Vrijdag 27/01/2023

Franse tiener schreef blog over doodsverlangen voor ze van de rotsen sprong

'Ze spreekt over een abstracte dood door zich te wenden tot een virtuele gesprekspartner, haar computer'

'Op het internet is er geen antwoord en geen dialoog'

Brussel

Le Monde / Eigen berichtgeving

Nathalie Carpentier

'Ik leef zonder reden (...) waarom niet vertrekken.' Met zulke tekstjes gaf de veertienjarige Clémence uit Frankrijk voor ze samen met haar boezemvriendinnetje Noëmi verdween, op haar internetdagboek te kennen dat ze dood wilde. Noëmi pleegde vorige week zelfmoord door van de klippen van Cap Blanc-Nez te springen. Clémence is sindsdien spoorloos.

Niet alleen in de reguliere media beroert de vermoedelijke zelfmoord van de twee tieners de gemoederen. Ook op de internetsite Skyblog, waar Clémence zelf onder het pseudoniem 'Ange de tristesse' een internetdagboek of een blog bijhield, komen de reacties los. Een dag na hun verdwijning is zelfs een aparte blog gecreëerd die gewijd is aan beide meisjes met de titel 'pour nonoetclem: pour vous souvenir'. Internauten kunnen er reageren op informatie over hun verdwijning.

"Ze zullen haar blog zeker niet laten openstaan", luidt een van de commentaren. Niet onterecht misschien, meent Aymeric Reyre, psychiater in het centrum gespecialiseerd in zelfmoordpreventie Recherche et Rencontres in Parijs. "Een internetblog, die voor iedereen toegankelijk is, kan werken als een aanzet, als een facilitator voor adolescenten die al vrij fragiel zijn", zegt hij aan het persbureau AFP.

Dat houdt andere bloggers niet tegen om te citeren uit de gedichten van de tiener of om zelf het onderwerp aan te snijden. "Ze heeft haar zelfmoordneigingen lang geleden aangekondigd op haar blog", schrijft boulevard-of-me. "Sinds ze die maakte heeft ze zonder ophouden haar pijn en haar verlangen om ermee te stoppen uitgeschreeuwd. (...)." De teksten van het meisje waren ook vrij expliciet. Zo schrijft ze in een van haar laatste stukjes: "Je bent het beste dat me had kunnen overkomen, en vandaag ben je het slechtste. Ik heb altijd van de dood gehouden. Dankzij jou was ik het vergeten. Dankzij jou ga ik haar ontdekken", citeert de krant Libération de tiener.

"Maar niemand heeft haar gehoord", besluit Boulevard-of-me haar stukje over Clémence. Of misschien wel gehoord, maar niemand heeft kunnen ingrijpen. Iets wat net eigen is aan het medium, reageert professor Pierre Delion, hoofd van de afdeling kinderpsychiatrie aan het CHU in Rijsel. "Mensen hebben altijd al afscheidsbriefjes achtergelaten als een vraag om hulp, maar hier plaatst de tiener zich niet in de positie om geholpen te worden. Op het internet is er geen antwoord en geen dialoog. Als een bekende gealarmeerd wordt, volgt meestal hulp. Maar ze spreekt over een abstracte dood door zich te adresseren aan een virtuele gesprekspartner, haar computer", verduidelijkt de professor aan het persbureau AFP.

"Bij berichten op het internet die achtergelaten worden, zit je altijd met die paradox: dat je in het geheim je wanhoop kunt uiten en tegelijk hoopt dat iemand erop inpikt", reageert Xavier Pommereau, hoofdpsychiater van de medisch psychologische adolescenteneenheid van het CHU van Bordeaux in de krant Le Monde. "Jonge zelfmoordenaars laten hun intieme dagboeken ook vaak slingeren."

Toch zijn virtuele afscheidsbriefjes zeker niet frequent, zegt Astrid Wittebolle, die het internet dagelijks afspeurt. "De meeste blogs zijn gewone dagboeken met allerlei huis-, tuin- en keukenverhaaltjes. Dit lijkt mij eerder een extreme vorm waarvoor het zeker niet bedoeld is." Anderzijds kan ze wel begrijpen dat het internet zich ertoe leent. "Als je een gewoon briefje achterlaat, ben je niet zeker dat het wordt gelezen. Wie al een tijdje blogt, bouwt vaak een community op van regelmatige lezers. Dan ben je al zekerder dat je virtuele briefje gelezen zal worden."

Het anonieme verlaagt de drempel, maar houdt ook risico's in, merkt internaute Wittebolle op. "Pseudoniemen geven een vorm van anonimiteit, maar het maakt ook dat om het even wie zich achter een blog kan verschuilen. Het kunnen ook puur verzinsels zijn. Je hebt ook echt wel mensen die allerlei flauwekul verzinnen op het internet. Daar moet je altijd mee opletten, want het is zeer moeilijk te controleren."

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234