Vrijdag 02/12/2022

Franse Roma-aanpak treft ook circus

Zo populair is het circus Romanès dat het Frankrijk mocht vertegenwoordigen op de wereldtentoonstelling van Shanghai. Maar minister van Immigratie en Nationale Identiteit Eric Besson heeft ook daar zijn oog op laten vallen: de arbeidsvergunning van een aantal Roemeense en Bulgaarse circusleden is geschrapt, waardoor volgens directeur Alexandre Romanès ook het circus niet langer kan functioneren. De culturele wereld steunt hem.

Eric Besson zegt dat Romanès het arbeidsreglement met voeten treedt, onder meer door zijn tienjarige dochtertje in zijn spektakels te laten meespelen. Het circus zegt dat het onschuldige acts betreft, net zoals kinderen ook in theatervoorstellingen of de opera optreden.

Van filosoof André Glucksmann over zangeres Jane Birkin tot regisseur Tony Gatlif of actrices als Sandrine Bonaire en Josiane Balasko: 13.000 mensen, onder wie heel wat persoonlijkheden uit de culturele wereld, hebben de jongste dagen de petitie ter redding van circus Romanès ondertekend. Met zijn poëtische nummers is Romanès een van de meest in de kijker lopende circussen van Frankrijk, in zoverre dat het geselecteerd werd om het land op de wereldtentoonstelling van Shanghai te vertegenwoordigen. Geen wonder dat de benefietvoorstelling die de familie Romanès maandagavond in Parijs hield, een doorslaand succes werd. Niet alleen meerdere bekende Fransen, ook vele honderden gewone mensen kwamen naar de - nokvolle - tent afgezakt.

Aanleiding voor de golf van sympathie zijn de controles van de Franse arbeidsinspectie die het circus na zijn terugkeer uit Shanghai kreeg, begin deze zomer. In een gesprek met deze krant zei Alexandre Romanès, in een vorig leven actief in het eveneens erg bekende circus Bouglione, dat er in eerste instantie geen onregelmatigheden vastgesteld waren. Het is pas in het kielzog van president Sarkozy’s gespierde toespraak op 30 juli in Grenoble, waarin hij een strenge aanpak van Franse Gens du Voyage en Roma uit Roemenië en Bulgarije aankondigde, dat de problemen begonnen.

Boete van 19.000 euro

“Dat we als Tziganes (zelf verwerpt Romanès de pejoratief bevonden term Roma, LD) een slechte reputatie hebben, is niet nieuw, dat zijn we gewoon. Maar wat de regering-Sarkozy dezer dagen doet, is er ver over. Zelfs rechtse parlementsleden hebben mij al hun steun betuigd.”

Concreet werden de arbeidsvergunningen van vijf Roemeense muzikanten eerst toegestaan, maar vervolgens toch weer niet. Evenmin mag Romanès’ eigen tienjarige dochter - “die haar twee kleine nummertjes ontzettend graag opvoert in een sector waar het savoir-faire van ouder op kind wordt doorgegeven” - nog in voorstellingen aantreden. Het circus kreeg bovendien te horen dat het zijn terrein aan de Parijse Porte de Champerret moet verlaten. Normaal gezien start het winterseizoen van Cirque Romanès op 6 november met de voorstelling Les Tziganes tombent du ciel, maar of dat in de huidige omstandigheden lukt, is zeer onzeker. Niet enkel moet het circus aan een deel van zijn artiesten verzaken, ook heeft het een boete van 19.000 euro gekregen voor zwartwerk.

Minister van Immigratie en Nationale Identiteit Eric Besson, de man die samen met zijn collega van Binnenlandse Zaken Brice Hortefeux verantwoordelijk is voor het vergunningen- en uitzettingsbeleid, ontkent dat er sprake is van een heksenjacht. Volgens Besson “werden in het circus vele overtredingen van het arbeidsrecht vastgesteld”, waaronder ook agressief gedrag jegens een arbeidsinspecteur - een aantijging die Romanès ontkent.

“Wij waren over de hele lijn met de wet in orde. Weet je wat het probleem is?”, zegt Romanès. “Dat in deze wereld arme mensen niet langer verdragen worden, net zomin als deze maatschappij rondtrekkende mensen nog tolereert.”

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234