Zondag 02/10/2022

Franse loodgieter (56): "Ik ben kleinzoon van Hitler"

Phlippe Loret heeft twee portretten van zijn grootvader in zijn woonkamer in Saint-Quentin hangen.
Phlippe Loret heeft twee portretten van zijn grootvader in zijn woonkamer in Saint-Quentin hangen. "Hitler maakt deel uit van mijn familie".Beeld UNKNOWN

Zijn oma was zestien toen ze, tijdens de Eerste Wereldoorlog, in de buurt van Lille een romance beleefde met de toen 28-jarige Duitse korporaal Adolf Hitler. Het Franse meisje beviel van een zoon, Jean-Marie Loret, die zijn kinderen later vertelde dat hun opa Adolf Hitler was. Philippe Loret is niet bepaald trots op zijn grootvader, maar ongelukkig maakt zijn afkomst hem ook niet. In zijn woonkamer in het Noord-Franse Saint-Quentin hangen zelfs twee portretten van de gruwelijkste dictator uit de geschiedenis. Philippe Loret, die 35 jaar als loodgieter voor de Franse luchtmacht werkte, ontmoette inmiddels een minnares van Hitler en de dochter van SS-leider Himmler. Nieuwe onthullingen staven zijn familiegeheim.

Luc Beernaert

Philippe Loret herinnert het zich nog goed. Hij was zestien en zat, veertig jaar geleden, samen met zijn zes broers en zussen rond de tafel. Hun vader, Jean-Marie, onderbrak zijn kinderen en vertelde dat hun opa Adolf Hitler was.

"Plots zei mijn vader: 'Kinderen, ik moet iets zeggen. Jullie grootvader is Adolf Hitler. We verstomden, we wisten niet hoe te reageren", verklaart Philippe Loret in de Daily Mail.

Nieuwe onthullingen
Tot vandaag lijkt het alsof Philippe niet weet hoe te reageren op zijn familiegeheim. Behalve zijn beste vrienden weet niemand dat hij de kleinzoon van Hitler is. Pas nu nieuwe onthullingen de stelling van wijlen zijn vader lijken te staven, praat Philippe Loret voor het eerst over zijn afkomst.

Vorige maand bracht de Engelsman Alan Wilkes, de zoon van een van de eerste Britten die op D-Day op de stranden van Normandië landden, het dagboek van zijn vader Leonard uit. Daarin staat een passage die de bewering van Jean-Marie Loret, als zou hij de zoon van Hitler zijn, ondersteunt. Op 30 september 1944 schreef Leonard Wilkes: "Een boeiende dag vandaag. We bezochten het huis waar Hitler tijdens de vorige oorlog als korporaal verbleef. We ontmoetten er een vrouw die een kind van hem kreeg en ze vertelde ons dat Hitlers kind, een zoon, nu in het Franse leger tegen de Duitsers vecht".

Die vrouw was Charlotte Lobjoie, en ze ontmoette Hitler in de zomer van 1917 in de buurt van Lille.

Zelfde bloedgroep en handschrift
Het verhaal van Hitlers geheime liefdeskind verdeelt historici al decennialang. Jean-Marie Loret overleed in 1985 op zijn 67ste. Twee maanden geleden leverde zijn advocaat François Gibault in het magazine Le Point bewijsstukken die zijn bewering staven. Tests wezen uit dat Jean-Marie hetzelfde bloedtype had als Hitler en ook zijn handschrift vertoont overeenkomsten met dat van de nazileider. Hitler had officieel echter geen kinderen en erkende Jean-Marie ook nooit.

Hitler schilderde haar portret
Maar documenten van het Duitse leger tonen aan dat Duitse officieren tijdens de Tweede Wereldoorlog enveloppes met geld naar Charlotte Lobjoie brachten. Na haar overlijden vond haar zoon Jean-Marie op haar zolder schilderijen van Hitler. Het portret van een vrouw dat Hitler in Duitsland maakte, lijkt precies op Charlotte.

Daarnaast is er de opvallende fysieke gelijkenis tussen Hitler, Jean-Marie en diens zoon Philippe Loret: de gedeukte kin, de vierkante kaken. De zelfverklaarde kleinzoon van Hitler kamt zijn haar net als zijn grootvader en heeft ook een snor, wat toch wijst op enige trots over zijn afkomst. Dat blijkt ook bij de man thuis, waar in zijn woonkamer twee portretten van de Führer aan weerszijden van een stilleven van een vaas met bloemen hangen.

Dat hij de kleinzoon is van de man die verantwoordelijk was voor de Holocaust, lijkt hem niet echt te deren. "Ik geloof dat ik de kleinzoon van Hitler ben. Natuurlijk ben ik dat, de bewijzen liegen niet. Als mensen het niet geloven, is dat hun probleem. Mijn vader heeft het me gezegd. Mijn moeder leeft nog en gelooft het ook. Hitler maakt deel uit van mijn familie, daarom hangt hij hier aan de muur. Het is niet mijn schuld dat ik zijn kleinkind ben of wat er allemaal in de oorlog is gebeurd. Wat hij heeft gedaan, daar heb ik niets mee te maken. Maar hij zal wel altijd familie blijven".

