Woensdag 01/02/2023

Franse hoerenlopers riskeren boete van 1.500 euro

null Beeld PHOTO_NEWS
Beeld PHOTO_NEWS

Iedere Fransman die zich te goed doet aan betaalde seks kan straks in Frankrijk een boete tegemoet zien van 1.500 euro. Het land wil niet zo tolerant zijn als Nederland, waar prostituee - onder voorwaarden - een eerzaam beroep is. Het Nederlands beleid omtrent prostitutie is mislukt, vinden de Fransen.

Frank Renout

Het is donker en koud in de straatjes rondom de Arc de Triomphe in Parijs, maar overal is het druk. Uitgaanspubliek en toeristen verdringen elkaar op deze winteravond langs winkels en cafés. Bijna ongemerkt lopen de meeste mensen langs de vrouwen die stilstaan in portieken of langzaam schuifelen op de trottoirs.

Het zijn de Parijse dames van lichte zeden. Ze zijn herkenbaar aan hun zoekende blik, hoge hakken en korte rokjes. Af en toe stopt er een auto. Er wordt wat onderhandeld via het autoraampje, een been wordt ontbloot, een borst getoond, en daarna stapt de vrouw meestal in.

Klant wordt strafbaar
"Het zijn allemaal prostituees die hier staan, maar er is er niet één hetzelfde", zegt Morgane Merteuil van Strass, de belangenvereniging van prostituees. "De ene is Frans, de andere is buitenlands. De vrouw op de stoep wordt misschien uitgebuit door een pooier, die vrouw die in het portiek staat, werkt misschien wel geheel voor zichzelf. En dat is precies het probleem met die nieuwe wet: alle vrouwen worden over één kam geschoren. Maar prostitutie is niet per definitie hetzelfde als slavernij, zoals politici denken."

Franse socialisten hebben een wetsvoorstel opgesteld om de prostitutie in Frankrijk aan te pakken. Vandaag zal de Assemblée er vrijwel zeker met grote meerderheid mee instemmen.

De 'klant' wordt strafbaar: er staat een boete van 1.500 euro op het 'kopen' van seks. Tippelen is nu nog strafbaar, maar dat wordt in de nieuwe wet juist geschrapt als overtreding. Want de prostituee - van wie er volgens officiële cijfers zeker 20.000 zijn in Frankrijk - is volgens de initiatiefnemers een 'slachtoffer'. Zo'n 90 procent van de vrouwen in de prostitutie zou daar terecht zijn gekomen onder dwang of door mensenhandel.

Plezier
"Prostitutie is een systeem waarin wereldwijd 40 miljard dollar omgaat. Vroeger waren het misschien meisjes van lichte zeden en 'dames van plezier, nu zijn het vrouwen uit Nigeria of Bulgarije. En dat systeem zou niet bestaan als er geen klanten waren die bereid zijn ervoor te betalen", aldus minister voor Vrouwenrechten Najat Vallaud Belkacem.

De nieuwe wet voorziet onder meer in een fonds van 20 miljoen euro, waarop prostituees een beroep kunnen doen als ze hun beroep willen verlaten of uit het milieu willen. Buitenlandse vrouwen krijgen een tijdelijke verblijfsvergunning.

Frankrijk heeft zich laten inspireren door Zweden. Al bijna 15 jaar is het daar verboden om te betalen voor seks. De straatprostitutie zou er zijn afgenomen met 50 procent. Nederland wordt in de Franse politiek afgedaan als het voorbeeld van hoe het níet moet. "In Europese landen waar is geprobeerd prostitutie te reguleren, zoals in Nederland, was juist sprake van een explosieve groei van de prostitutie én van de mensenhandel die er achter zit", zegt Danielle Bousquet, voorzitster van de Franse Nationale Adviesraad voor Gelijkheid van Man en Vrouw. Minister Vallaud Belkacem beaamde dat: "Het beleid in landen als Duitsland en Nederland, waar prostitutie onder voorwaarden is toegestaan, is een mislukking. Daarom zijn de regeringen in die landen nu weer bezig hun beleid terug te draaien."

'Handen af van mijn hoer!'
Toch bestaat er in Frankrijk alles behalve eensgezindheid. Een groep intellectuelen en kunstenaars, onder wie schrijver Frédéric Beigbeder, startte een protestpetitie met de naam 'Handen af van mijn hoer!'. De beroemde filosofe en feministe Elisabeth Badinter noemde de wet een "oorlogsverklaring aan de mannelijke seksualiteit". "Het seksueel gedrag van mensen is niet per wet te regelen. De staat kan ons niet opleggen wat goed of slecht is in seksuele relaties."

Zelfs de Franse prostituees zijn tegen de nieuwe wet. "Het leidt alleen maar tot meer repressie, tot een hardere aanpak", zegt Strass-voorzitster Morgane Merteuil. "En daardoor zullen de vrouwen die het hardst hulp nodig hebben juist steeds minder hulp krijgen." De belangenvereniging is bang dat prostituees straks, om hun klanten te 'beschermen' tegen de politie, zullen uitwijken naar afgelegen en obscure locaties. En daar is er alleen nog 'toezicht' van een pooier, terwijl hulpverleners er zullen afhaken.

De voorstanders bestrijden dat. De nieuwe wet is niet bedoeld om massaal hoerenlopers op de bon te slingeren. Er komt geen jacht op seksconsumenten. "Je geeft als overheid een signaal: we accepteren prostitutie niet", zegt Danielle Bousquet, van de Nationale Adviesraad voor Gelijkheid van Man en Vrouw. "Je stelt een norm. Je maakt aan mannen en ook jongens duidelijk dat seks niet iets is waar je voor betaalt. Dat moet leiden tot minder prostitutie."

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234