Dinsdag 09/08/2022

terrorisme

Franse media tonen geen terroristen meer

De Franse kranten van vandaag, één dag na de aanslag in een kerk in Saint-Etienne-du-Rouvray. Beeld EPA
De Franse kranten van vandaag, één dag na de aanslag in een kerk in Saint-Etienne-du-Rouvray.Beeld EPA

Sommige Franse media willen geen beelden van terroristen meer tonen. Jérôme Fenoglio, de baas van de Franse krant Le Monde, heeft vandaag in een krantencommentaar bekendgemaakt de krant Le Monde geen foto's van daders van terreuraanslagen meer zal publiceren "om te vermijden dat ze postuum worden verheerlijkt".

Eerder had de krant ook al beslist om geen propagandamateriaal van IS te reproduceren, zoals de teksten waarin IS de verantwoordelijkheid voor aanslagen opeist. Volgens Jérôme Fenoglio, directeur van Le Monde, moeten de media zich afvragen welke rol zij spelen bij de drama's die zich dezer dagen in het land voltrekken.

Ook de omroep BFMTV liet bij monde van redactiedirecteur Hervé Béroud, weten dat de zender geen beelden van terroristen meer toont. De katholieke krant La Croix heeft een gelijkaardige beslissing genomen en radiozender Europe 1 meldt dat de namen van terroristen niet meer op antenne genoemd worden.

Copycatgedrag

"We worden haast dagelijks geconfronteerd met vragen over wat we kunnen brengen en wat niet, en dat is op zich positief", zegt Indra Dewitte. "Redacties, en in het bijzonder hoofdredacties, moeten zich daarover het hoofd breken. En dat is niet altijd eenvoudig. Als een foto van een aanslag te bloederig is, dan zullen we die niet brengen, maar wat met die foto van dat jonge vluchtelingetje dat enkele maanden geleden op een strand aanspoelde? Dat was niet bloederig, maar wel gruwelijk, vond ik. Anderzijds was het wel een beeld dat het debat op gang bracht over waar we mee bezig zijn, en dat is dan weer een goede zaak."

"Ook moeten we ons afvragen of het informeren over waanzinnige zaken - en dezer dagen lijkt het wel of elke gek onder zijn steen is uitgekropen - niet tot copycatgedrag zal leiden. Maar altijd staat onze plicht om te informeren voorop: elk woord en elke foto moet daarbij afgewogen worden met de vraag: 'Voegt dit iets toe? Brengt dit mij iets bij?' We zijn voor veel mensen het venster op de wereld en dus moeten we de juiste feiten geven, ook als die niet fraai zijn. Tegelijk proberen we analyse en duiding te geven. Daarvoor heb je niet per se de meest sensationele foto nodig", besluit Dewitte.

Indra Dewitte. Beeld photo_news
Indra Dewitte.Beeld photo_news

Terughoudendheid

"We hebben begrip voor de discussie die Le Monde met zijn standpunt vandaag op gang brengt", zegt Bart Sturtewagen van de hoofdredactie van De Standaard, "maar wijzelf gaan niet zo'n stap zetten. We moeten ons niet laten afbrengen van onze primaire taak om te informeren. Er is sowieso al terughoudendheid in onze media, als het gaat om gruwelijke foto's van onthoofdingen, dat is al een hele tijd zo, en we moeten er ook over waken dat onze toon niet de emotionele of sensationele toer opgaat, maar ik denk dat we als krant op vlak een correcte koers varen. En ten slotte zou ik ook de rol van mainstreammedia niet overschatten in de beeldvorming van terroristen. Ik denk dat zij zich niet laten leiden door de media."

"Door het portretteren van daders van aanslagen brengen we overigens juist nuance en verduidelijking aan. Het zijn niet allemaal geharde terroristen, rechtstreeks uitgestuurd door IS. Vaak is er sprake van heel snelle en oppervlakkige religieuze radicalisering. We zien ook psychische stoornissen, een historiek van mislukking en criminaliteit. Door hierover te berichten, gaan we glorificatie juist tegen", vindt Sturtewagen.

"Nieuwsmijders"

Het niet tonen van foto's van terroristen is ook voor hoofdredacteur Björn Soenens van de openbare omroep VRT niet bepaald een na te streven doel. "We hebben in ons middagjournaal nog een foto van de 19-jarige dader van de aanslag in de kerk bij Rouen getoond", zegt Soenens. "Ik denk ook niet dat de (zelfmoord)terroristen er wakker van liggen of hun beeltenis zal getoond worden na hun dood of arrestatie. Waar wel een consensus over bestaat, is het niet tonen van gruwelijke beelden, van nodeloos geweld, of het tonen van vernederende beelden zoals gevangenen die naast hun beulen moeten knielen voor ze onthoofd worden, maar de identiteit van een dader lijkt me toch iets wat mag gekend zijn. Je wil toch weten wie die mannen zijn en wat hen bezielt om te doen wat ze doen. Dat is toch belangrijke informatie", aldus Soenens.

Wat nog tot nadenken stemt, aldus Björn Soenens, zijn de zogeheten "nieuwsmijders": de mensen die zich van het nieuws afkeren, omdat ze niet meer overweg kunnen met al die terreur en negativiteit. "Daarom moeten onze uitzendingen ook evenwichtig blijven", zegt de hoofdredacteur van Het Journaal. "Daar waken we over, dat er nog ander nieuws is dan terreur. Anders krijg je mensen die niet meer hun deur uit durven komen door de wereld die ze op tv wordt voorgehouden. Dat willen de terroristen precies bereiken, maar dat mogen we als samenleving niet laten gebeuren."

Björn Soenens. Beeld VRT
Björn Soenens.Beeld VRT
Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234