Vrijdag 31/03/2023

EconomieMarktplaats

Franse regering bestudeert nachttreinen naar België

Reizigers op de trein Parijs - Nice.  Beeld AFP
Reizigers op de trein Parijs - Nice.Beeld AFP
Redactie

Franse regering bestudeert nachttreinen naar België

De Franse regering wil de komende jaren een hele reeks binnenlandse en internationale nachttreinverbindingen uitbouwen. In een rapport over mogelijke lijnen komt ook Brussel meermaals ter sprake. Zo is een winterse nachttrein Brussel - Rijsel - Lyon - Bourg-Saint-Maurice een optie. Donderdag reed er voor het eerst in meer dan drie jaar weer een nachttrein tussen de Franse hoofdstad Parijs en de zuidelijke badstad Nice.

Zo had de Aerion AS2 er moeten uitzien. Beeld REUTERS
Zo had de Aerion AS2 er moeten uitzien.Beeld REUTERS

Toch geen supersonische zakenjet

Het Amerikaanse bedrijf Aerion trekt de stekker uit de ontwikkeling van supersonische zakenvliegtuigen. Het stopt ermee omdat het niet genoeg geld bijeen heeft gekregen om te beginnen met de bouw van het toestel, AS2 genoemd. Daarmee komt een einde aan de ambitie van Aerion om voor het eerst sinds de ondergang van de Concorde in 2003 een passagiersvliegtuig te bouwen dat sneller kan vliegen dan het geluid.

De 'Ever Given' kwam vast te zitten in het Suezkanaal. Beeld REUTERS
De 'Ever Given' kwam vast te zitten in het Suezkanaal.Beeld REUTERS

Inbeslagname van schip dat Suezkanaal blokkeerde houdt stand

Het containerschip dat in maart een tijdlang het Suezkanaal blokkeerde, blijft voorlopig nog aan de ketting liggen. Een Egyptische rechtbank oordeelde zondag dat hij niet bevoegd is om te beslissen over de kwestie rond de inbeslagname, aldus een advocaat.

Het is de tweede keer dat de in Japan gevestigde eigenaars van het containerschip Ever Given, Shoei Kisen Kaisha Ltd., een poging om de inbeslagname op te heffen, zien mislukken.

Een kledingwinkel in Baden-Wuerttemberg, Friedrichshafen. Door de pandemie loopt de schade aan de Duitse economie op. Beeld Felix Kästle/dpa
Een kledingwinkel in Baden-Wuerttemberg, Friedrichshafen. Door de pandemie loopt de schade aan de Duitse economie op.Beeld Felix Kästle/dpa

‘Coronacrisis kost Duitse economie 300 miljard euro’

De Duitse economie heeft tot juni een klap van 300 miljard euro opgelopen als gevolg van de coronacrisis. En het zal ook nog jaren duren voordat de economische schade is hersteld. Dat zeggen onderzoekers van het Institut der deutschen Wirtschaft (IW).

Alleen al door de lockdown dit voorjaar zal de pandemie 100 miljard euro van de productie van de grootste economie van Europa afsnoepen, bovenop de klap van vorig jaar. Hoewel de voortgang van het vaccinatieprogramma volgens de onderzoekers veelbelovend is, zullen de gevolgen van de lockdowns hun sporen nalaten.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234