Vrijdag 06/12/2019

Franse regering komt met "links realisme"

Beeld AFP

De nieuwe socialistische Franse premier Jean-Marc Ayrault legt morgen zijn regeringsplannen voor aan het parlement. Woensdag bespreekt hij met de hele regeringsploeg de begroting. Afgelopen weekend had Ayrault het al over "het realisme van links" dat zijn chef, president François Hollande, wil uitdragen.

In de verkiezingscampagnes werd nauwelijks over bezuinigingen gesproken en Hollande had het telkens over groei stimuleren. De kiezer vraagt zich af of onder de socialisten de 'État providence', de verzorgende staat, de mensen ook gul laaft en leidt, of dat er heel magere jaren aankomen.

Bezuinigen
De Franse rekenkamer, de Cour des comptes, kwam vandaag met cijfers die gulle groeiplannen op zijn minst overschaduwen. Dit jaar zou de regering ongeveer 8 miljard extra moeten bezuinigen en komend jaar 33 miljard als ze de begrotingstekorten zoals eerder gepland wil terugdringen. Dat laatste heeft Hollande altijd gezegd te willen doen, maar hoe hij dat combineert met meer geld voor groei, onderwijs en banen, moet Ayrault dezer dagen uitleggen. Mogelijk moet er veel meer worden bezuinigd door de 'linkse realisten' dan ze zich hadden voorgesteld.

Ruime meerderheid
De PS (Parti socialiste) van Ayrault heeft een ruime meerderheid in het parlement en kan zelf het beleid uitstippelen. De voormalige leraar Duits Ayrault kan echter niet zoals zijn socialistische voorganger Pierre Mauroy in 1981 enthousiast met Franse francs gaan smijten om de groei met bankbiljetten aan te wakkeren. Het werd een economische ramp en leidde in maart 1983 tot de 'Tournant de la rigeur', de ommekeer van de bezuiniging. Veel topsocialisten van de huidige regering, inclusief Hollande, waren er toen ook al bij.

Neergang of herstel
Ayrault zei gisteren somber tegen de Franse pers dat Frankrijk óf voor een onomkeerbare neergang óf voor een herstel staat. De grootse zorg is volgens waarnemers dat de Franse verzorgingsstaat zo veel kost, terwijl de economische groei steeds verder achteropraakt bij vergelijkbare landen. De staatsschuld groeit in ieder geval wel, in het eerste kwartaal van dit jaar naar een omvang die bijna 90 procent van het bruto binnenlands product vertegenwoordigt.

Ayrault weet dat het land riskeert wat in Zuid-Europa voor zo veel schulden en problemen zorgt. Hij komt daarom met "structurele hervormingen". Maar of die, vooral belastingverhogingen en bevriezing van bepaalde staatsuitgaven, buiten de kringen van linkse realisten vertrouwen wekken, moet blijken.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234