Zondag 20/06/2021

Franse uitgeverij publiceert 'Verve' van Vlaamse icoon

Art Spiegelman: 'Voor echt intelligent ontwerp moet je bij Ever Meulen zijn, niet bij creationisten'

Een boek en een expo van Ever Meulen in Parijs

Op 19 januari verschijnt Verve, het langverwachte nieuwe boek van Ever Meulen. De presentatie vindt plaats in de Parijse galerie Christian Desbois, die de gelegenheid aangrijpt om in de aanloop naar het stripfestival van Angoulême een expositie over de Belgische tekenaar te organiseren.

Brussel

Eigen berichtgeving

Armand Plottier

Verve is een gezamenlijke uitgave van de Franse uitgeverij Editions de L'An 2 en het Nederlandse Oog&Blik. "Een vervolg op Feu vert, mijn overzichtsboek uit 1987", aldus een tevreden Ever Meulen. "In Verve komt de periode vanaf 1988 tot nu aan bod. Tekeningen die ik in opdracht van bladen als Humo en Vrij Nederland heb gemaakt, affiches, maar ook ongepubliceerde tekeningen. Het moest een staalkaart worden van wat ik waard ben."

Niemand minder dan tekenaar Art Spiegelman schreef het voorwoord bij Verve. "Ik zou graag leven in de wereld van Ever Meulen", zegt de wereldvermaarde auteur van Maus. "Zijn tekeningen brengen opluchting in een wereld die zucht onder de druk van de realiteit. Wat niet betekent dat je bij Ever Meulen je hersens niet moet gebruiken. (....) Al die theocraten-creationisten die in Amerika zweren bij de 'theorie' van het intelligente ontwerp, zou ik willen aanraden om eens in Evers tuin van Eden te gaan wandelen. Daar kunnen ze misschien leren wat een echt 'intelligent ontwerp' precies moet zijn." Ever Meulen blijft er nuchter bij: "Het is een tekst die met een zeker 'Spiegelman-engagement' werd geschreven. Hij kent mijn werk en situeert mij goed."

Dat Verve pas na de kerst- en nieuwjaarsperiode zal verschijnen, betreurt de tekenaar niet echt. "Het boek verschijnt een week voor het festival van Angoulême en dat is wat telt." Eddy Vermeulen, zoals zijn echte naam luidt, zal daar zelf aanwezig zijn en hoopt er Spiegelman te ontmoeten.

Net zoals de kunstenaar zelf is Thierry Groensteen, uitgever van L'An 2, uiterst tevreden over boek en expositie. "Galerie Christian Desbois is echt wel gespecialiseerd in het betere werk. Gerenommeerde Franse tekenaars als Tardi en Bilal gingen Ever Meulen al voor."

Het kostte Groensteen naar eigen zeggen bloed, zweet en tranen om Ever Meulen tot de publicatie van een boek over te halen. "Twee jaar zeur ik al. Maar wat wil je? Ever is een verdomde perfectionist."

Volgens de Franse uitgever, van Belgische origine, mag het resultaat gezien worden. "De jonge generatie moet Ever Meulen leren kennen. Dit is een unieke gelegenheid. Met Feu vert wilde men per se een volledig overzicht bieden. Er stonden te veel tekeningen op één pagina. Verve is mooi vormgegeven door Sander Vermeulen, de zoon van Ever. Alles werd in kleur op drie soorten papier afgedrukt. Het is een echt kunstboek geworden."

Oog&Blik aarzelt nog even om het boek nog dit jaar in België en Nederland uit te brengen. Uitgever Hansje Joustra: "Vrijdag beslissen we. En de tentoonstelling moet ook een vervolg krijgen. Het liefst in Brussel."

De tentoonstelling loopt in Galerie Christian Desbois, 14 avenue de La Bourdonnais, Parijs, 19 januari tot 18 februari, dinsdag tot zaterdag, 14 tot 18 uur, www.desbois.com

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234