NieuwsFrankrijk
Franse skiresorts lijden onder klimaatopwarming: helft van pistes deze week gesloten
De helft van alle skipistes in Frankrijk is momenteel gesloten wegens gebrek aan sneeuw. De klimaatverandering eist in steeds hoger tempo haar tol op de wintersport. Dat is een strop voor de duizenden resorts die nu geen toeristen ontvangen.
Frankrijk heeft zijn op één na warmste kerst ooit gevierd. Dat heeft vooral grote gevolgen voor de skigebieden in het middengebergte, waarvan Frankrijk er veel heeft. Branchevereniging DSF zegt tegen persbureau AFP dat het huidige sneeuwtekort vooral gebieden treft in de Pyreneeën, de Vogezen en de Jura.
In de Alpen waren de gevolgen van de klimaatverandering vooral eerder dit jaar te merken. Populaire wintersportoorden als Val Thorens, Tignes en Val d’Isère moesten door een gebrek aan sneeuw hun opening met een week uitstellen.
🎄🌡️Noël 2022 se classe à la deuxième place des Noëls les plus doux depuis le début de nos mesures, derrière le 25 décembre 1997.
— Météo-France (@meteofrance) 26 december 2022
L'indicateur thermique national pour le 25 décembre 2022 a atteint 11,3 °C contre 11,7°C le 25/12/1997.
🔗https://t.co/cXrQVVBQ5o pic.twitter.com/J1s4XCjCDZ
Het laag- en middengebergte wordt extra hard geraakt omdat klimaatverandering in de bergen zichzelf versterkt. Niet alleen smelt de sneeuw die er al ligt, ook leiden de hogere temperaturen ertoe dat verse sneeuwvlokken al tot regen smelten voor ze de grond raken. Omdat sneeuw zonlicht weerkaatst, leidt een gebrek aan sneeuw weer tot hogere temperaturen.
Het gevolg van die dynamiek is wat veel laaggelegen skigebieden in Frankrijk nu meemaken: de toppen van de bergen zijn wit, maar in de dalen is het niet winters genoeg om toeristen te verwelkomen.
Winterspelen in gevaar
Ondernemers vrezen voor hun toekomst. Het doembeeld is het dorpje Saint-Firmin, waar de skilift na vijftien jaar verdween zonder voldoende sneeuwval om hem te gebruiken. “Het voelde nostalgisch”, zei een inwoner tegen het Amerikaanse CNN. “We moesten rouwen om een tijdperk dat nooit meer terug zal komen.”
Het lijkt erop dat veel oorden Saint-Firmin zullen volgen. Volgens de voorzitter van het Internationaal Olympisch Comité, Thomas Bach, zal in 2050 tussen de 50 en 60 procent van de wintersportgebieden in Europa niet meer bestaan. Het IOC vreest dat met de skioorden ook wintersporten zullen verdwijnen en besloot dit jaar echt winterweer weer als voorwaarde te stellen bij de toewijzing van Winterspelen. Het probleem: er zijn nog maar een handvol geschikte steden over.
Een van de grootste vraagstukken in de komende decennia is in welke mate kunstsneeuw soelaas zal bieden. Nu al wordt dat gebruikt op veel pistes in bijvoorbeeld de Pyreneeën, maar het aanbrengen en onderhouden ervan is kostbaar, arbeidsintensief en niet goed voor de echte sneeuw. Bovendien is het alleen bruikbaar als de temperatuur niet te ver boven het vriespunt uitkomt.
Veel ondernemers zien hun inkomens nu al teruglopen, blijkt uit een rondgang van radio France Bleu. Een resortmanager bij het Pyreneeën-dorp La Pierre-Saint-Martin heeft zijn lot al geaccepteerd en legt zich nu toe op andere activiteiten dan skiën. “We hebben geprobeerd het skigebied te behouden, maar op een gegeven moment kun je niet langer tegen de elementen vechten.”