Zondag 18/04/2021

Franse psychiaters waarschuwden in 1986 al voor Michel Fournirets 'maagdenobsessie'

Tijd voor vrouw en kinderen heeft Michel Fourniret nooit gehad. Voor hem telde maar ��n ding

'Maagden zijn voor hem een mysterie dat hij wil benaderen'

Franse psychiaters waarschuwden er in 1986 al voor dat Michel Fourniret zodanig geobsedeerd was door maagden dat in de toekomst 'die focus zich zal vertalen in een serie daden om datgene wat hem als een mysterie voorkomt, te kunnen benaderen'. De latere seriemoordenaar, van onder anderen Elizabeth Brichet, dwong zijn slachtoffers ook telkens tot onderwerping door hen te laten vragen of hij 'alstublieft' de liefde met hen wilde bedrijven. Een en ander blijkt uit gerechtelijke documenten waarop de krant Le Monde de hand kon leggen.

Brussel

Eigen berichtgeving

Sue Somers

Van 1984 tot 1987 zat Michel Fourniret in het Franse Fleury-Mérogis in de gevangenis voor een vijftiental gevallen van seksuele agressie. De psychiaters die hem toen onderzochten, maakten in een officieel rapport in 1986 gewag van "een man wiens intellect zich duidelijk in de hoogste regionen bevindt". Fournirets hele doen en laten werd toen al gepast in een "karakteriële neurose die zijn oorsprong vindt in verschillende affectieve stoornissen in zijn verleden".

De ouders van Michel Fourniret scheidden toen hij twaalf was, uitgerekend op zijn verjaardag. Zijn moeder had al die jaren al een getekend verleden meegedragen: vanwege haar eenvoudige boerenkomaf had ze zwaar last van een minderwaardigheidscomplex. Opdat hem niet hetzelfde zou overkomen, onttrok Fourniret zich later met "une sorte de rage" aan zijn ouderlijk milieu. Hij wilde koste wat het kost hoger klimmen op de sociale ladder.

De psychiaters wezen er ook op dat Fourniret een ideaalbeeld aanhangt van maagdelijkheid. Toen zijn eerste vrouw Annette Rennesson hem in 1963 vertelde dat zij al seksuele ervaringen had gehad voor hem, was Fourniret bijzonder ontgoocheld. Het huwelijk hield amper twee jaar stand. Jean-Christophe, het enige kind uit het huwelijk, zou zijn vader nooit meer terugzien. Het tweede huwelijk van Fourniret, dat met Nicole Clerget in 1970, hield officieel zestien jaar stand. Toen Fourniret de cel in vloog voor zedenfeiten, vroeg Clerget een scheiding aan en kreeg ze hun drie kinderen toegewezen. De zoon zou niet veel later sterven in een auto-ongeluk, de meisjestweeling vervreemdde van zijn vader.

Tijd voor vrouw en kinderen heeft Michel Fourniret nooit gehad. Voor hem telde maar één ding. "Alle gedachten en de concentratie (van Fourniret) gaan uit naar het begrip 'maagdelijkheid'", waarschuwden de psychiaters in 1986 in hun rapport. "Die focus zal zich vertalen in een serie daden om datgene wat hem als een mysterie voorkomt, te kunnen benaderen." Het bleken profetische woorden: na zijn vrijlating in 1987 legde Fourniret zich volledig toe op zijn obsessie, samen met zijn derde echtgenote Monique Olivier. Het paar had elkaar via een annonce in een katholiek blaadje leren kennen tijdens zijn gevangenschap. Monique Olivier werd Fournirets vaste 'visiteuse' en langzaam liet hij haar kennismaken met zijn 'tweede ik'. Dat Olivier daar hoegenaamd geen bezwaar tegen maakte, blijkt uit het feit dat het koppel amper een paar maanden na Fournirets vrijlating op 'jacht' ging naar maagden. De zeventienjarige Isabelle Laville werd hun eerste slachtoffer.

Maar Fourniret had niet alle aspecten van zijn tweede ik laten doorschemeren, zo blijkt uit een politieverhoor van Monique Olivier. "Het was de eerste keer", aldus Olivier over de verdwijning van Isabelle Laville. "Wist ik veel dat hij haar ook ging vermoorden." Maar de toon was allang gezet: bij de meeste daaropvolgende ontvoeringen zou Fourniret zijn vrouw inschakelen als 'lokaas', al dan niet met hun ziek geveinsde baby Sélim.

Wanneer de meisjes in zijn handen waren gevallen, kwam de manipulator in Fourniret naar boven en verplichtte hij hen tot onderwerping. Telkens voor hij zijn slachtoffers verkrachtte, droeg Fourniret hen op te vragen of hij 'alstublieft' de liefde met hen wilde bedrijven. Meisjes die hem vertelden dat ze geen maagd meer waren, liet hij met rust. Zo zou Fourniret Céline Saison in 2000 hebben gewurgd zonder haar te verkrachten. Een meisje dat hij in de jaren tachtig had ontvoerd en hem wijs had weten te maken dat ze zwanger was, kwam er het beste vanaf: Fourniret liet haar gaan zonder haar zelfs maar aan te raken. Want in zijn wereld waren de maagden opgejaagd wild, en moeders heilig.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234