"Toen ik het voor het eerst vernam, was ik enkel in meisjes geïnteresseerd, ik hechtte er dus niet veel belang aan. Ik wist wel wie Hitler was, ik had er op school over geleerd. Ik vertelde het niet aan mijn schoolvrienden. Dat waren hun zaken niet".

"Ik trouwde in 1977 met Rosalyn, toen zij 19 was en ik 21. Aanvankelijk aanvaardde ze mijn afkomst niet, maar ze raakte er aan gewend. Véronique, mijn huidige partner, vond het ook moeilijk om te aanvaarden dat ik de kleinzoon van Hitler ben, maar ze vindt het niet erg omdat ze van me houdt".

In tegenstelling tot Philippe, die meer dan veertig boeken over Hitler heeft gelezen en de dochter van Himmler ontmoette, heeft zijn vader Jean-Marie meer gekampt met zijn afkomst.

"Tegen de tijd dat mijn vader ons vertelde dat Hitler zijn vader was, was hij daar trots op. Maar hij heeft er lang mee geworsteld. Hij nam er gaandeweg vrede mee", vertelt Philippe.

Met drank overgoten avond in 1917
In 1981 publiceerde Jean-Marie een boek, waarin hij onthult hoe zijn moeder hem in de jaren '20 opbiechtte wie zijn vader was. Charlotte vertelde haar zoon hoe die was verwekt tijdens een met drank overgoten avondje met Hitler in juni 1917.

Hitler was toen met verlof in het stadje Fournes-in-Weppe, zowat tien kilometer ten oosten van Lille. Zij was zestien, hij 28. Hij sprak geen Frans, zij geen Duits. De twee gingen wandelen. Charlotte vertelde haar zoon: "Die wandelingen eindigden meestal slecht. Je vader begon steevast te speechen, maar ik verstond niets van wat hij zei. Hij sprak tegen een denkbeeldig publiek".

Philippe: "Mijn vader zei me dat de relatie tussen zijn moeder en Hitler maar enkele maanden heeft geduurd. Hitler kwam in een gasaanval terecht en keerde terug naar Duitsland om te herstellen. Hij kwam een paar maanden terug en vertrok dan opnieuw naar Duitsland. Mijn oma heeft hem nooit meer gezien. Volgens mijn vader verklaarde mijn oma dat Hitler een goede minaar was, en lief was met haar. Maar hij was ook jaloers en had niet graag dat andere mannen naar haar lonkten".

Volgens Philippe schilderde Hitler zijn oma Charlotte en heeft hij een kopie van dat schilderij. Het originele schilderij was ooit eigendom van een kunstverzamelaar uit Ieper maar zou nu in een privé-collectie zitten.

Adoptie via non die Hitler kende
Philippes vader Jean-Marie werd op 25 maart 1918 geboren in Seboncourt, op vijftien kilometer van Saint Quentin in Picardië. Maar de schande van een bastaardzoon deed Charlotte vluchten naar Parijs. Ze liet haar baby achter bij haar ouders. Toen Hitler vernam dat hij een zoon had, maakte hij plannen om voor het kind te zorgen. Toen Jean-Marie acht was en zijn grootmoeder overleed, werd hij geadopteerd door een welvarende en vrome familie, de Frizons.

Philippe: "Die adoptie werd geregeld door een lokale non, zuster Théodosie, die Hitler kende. Vermoedelijk deed ze dat op verzoek van Hitler".

Volgens de autobiografie van Jean-Marie was zuster Théodosie een Duitse non die aan het hoofd stond van de kliniek in Saint-Quentin waar Charlotte beviel. Hoe zuster Théodosie Hitler kende, is niet bekend. Maar vlak nadat Jean-Marie door de Frizons was geadopteerd, trok familiehoofd Fernand Frizon naar Frankfurt waar hij eigenaar werd van een groot gebouw zonder er een cent voor neer te tellen. Een jaar later verkocht Frizon het gebouw en met dat geld betaalde hij voor de opvoeding van Jean-Marie.

Phlippe Loret op stap met zijn hond. Een Duitse herder, net als Hitlers hond Blondi. Beeld TMZ.com
Phlippe Loret op stap met zijn hond. Een Duitse herder, net als Hitlers hond Blondi.Beeld TMZ.com
Hitler met diens vermeende zoon Jean-Marie Loret. Beeld UNKNOWN
Hitler met diens vermeende zoon Jean-Marie Loret.Beeld UNKNOWN


Weerzien in bezet Parijs
Jean-Marie zou zijn moeder Charlotte tijdens de Bezetting terugzien in Parijs. Hij verbleef een week op haar appartement, en het was toen dat ze hem vertelde dat zijn vader Hitler was. Nog volgens Philippe slaagden Duitse officieren tijdens de Tweede Wereldoorlog erin Charlotte op te sporen en brachten ze haar geregeld geld.

