Vrijdag 02/06/2023

Frankrijk

Franse premier doet toegevingen na massale protesten: minimumpensioen van 1.000 euro

null Beeld AP
Beeld AP

Na massale protesten en stakingen heeft de Franse regering toegevingen gedaan bij de geplande pensioenhervorming. Zo zullen de nieuwe regels niet van toepassing zijn op mensen geboren vóór 1975, zo kondigde premier Edouard Philippe woensdag aan. Aanvankelijk zou de hervorming al gelden voor mensen geboren vanaf 1963.

Redactie en Belga

Pas wie in 2004 of later geboren is, zal zijn of haar volledige carrière onder het nieuwe pensioensysteem met punten vallen. Voor het overige deel van de bevolking gaan de nieuwe regels van kracht vanaf het inkomstenjaar 2025. Het minimumpensioen wordt gegarandeerd op 1.000 euro.

Daarnaast morrelt de regering ook onrechtstreeks aan de wettelijke pensioenleeftijd, die momenteel op 62 jaar ligt. Volgens het nieuwe voorstel van de regering zouden Fransen vanaf 2027 nog steeds zo vroeg op pensioen kunnen, maar zullen ze daarvoor financieel gestraft worden. Er komt dan een “evenwichtsleeftijd” op 64 jaar met een bonus-malusregeling. Wie vóór 64 jaar met pensioen gaat, krijgt minder, wie na 64 jaar nog blijft werken, krijgt een hogere pensioenuitkering. Voor mensen die voor hun 20ste zijn beginnen te werken en zij die zware beroepen uitoefenen, zal het “mogelijk blijven om twee jaar vroeger met pensioen te gaan dan de anderen”, aldus Philippe.

‘Terugkeer naar de dialoog’

Nadat hij de herwerkte plannen uit de doeken deed, riep de premier woensdag op tot een “terugkeer naar de dialoog” en een “einde aan de staking die miljoenen Fransen straft”. Hij benadrukte ook dat de pensioenhervorming er “geleidelijk, zonder brutaliteit en met respect voor individuele carrières” zal worden ingevoerd. “Er is geen verborgen agenda, we zijn niet op zoek naar kleine besparingen”, verzekerde Philippe nog. “Onze ambitie van universaliteit is een ambitie van sociale rechtvaardigheid. We willen niemand schaden.”

Uit de eerste reacties van de vakbonden blijkt echter dat de toegevingen van de regering niet volstaan. De grootste vakbond van het land, CFDT - die overigens niet actief had opgeroepen om deel te nemen aan de stakingen - zegt zich niet te kunnen vinden in de de facto verhoging van de pensioenleeftijd naar 64. “Ik denk dat deze hervorming overbeladen is met een te groot budgettair aspect. We zullen proberen om die ballast in de komende weken kwijt te raken”, aldus topman Laurent Berger.

Frans premier Edouard Philippe. Beeld AP
Frans premier Edouard Philippe.Beeld AP

Volgens Philippe Martinez van CGT “kan niemand de regering iets schelen”. De afdeling van de vakbond verantwoordelijk voor de spoorwerknemers heeft alvast opgeroepen om “de staking te versterken”. De vakbond UNSA - vooral invloedrijk in het openbaar vervoer - zegt “verduidelijkingen” af te wachten, terwijl zijn afdeling verantwoordelijk voor de politie overweegt om agenten op te roepen om massaal rustdagen op te nemen.

Uniform systeem

Met de pensioenhervorming wil president Emmanuel Macron af van de huidige systeem met 42 verschillende pensioenstelsels. De regering wil naar één uniform systeem met punten en mensen ook aanzetten om langer te werken. Het systeem is volgens de regering rechtvaardiger, maar tegenstanders vrezen vooral lagere uitkeringen.

Tegen de hervorming kwam er dan ook massaal protest. Tijdens een eerste algemene staking op donderdag kwamen al honderdduizenden mensen op straat. Volgens de vakbonden ging het zelfs om 1,5 miljoen betogers, het ministerie van Binnenlandse Zaken hield het op 806.000. Ook dinsdag was er opnieuw een algemene staking, met een iets lagere opkomst: de vakbonden telden 885.000 mensen, Binnenlandse Zaken 339.000.

Ondertussen was in Frankrijk ook het openbaar vervoer verstoord. Onder meer het (internationaal) treinverkeer en het vliegverkeer ondervonden dagenlang hinder. Ook vandaag rijden veel treinen niet.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234