Frankrijk trekken vrouwen naar Spanje, vanuit het noorden reizen ze naar België", zegt Herman Tournaye, arts en diensthoofd aan het Centrum voor Reproductieve Geneeskunde van het UZ Jette. "Jaarlijks voeren wij een paar honderden behandelingscycli uit voor Franse vrouwen."
Het dagblad Le Figaro gewaagde van procreatief toerisme en van een business, maar Tournaye relativeert. "Wij zagen Hollandes nieuwe wet graag tegemoet, want dat zou hier druk van de ketel gehaald hebben. Nu moeten wij Franse vrouwen op een wachtlijst zetten om een overspoeling te vermijden. De prijs van een behandeling is dezelfde als voor Belgische vrouwen: 400 tot 600 euro per fertilisatiepoging. Het zijn de reis- en hotelkosten die de behandeling in België duurder maken voor Françaises."
"Een ander probleem is dat artsen in Frankrijk vaak de opvolging van die vrouwen weigeren. Soms om wettelijke, soms om ethische redenen. Ik merk dat de Franse artsen zich vaak negatief opstellen tegenover kunstmatige bevruchting. Hoewel ook in ons land niet iedereen pro is, is het debat hier minder gepolariseerd", besluit Tournaye.