Charlotte overleed in 1951 en de daaropvolgende twintig jaar bewaarde Jean-Marie het geheim dat zijn moeder hem had onthuld.

In 1954 scheidde Jean-Marie van zijn vrouw Jacqueline, die hij in 1940 had ontmoet. Het koppel had drie kinderen. Na enkele maanden trouwde hij met de 19-jarige Muguette Dubecq, de moeder van Philippe. Het koppel kreeg nog vijf dochters en twee zonen.

Philippe: "Toen ik opgroeide, wist ik dat mijn grootouders aan vaders kant overleden waren maar ik dacht altijd dat ze Frans waren. Nu en dan hoorde ik mijn vader zeggen dat de Duitsers meer discipline hadden dan de Fransen, maar dat was het".

Philippe werd loodgieter en werkte 34 jaar op de luchtmachtbasis in Cazaux, vlak bij Bordeaux. Met zijn vrouw Rosalyn kreeg hij twee zonen en een dochter. Hij heeft inmiddels zes kleinkinderen. Hij beweert dat zijn kinderen geen graten zien in hun connectie met Hitler, maar zij hebben het hun eigen kinderen nog niet verteld.

Philippe: "Ze weten niet dat hun over-over-grootvader Hitler was. We willen niet dat ze op school gepest worden. Sommige mensen vinden dat moeilijk. Mijn partner Véronique heeft het geheim gehouden voor haar vader omdat hij in 1938 geboren is en als kind ondervoed was. Hij was zijn hele leven ziek door wat hij in de Tweede Wereldoorlog heeft meegemaakt. Hij zou nooit aanvaard hebben dat zijn dochter met een kleinzoon van Hitler was".

Philippe gelooft niet dat het kwaad hem genetisch is doorgegeven en maakt zich ook geen zorgen om de toekomst van zijn kinderen of kleinkinderen. "Mijn afkomst heeft geen effect op me gehad. Het kwaad wordt niet genetisch doorgegeven, dat geloof ik niet. Je bouwt je eigen leven. Ik ben mijn hele leven een plichtsgetrouwe Franse burger geweest, dat heb ik van mijn familie geleerd. Ik ben geen kwade mens, en ik heb niets te maken met wat Hitler heeft gedaan. Het was ook een andere tijd, we waren er niet bij. Misschien dwong zijn omgeving hem wel al die gruwelijke dingen te doen. Misschien wist hij zelfs niet wat er allemaal gebeurde".

"Wat Hitler met de joden deed, was fout. Maar sommige dingen die hij deed, waren lovenswaardig. Hij bouwde Duitsland opnieuw op nadat het door het Verdrag van Versailles was ingestort. Hij liet wegen bouwen".

Ontmoeting met dochter van Himmler
Toch ging Philippe na de dood van zijn vader naar Munchen om er de dochter van Heinrich Himmler te ontmoeten, het hoofd van de SS die de Holocaust coördineerde. Philippe wil de naam van Himmlers dochter niet onthullen, maar aangenomen wordt dat het om Gudrun Birwitz gaat, die nu 81 is.

"Zij geloofde dat ik de kleinzoon van Hitler was. In haar omgeving had ze immers opgevangen dat Hitler een Franse zoon had. Dat betekent dat zijn directe omgeving op de hoogte was van zijn geheime zoon".

undefined

Gudrun Birwitz, één van de dochters van Himmler met wie Philippe Loret een ontmoeting zou hebben gehad.
Gudrun Birwitz, één van de dochters van Himmler met wie Philippe Loret een ontmoeting zou hebben gehad. "Zij geloofde dat ik de kleinzoon van Hitler ben".Beeld UNKNOWN


Hitlers derde minnares
Philippe beweert ook dat hij tijdens dezelfde trip één van Hitlers minnaressen heeft ontmoet. Historici zijn er altijd van uitgegaan dat Hitler slecht twee minnaressen heeft gehad: Eva Braun en Geli Raubal. Raubal overleed in 1931 en Braun stierf samen met Hitler in zijn bunker aan het eind van de Tweede Wereldoorlog.

Indien Philippes bewering klopt, betekent dat dat Hitler een derde minnares had die niemand kende en die tenminste tot midden de jaren tachtig in leven was. Philippe beweert dat hij haar ontmoette in Berchtesgaden en aan haar werd voorgesteld door Himmlers dochter.

"Geschiedkundigen weten niet alles. Hitler had meer dan twee minnaressen. De vrouw die ik ontmoette, was de minnares van Hitler. Ik wil haar naam niet onthullen. Ze heeft immers een zoon, niet van Hitler, maar omwille van die man wil ik haar niet noemen. Maar ze zei me dat Hitler een zachte en goede minnaar was, precies zoals mijn grootmoeder zei".

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234