Zondag 15/12/2019

Boerkiniverbod

Franse Raad van State schrapt boerkiniverbod

De Franse Raad van State, de hoogste gerechtelijke instantie van het land, heeft het verbod op het dragen van een boerkini op Franse stranden geschorst. Het gaat om een voorlopige beslissing die de Raad in staat stelt de tijd te nemen om tot een grondiger oordeel te komen. Volgens de Conseil d'Etat is het boerkiniverbod "een ernstige en illegale aantasting van de fundamentele vrijheden, te weten de vrijheid van beweging, de vrijheid van geweten en de persoonlijke vrijheid".

In de gemeente Villeneuve-Loubet aan de Côte d'Azur heeft de Franse Raad van State heeft zich uitgesproken tegen het boerkiniverbod. Door deze uitspraak kan ook het boerkiniverbod in dertig andere gemeenten worden vernietigd. Volgens de Conseil d'Etat is het boerkiniverbod "een ernstige en illegale aantasting van de fundamentele vrijheden, te weten de vrijheid van beweging, de vrijheid van geweten en de persoonlijke vrijheid."

De boerkini mag dus vanaf vandaag weer gewoon gedragen worden, in ieder geval op het strand van Villeneuve-Loubet. De rechtszaak ging in eerste instantie enkel over het verbod in deze gemeente. In totaal hebben een dertigtal gemeenten een boerkiniverbod afgeroepen. Boerkini's zijn onder andere van de stranden van Nice en Cannes verbannen. 

Tijdens de hoorzitting gisterenmiddag was al gebleken dat het boerkiniverbod moeilijk juridisch kon worden onderbouwd. Volgens de gemeente Villeneuve-Loubet zou de boerkini een gevaar voor de openbare orde zijn, in het 'gespannen klimaat' na de aanslag in Nice van 14 juli. De advocaat van de gemeente kon echter geen enkel voorbeeld geven van incidenten rond vrouwen die een boerkini droegen.

De gemeente beriep zich daarnaast op de laïcité, de scheiding tussen kerk en staat. Volgens de laïcité moet de staat strikt neutraal zijn, waardoor ambtenaren en andere publieke dienaren geen hoofddoekjes of andere religieuze onderscheidingstekens mogen dragen. Deze kledingvoorschriften gelden echter niet voor burgers die zich in de openbare ruimte begeven.

De beslissing van de Raad van State wordt alvast toegejuicht door de moslimgemeenschap in Frankrijk. "Deze verstandige belissing zal ons toelaten om de spanningen te verminderen. De toestand was erg gespannen bij onze medemoslims, en dan vooral bij de vrouwen", zegt Abdallah Zekri, de secretaris-generaal van de Franse raad van het moslimgeloof (CFCM).

Boete 

Het al dan niet verbieden van de boerkini verdeelde Frankrijk de afgelopen weken. Voorstanders beriepen zich op de strikte scheiding in Frankrijk tussen kerk en staat, die godsdienstige uitingen in het openbare leven aan banden legt. Critici vinden het verbod discriminerend voor moslims, en zijn bang dat dit een precedent schept om andere godsdienstige uitingen uit het openbare leven te verbannen.

Sinds het verbod zijn er 32 boetes uitgedeeld, in vier van de gemeenten die het verbod handhaven. De meeste bonnen (24) zijn uitgedeeld op het strand van Nice. In veel andere plaatsen wordt niet beboet, maar worden vrouwen wel gedwongen het strand te verlaten.

Eerder deze week dwong de politie in Nice een vrouw in een blauwe tuniek zich op het strand uit te kleden. Beelden hiervan gingen de wereld rond en zorgden voor bezorgde en afkeurende reacties.

Sinds het verbod op de boerkini's is de verkoop van het kledingstuk sterk toegenomen. Online kwamen er drie keer zoveel bestellingen binnen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234