Zaterdag 10/04/2021

Franse minister bemiddelt voor Aleppo

Het lijkt een ultieme poging van de Franse minister van Buitenlandse Zaken, Jean-Marc Ayrault, om de strijd in Aleppo te stoppen. Gisteren was hij in Moskou, vandaag brengt hij een bliksembezoek aan Washington.

Terwijl het Syrische leger de opstandelingen in Aleppo gisteren bedreigde met hun "onontkoombaar lot" wanneer zij niet snel de stad zouden verlaten, deed de Franse minister van Buitenlandse Zaken, Jean-Marc Ayrault, in Moskou een poging opnieuw een staakt-het-vuren en humanitaire hulp voor Aleppo voor elkaar te krijgen. Zijn Russische ambtgenoot, Sergei Lavrov, toonde zich niet afwijzend. Over een Franse resolutie die aan de VN-Veiligheidsraad wordt voorgelegd, zei Lavrov direct na zijn ontmoeting met Ayrault: "We zijn bereid met deze tekst te werken."

Syrië-kenners toonden zich niet onder de indruk. "Dat is niet iets positiefs, maar alleen maar een beleefde formulering wanneer je iemand ontvangt", zegt de Franse Midden-Oosten-expert Thomas Pierret. "Voorlopig gelooft Rusland bovenal in het nut van militair ingrijpen. Pas wanneer dat niet meer blijkt te werken, komen voor Moskou diplomatieke oplossingen in beeld."

Volledig vernietigd in een maand

Lavrov zei ook interesse te hebben in een voorstel van de VN-gezant voor Syrië, Staffan de Mistura. Die deed in Genève een hoogst persoonlijk aanbod om het platbombarderen van Aleppo te voorkomen. De 69-jarige Italiaans-Zweedse diplomaat verklaarde bereid te zijn samen met duizend opstandelingen van Al-Nusra de stad te verlaten, mits Rusland en Syrië zouden ophouden met hun bommenregen. Hij suggereerde dat die landen de Al-Nusra-strijders nu gebruiken als "gemakkelijk alibi" om de stad te vernietigen.

"In het huidige tempo zal in een maand of twee het oostelijk deel van de stad geheel vernietigd zijn. We hebben het dan met name over de oude stad", aldus De Mistura. In die tijd zouden er duizenden doden vallen onder de 275.000 inwoners, onder wie 100.000 kinderen. Volgens de VN is de voedselsituatie nu zo nijpend dat moeders touwen om hun maag binden en van eten afzien ten gunste van hun kinderen. Ook wordt er inmiddels plastic verbrand om huizen te verwarmen.

In Moskou zei Ayrault dat hij Lavrov heeft gewaarschuwd dat meer bombardementen alleen maar meer moslimextremisme tot gevolg zullen hebben. De situatie in Aleppo noemde hij "schokkend en beschamend". Eerder vergeleek hij de Syrische stad met Guernica, de Spaanse stad die tijdens de Spaanse Burgeroorlog in 1937 geheel in de as werd gelegd.

Rekenschap voor oorlogsmisdaden

De grote vraag is welke machtsmiddelen Ayrault en andere westerse politici hebben, mocht Rusland niet instemmen met de VN-resolutie of die in de praktijk negeren. "Bij de Russen maakt het humanitaire verhaal geen enkele indruk", zegt de voormalige Midden-Oosten-gezant Marcel Kurpershoek. "Ze zijn ongevoelig voor emotionele argumenten, ze begrijpen vooral macht en kracht."

De Franse VN-resolutie roept zowel de VS als Rusland op "de onmiddellijke stopzetting van alle vijandelijkheden te garanderen, te beginnen met Aleppo." Met name vereist dat een "einde aan alle militaire vluchten over de stad." De VN zouden het toezicht moeten krijgen over een bestand. In geval van het niet respecteren ervan zegt de Franse VN-tekst vaag dat dan "verdere maatregelen" moeten worden genomen.

Woensdag was er in Berlijn een Syrië-overleg van westerse landen, waarbij zowel de VS als Frankrijk aanwezig waren. Daarna gaf minister Ayrault op de Franse nieuwszender LCI aan dat hij zowel de VS als Rusland op hun gedrag wenst aan te spreken. Washington zou "effectiever en meer betrokken" moeten zijn, Moskou moest oppassen voor "medeplichtigheid aan oorlogsmisdaden" waarvoor "op een dag rekenschap moet worden afgelegd".

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234