Woensdag 21/10/2020

Franse tiener met hiv kan al 12 jaar zonder medicatie

Beeld THINKSTOCK

Een meisje dat met hiv geboren werd, leeft intussen al 12 jaar zonder behandeling met virusonderdrukkende middelen. Dat hebben wetenschappers van het befaamde Pasteurinstituut bekendgemaakt tijdens de aidsconferentie in het Canadese Vancouver. Het gaat om een jonge Française van achttien.

Het virus dat de dodelijke ziekte aids kan veroorzaken is nog altijd aanwezig in haar lichaam maar het is wel zo dat ze al 12 jaar door het leven gaat zonder behandeling. En dat kan omdat het virus 'slaapt' en zich niet verder ontwikkelt en vermenigvuldigt. Meer nog, het virus is met een hiv-test vandaag niet meer waarneembaar, schrijft de Franse krant Le Parisien.

Het gaat om een uniek geval dat tijdens de aidsconferentie in Vancouver besproken werd. Het opent meteen ook nieuwe perspectieven voor verder onderzoek en het bewijs dat het virus wel delijk onderdrukt kan worden als er onmiddellijk na de besmetting een behandeling volgt met de juiste virusonderdrukkende middelen. Dat is niet alleen zo voor kinderen maar ook voor volwassenen, benadrukt Jean-François Delfraissy, directeur van het Franse instituut voor aidsbestrijding.

Opmerkelijk is ook dat de Française langer zonder behandeling kan dan de volwassenen die deel uitmaakten van de Visconti-studie. Daarin bedroeg de gemiddelde duurtijd zonder medicatie tien jaar. Het is sowieso de eerste keer dat een kind zolang zonder virusremmers kan. De wetenschappers hadden hoge verwachtingen met de 'Mississippi-baby' maar die werden vorig jaar de kop ingedrukt toen bleek dat de baby die tijdens de geboorte besmet raakte en na een behandeling genezen verklaard werd, toch na 27 maanden opnieuw behandeld moest worden. In juli vorig jaar werd duidelijk dat het hiv-virus zich opnieuw aan het vermenigvuldigen was.

Net als de 'Mississippi-baby' raakte de Française ook bij haar geboorte besmet door haar moeder. Het aantal gevallen van een dergelijke infectie neemt zienderogen af in de ontwikkelde wereld. In Frankrijk gaat het vandaag nog om jaarlijks 2 à 3 gevallen, vaak bij immigranten waarvan pas tijdens de bevalling blijkt dat ze besmet zijn met het virus. De moeder van het Franse kind kreeg nog een monotherapie en dat bleek onvoldoende om het virus onder controle te krijgen. Het meisje onderging meteen na haar geboorte een gecombineerde behandeling met verschillende virusremmers. "Een maand na haar geboorte testte ze positief", vertelt dokter Asier Saez-Cirion. "Twee maanden later bleek de virale lading in haar bloed heel hoog te zijn. We hebben haar dan behandeld met drie virusremmers die toen voor handen waren. Het ging om een nieuwe vorm van behandeling die toen ook nog amper toegepast werd bij volwassenen. We hebben de medicijnen meteen in een hoge dosis toegediend omdat het afweersysteem van baby's nog vrij zwak is en het virus zich dan ook razendsnel kan vermenigvuldigen. Tien tot vijftien procent van de besmette kinderen steft zonder behandeling al voor het derde levensjaar."

Het meisje volgde de therapie zeer trouw tot ze vijfenhalf jaar oud was. Toen verdween ze plots. Toen de ouders later opnieuw met hun dochter langskwamen, vertelden ze dat ze gestopt waren met het toedienen van de medicatie toen ze zes was. De bloedanalyse van het kind zorgde voor een verrassend resultaat. Er was geen virale lading meer te ontdekken. Daarop besloten de artsen en haar ouders om haar verder geen remmers meer te geven op voorwaarde dat ze van nabij liet opvolgen. Toch wil dokter Saez-Cirion nog eens benadrukken dat ze helemaal niet 'genezen' is. "Het virus zit nog steeds in haar lichaam maar het slaapt. Het is onmogelijk om te zeggen of het opnieuw wakker wordt en wanneer dat zal gebeuren. We hopen voor haar dat dit zolang mogelijk uitblijft."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234