Donderdag 18/08/2022

Frankrijk

Franse politie demonstreert tegen geweld en eist meer blauw op straat

Zo'n honderd leden van de Franse politie protesteren in de oude haven van Marseille. Beeld AFP
Zo'n honderd leden van de Franse politie protesteren in de oude haven van Marseille.Beeld AFP

De Franse politie is het aanhoudende geweld tegen politieagenten zat. Dinsdag demonstreerden agenten in Marseille, Parijs en de Parijse voorstad Evry. Een dag eerder blokkeerden politiemensen een half uur lang de Champs-Elysées in Parijs. Voor volgende week woensdag is een stille demonstratie aangekondigd. De politiemensen eisen meer blauw op straat en strengere straffen.

Peter Giesen

De Franse politie loopt op haar tandvlees. Het handhaven van de orde in de grimmige voorsteden van Parijs en de grote provinciesteden is nooit een gemakkelijke taak geweest. Maar sinds de aanslagen van 2015 worden de ordetroepen op grote schaal ingezet voor het beveiligen van de bevolking tegen terreuraanslagen. Ook de jungle in Calais trekt een zware wissel op de politie. Elke nacht moet zij optreden tegen migranten die vrachtwagens proberen te bestormen. Daarnaast werd de politie dit voorjaar herhaaldelijk aangevallen door relschoppers die de demonstraties tegen de omstreden arbeidswet verstoorden. Jean-Philippe Bozzola van de politievakbond Unsa Police sprak van "algehele menselijke vermoeidheid".

De druppel die de emmer deed overlopen was de aanval op een politieauto in de Parijse voorstad Viry-Châtillon, enkele weken geleden. De ruiten van de auto werden ingeslagen, molotovcocktails naar binnen gegooid en de portieren geblokkeerd. Een van de inzittende agenten verkeert nog steeds in levensgevaar, de andere heeft inmiddels het ziekenhuis verlaten.

"Met een beetje meer middelen was dit niet gebeurd", zei een anonieme politieagent in het weekblad L'Express. Normaal gesproken zouden de agenten begeleid worden door de CRS, de Franse mobiele eenheid. Maar die was niet beschikbaar, vanwege Calais en de dreiging van terrorisme. "We hebben het gevoel dat we in de steek worden gelaten", aldus de politieman.

Maandagavond verzamelden de agenten zich bij het Hôpital Saint-Louis in Parijs, waar de zwaargewonde politieman uit Viry-Châtillon wordt verpleegd. Van daaruit trokken zij naar de Champs Elysées, waar zij het verkeer enige tijd blokkeerden. Het protest ontstond spontaan, buiten de vakbonden om. "De leiding van de politie bestaat uit carrièremakers, de vakbonden zijn verwikkeld in onderlinge conflicten en justitie is niet streng genoeg en totaal niet geïnteresseerd in ons", sms'te een politieman maandagmiddag. "We moeten ons aaneensluiten. Als blauw", aldus de sms.

De agenten floten dinsdag hun hoogste baas uit. Volgens directeur-generaal Jean-Marc Falcone waren de agenten hun boekje te buiten gegaan door de Champs-Elysées te blokkeren met politieauto's met zwaailichten. Hij dreigde met sancties. Falcone bond in en zei de "wanhoop" van de politie inmiddels te begrijpen. Minister Cazeneuve van Binnenlandse Zaken toonde eveneens begrip, hoewel hij de betoging strijdig achtte met de beroepsethiek van de politie. De politiemensen verwijten Cazeneuve dat hij weliswaar martiale verklaringen aflegt tegen geweldplegers, maar te weinig doet.

De rechtse oppositie steunt de agenten, maar staat niet sterk in dit dossier. Onder president Sarkozy werden in totaal 10.000 banen geschrapt bij de politie, na de financiële crisis van 2008. President Hollande beloofde 5.000 nieuwe banen te creëren, maar slaagt er niet in zijn belofte waar te maken, ook omdat de politiescholen niet in staat zijn op korte termijn voldoende nieuwe agenten af te leveren.

Golf van geweld in Frans onderwijs

Het voortgezet onderwijs in Frankrijk werd de afgelopen week getroffen door een opvallende golf van geweld. In totaal werden zes leraren aangevallen. Het ernstigste incident deed zich afgelopen maandag voor in Tremblay-en-France, een voorstad ten noorden van Parijs. De vrouwelijke directeur van een school voor beroepsonderwijs werd geslagen, toen ze wilde optreden tegen jongeren die voor de school vochten en vernielingen aanrichtten. Daarna keerden de jongeren zich tegen de politie. Gemaskerde relschoppers bestookten de school zelfs met molotovcocktails. In totaal zouden tachtig jongeren hebben deelgenomen aan de rellen, van wie een tiental uiterst gewelddadig was. Eerder vochten jongeren met ijzeren staven voor de school en werden auto's in brand gestoken.

De afgelopen week werden leraren geslagen na conflicten op scholen in Calais en de banlieues van Parijs en Toulouse. Volgens cijfers van het ministerie van Onderwijs is het geweld op scholen voor beroepsonderwijs (leerlingen doorgaans tussen 15 en 18 jaar) de afgelopen jaren toegenomen. In 2008 werden 15 incidenten per duizend leerlingen geregistreerd, in 2015 24.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234