Dinsdag 21/05/2019

Politiek

Franse Front National buigt zich over naamsverandering

Marine Le Pen. Beeld REUTERS

Steve Bannon, voormalig adviseur van het Witte Huis, spreekt vandaag in het Franse Lille het partijcongres toe van het rechts-populistische Front National. Hij ontmoet ook FN-leider Marine Le Pen, tweette haar partner Louis Aliot. Tijdens het congres buigt de partij zich ook over een naamsverandering en het al dan niet aanblijven van Marine Le Pen als voorzitter. 

Naast een naamsverandering staat op het congres ook de herverkiezing van Marine Le Pen als voorzitter op het programma. Dat wordt normaal gezien een formaliteit, want er zijn geen tegenkandidaten. Al is haar populariteit wel tanende sinds de presidentsverkiezingen van vorig jaar. Le Pen wordt bovendien geviseerd door het gerecht, onder meer voor het verspreiden op Twitter van foto's van IS-geweld en voor fictieve tewerkstelling in het Europees parlement

Marine Le Pen is voorstander van de naamsverandering omdat het FN te beladen is en allianties onmogelijk maakt. De resultaten van de stemming bij de militanten wordt zaterdag bekendgemaakt. Er zou slechts een kleine meerderheid voor een nieuwe naam te vinden zijn.

Morgen stelt Le Pen dan de nieuwe partijnaam voor, waarover de leden schriftelijk hun zegje moeten doen.

Vandaag werden alvast de resultaten van een interne bevraging voorgesteld. Zowat 30.000 partijleden hadden een vragenlijst ingevuld. Het was geen verrassing dat 98 procent wil dat de immigratie naar een "minimaal niveau" daalt.

Zowat 67 procent van de leden wil dat Frankrijk de eurozone verlaat om zijn "monetaire soevereiniteit terug te krijgen". Negentig procent steunt Le Pen die een referendum wil over het verlaten van de Europese Unie, en 82 procent wil uit de Schengenzone treden.

Verder is er nog een opmerkelijke gast aanwezig op het congres: Trumps ex-adviseur Steve Bannon. Bannon was een van Donald Trumps vertrouwelingen tijdens de presidentscampagne en werkte de eerste maanden in het Witte Huis. Maar hij viel in ongenade, werd openlijk de huid vol gescholden, en werd in augustus ontslagen. 

De laatste tijd dook de controversiële Bannon onder meer op in Zürich om een speech te geven over de toekomst van internationaal populair nationalisme. Ook vroeg de Duitse anti-immigratiepartij Alternative für Deutschland (AfD) hem om advies bij het opzetten van een eigen nieuwskanaal. Bannon leidde lange tijd de in de VS populaire rechtse nieuwssite Breitbart tot hij ook daar in januari vertrok.

Steve Bannon is een opvallende gast. Beeld Getty Images
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.