Maandag 05/12/2022

Franse politie pakt 19 radicale moslims op

In de nasleep van de moorden in Toulouse heeft de Franse politie 19 islamisten opgepakt en beslag gelegd op een reeks verboden wapens. De autoriteiten zijn nog altijd op zoek naar individuen die Mohamed Merah zouden hebben geholpen bij de uitvoering van zijn moordaanslagen.

De Raid, de elite-eenheid van de politie die ook 'scooterkiller' Merah elimineerde, voerde de operatie uit in de nacht van donderdag op vrijdag. Het actieterrein lag in twee steden, Toulouse in het zuidwesten en Nantes in het westen. Volgens gerechtelijke bronnen houden de aanhoudingen, precies één week na Merahs dood, "geen rechtstreeks verband" met de zoektocht naar medeplichtigen in diens dossier.

Wel was het de bedoeling "een netwerk te ontmantelen". In Nantes werden meerdere leden van de verboden groepering Forsane Alizza ('Ridders van de Trots') in de boeien geslagen. Ook werd een lading kalasjnikovs in beslag genomen.

Een van de arrestanten is Mohammed Achamlane, de leider en oprichter van de organisatie. In februari, toen de groep door Binnenlandse Zaken op een zwarte lijst gezet werd, kon Achamlane, alias Abou Hamza, nog een persconferentie op het getouw zetten waar hij haast openlijk met geweld dreigde. "Het kan zijn dat het ooit zover komt", zei hij op het trottoir voor de Omarmoskee, in Parijs. "Dat zou een automatisch gevolg zijn van de haat jegens moslims."

Toch hielden de Ridders zich in eerste instantie bezig met radicaal-islamitische agit-prop op het internet. Op een van de filmpjes die de groep tot voor kort nog kon verspreiden, was de verbranding te zien van een Frans burgerlijk wetboek. Forsane Alizza liet haar stem ook horen in het Franse boerkadebat en nam het op voor een slager die met meerdere vrouwen was getrouwd, eveneens in Nantes.

De organisatie verspreidde ook 'islamofobe' artikels die in de "ongelovige media" verschenen, stak de loftrompet over dode jihadisten en probeerde "soldaten voor Allah" te ronselen. Die moesten de verdediging opnemen van "moslims in Frankrijk en elders in de wereld".

Tot voor kort zou Forsane Alizza overigens niet als staatsgevaarlijk hebben gegolden. De groep werkte alles welbeschouwd nogal amateuristisch en telde maar een handvol leden, veel minder alleszins dan de "honderden" die ze in haar propaganda claimde.

Hoewel er geen rechtstreeks verband is met Merah en minister van Binnenlandse Zaken Claude Guéant ontkent dat de jongeman lid van de groupuscule zou zijn geweest, evalueert de Franse politie sinds vorige week met hernieuwde ijver de dreiging die uitgaat van radicale islamisten, en dus ook van Forsane Alizza.

President Nicolas Sarkozy, wiens entourage ontkent dat de operatie een campagnestunt is, kondigt voor de nabije toekomst nog meer acties aan. "Die zullen ons in staat stellen een aantal mensen uit te wijzen die hier niets te zoeken hebben", zei hij op radiozender Europe 1.

"Het trauma van Toulouse zit diep", ging hij verder. "Een beetje zoals het trauma dat de VS en New York gekend hebben na de affaire van september 2001, 11 september."

De interpellaties komen er daags na de begrafenis van Merah. De 24-jarige moordenaar kreeg een anoniem graf in de wijk Cornebarrieu, in de banlieue van Toulouse.

Dat gebeurde nadat Algerije geen toestemming verleend had om Merah daar, in het dorp van zijn ouders, te begraven. Bij de plechtigheid bleef zijn familie weg. Wel opdagen deed een dertigtal jongeren uit Les Izards, de sociale-woonwijk waar Merah opgroeide.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234