Maandag 29/11/2021

Franse regering eist een onderzoek naar polygamie

De zaak van een Française die op 2 april op de bon geslingerd werd omdat ze een nikab droeg terwijl ze met de auto reed, krijgt een politieke wending. Niet alleen omdat de vrouw haar boete weigert te betalen, ook omdat haar man polygaam blijkt. Mogelijk schiet hij er zelfs zijn Frans staatsburgerschap bij in als blijkt dat hij de sociale zekerheid bedrogen heeft.

Nikab dragende autobestuurster beboet, echtgenoot heeft mogelijk zeven vrouwen

Minister van Binnenlandse Zaken Brice Hortefeux eist een onderzoek naar mogelijk misbruik van de sociale zekerheid. De socialistische oppositie beschuldigt de regering ervan dat ze de extreem rechtse kiezer weer achter president Sarkozy wil krijgen.

De jonge vrouw kreeg een boete van 22 euro toen een agent haar met een gezichtsverhullende sluier, een nikab, achter het stuur van een auto zag. Volgens het proces-verbaal was het kledingstuk te lichaamsbelemmerend om verkeersveilig te zijn. De vrouw zelf mediatiseerde de zaak vorige week door er een persconferentie over te houden, waarop ze bekendmaakte de boete principieel niet te zullen betalen aangezien haar gezichtsveld volgens haar geenszins belemmerd was. Ook riep ze de persoonlijke keuzevrijheid in om haar nikab te kunnen dragen. In Frankrijk woedt sinds enkele maanden een debat over een boerkawet - waarover ook de Belgische partijen inmiddels een consensus bereikten.

Los van de vraag of de vrouw al dan niet een gevaar op de weg was, nam de zaak een heel andere wending toen minister van Binnenlandse Zaken Hortefeux een onderzoek gelastte naar haar echtgenoot - de man die op de persconferentie aan haar zijde stond. Volgens Hortefeux is hij polygaam en buit hij de Franse sociale zekerheid uit.

“Volgens de inlichtingen waarover ik beschik, behoort dit individu tot de radicale Tabligh-sekte en leeft hij in polygamie met vier vrouwen, bij wie hij in totaal twaalf kinderen zou hebben”, aldus de minister. “Elk van deze vrouwen zou een uitkering krijgen op basis van het alleenouderschap.” Hortefeux heeft een brief geschreven naar zijn collega Eric Besson, minister van Nationale Identiteit en Immigratie. “Als het vermoeden bevestigd wordt dat hij polygaam is, dreigt de betrokkene zijn Franse nationaliteit te verliezen”, zo voegde hij nog toe.

Volgens tv-zender i-Télé zou de 35-jarige man tussen vier en zeven vrouwen hebben, allen Françaises die zich tot de islam bekeerden. Terwijl de actiebereidheid van de regering op de goedkeuring kan rekenen van de UMP-meerderheid, beschuldigt de socialistische en communistische oppositie haar van politieke spelletjes. De burgemeester van Nantes, de socialist Jean-Marc Ayrault, tevens PS-fractievoorzitter in de Assemblée, verwijt Hortefeux, een vertrouweling van president Sarkozy die de hardrechtse vleugel binnen diens partij belichaamt, zich aan demagogie te bezondigen.

“Volgens mijn informatie dateert de kennis over dit dossier niet van vorige week, maar van maanden, misschien zelfs jaren geleden”, aldus Ayrault. “Zowel de overheid, het gerecht als de sociale diensten, met name de familiezorgkas, waren hiervan op de hoogte”, zo zei Ayrault op radiozender France Info.

Volgens de socialisten bezwaart het dossier de sereniteit waarmee het boerkadebat hoort te verlopen. De linkerzijde vreest dat de regering de bij de recente regionale verkiezingen aan het extreem rechtse Front National (FN) van Jean-Marie en Marine Le Pen verloren stemmen zo spoedig mogelijk weer wil binnenhalen. Secretaris-generaal van de Parti Communiste Marie-George Buffet beschuldigde de regering ervan “het bedje van de integristen te spreiden”.

Maar dat vindt de UMP uiteraard niet. Meer zelfs, parlementslid en voormalig woordvoerster Chantal Brunel wil dat de regering in alle departementen inlichtingen opvraagt over dossiers waarin van polygamie sprake is en “eventuele misbruiken van de sociale zekerheid kunnen worden blootgelegd”.

Toch is het nog maar de vraag of het afnemen van de nationaliteit op grond van een zaak als deze wettelijk wel kan. Minister Besson diende enkele weken geleden weliswaar een wetsvoorstel in waarin strikte inburgeringscriteria gelden voor wie het Franse staatsburgerschap wil verwerven en waarin een gebrek aan assimilatie een motief kan zijn voor niet-toekenning, over de criteria voor het ontnemen van de nationaliteit gaat het daar niet.

Hoe dan ook is denaturalisering niet mogelijk voor mensen die in Frankrijk geboren zijn en van meet af de Franse nationaliteit hadden. Wel voorziet de wet dat wie het staatsburgerschap na een huwelijk verwierf, dat kan verliezen áls hij of zij bepaalde delicten beging in een periode tot tien jaar na de naturalisering. Ook een vaag criterium als “het ernstig schaden van de belangen van de Franse natie” kan worden ingeroepen. De hier geviseerde man, wiens identiteit niet vrijgegeven werd, zou in Algerije geboren zijn en in 1999 de Franse nationaliteit aangenomen hebben.

Intussen heeft radiozender Europe 1een peiling uitgebracht waaruit blijkt dat slechts 33 procent van onze zuiderburen gewonnen is voor een totaalverbod op de boerka zoals dat de regering voor ogen staat. President Sarkozy en premier Fillon hopen in mei een wetsvoorstel klaar te hebben.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234