Woensdag 07/12/2022

Franse extreem-rechtse leider Le Pen begeeft zich opnieuw op het pad van het negationisme

Joodse koepel Crif: 'Le Pen bevuilt de herinnering aan alle slachtoffers van het nazisme'

'Duitse bezetting was niet zo onmenselijk'

Jean-Marie Le Pen denkt dat de Duitse bezetting van Frankrijk, die bol staat van de historisch gedocumenteerde wreedheden, tijdens de Tweede Wereldoorlog 'niet zo onmenselijk' was. Dat zegt hij in een interview met een tijdschrift dat nauwe banden heeft met zijn Front National. Het is niet de eerste keer dat het boegbeeld van extreem-rechts in Europa zich op het pad van het negationisme begeeft. De gaskamers noemde hij tot twee keer toe 'een detail'.

Brussel / Parijs

Eigen berichtgeving

Fabian Lefevere

Van Jean-Marie Le Pen was al bekend dat hij graag de ernst van de Duitse oorlogsmisdaden afzwakt. In het tijdschrift Rivarol, dat wel vaker de holocaust in twijfel trekt, gooit hij alle registers open. "De Duitse bezetting was niet zo onmenselijk", zegt Le Pen desgevraagd. "Als de Duitsers werkelijk overal massale executies hadden uitgevoerd, zoals de aanvaarde interpretatie het wil, dan hadden ze geen concentratiekampen nodig gehad voor de politieke gevangenen."

Le Pen gaat met zo'n uitspraak voorbij aan de geschiedenis van pakweg Oradour-sur-Glane, waarvan de ruïnes nog steeds een levende getuige vormen van de Duitse oorlogsmisdaden in bezet Frankrijk tijdens WO II. De troepen van de SS vermoordden in juni 1944, toen de geallieerden al geland waren op de Normandische kusten, haast alle 650 de inwoners van het dorpje in de buurt van Limoges. De slachtpartij was de Duitse riposte op de gevangenneming van een officier van de SS. De mannen in Oradour werden geëxecuteerd, vrouwen en kinderen met de kerk opgeblazen en alle huizen in puin gelegd.

Le Pen wuift dit verhaal in het interview met verbazend gemak weg. Hij zegt een andere interpretatie aan te hangen - dat het ging om een represaillemaatregel, en niet meer dan dat. Alleen het maquis, het Franse verzet, zou getroffen zijn. Maar ook: "Over dat drama is nog veel te zeggen."

Dat doet Le Pen verder niet, maar hij weidt wel uit over de verdiensten van de Duitse bezetter. Zo lijkt hij overtuigd dat de Duitse Gestapo op gezette tijden tussenbeide kwam om "bloedbaden te vermijden". Diezelfde Gestapo staat berucht om het martelen van Fransen op zijn hoofdzetel in Parijs, de infame Rue Lauriston 63.

Van Le Pen, wiens vader stierf toen hij als visser op een Engelse zeemijn voer, is bekend dat hij niet zo'n hoge dunk heeft van de kwaliteit van de geschiedschrijving over de Tweede Wereldoorlog. Hij heeft zich altijd graag opgehouden in de buurt van negationisten en die in zijn partij opgenomen. "Al decennia lang liggen dit soort onderwerpen begraven onder een betonnen vloer", zegt Le Pen in het interview. Om meteen over te stappen op een pleidooi om de wetten af te schaffen die in Frankrijk racisme en negationisme bestraffen.

Le Pen heeft zelf zijn uiterste best gedaan om de geschiedschrijving een andere kant op te sturen, en kwam daardoor in het verleden meermaals onzacht in aanraking met de wetten die hij ook in het interview met Rivarol aanviel. Zijn meest gecontesteerde uitspraak in dat verband deed hij in 1987 toen hij tijdens een televisie-interview de gaskamers een "detail uit de geschiedenis" noemde. "Ik zeg niet dat de gaskamers niet bestaan hebben, maar ik heb ze nooit gezien. Ik heb het probleem ook niet speciaal bestudeerd. Ik geloof dat het een detail uit de geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog is."

Le Pen argumenteerde daarbij dat de doden in de gaskamer in het niets verzinken bij de 50 miljoen doden die tijdens de hele oorlog vielen. Over de omvang van de joodse genocide - zes miljoen doden - leek hij in datzelfde interview ook niet al te zeker. "Er zijn vele doden gevallen, honderdduizenden, misschien zelfs miljoenen joden en niet-joden." Acht maanden later zou hij 14,4 procent halen in de eerste ronde van de Franse presidentsverkiezingen.

Weinig verwonderlijk heeft Le Pen nooit spijt gehad over deze opmerking, ook al kwam het hem op een boete van 200.000 euro te staan. Integendeel, de extreem-rechtse leider deed ze tien jaar later nog eens dunnetjes over in München. Toen hij ook die keer tot een zware boete (90.000 euro) veroordeeld werd, zei Le Pen in de toekomst dit soort onderwerpen niet meer te zullen bespreken en plein public. Dat leek het einde te worden van een reeks onsmakelijke opmerkingen waarmee Le Pen het Vichy-regime verdedigde, politieke tegenstanders met kwetsende opmerkingen de mantel uitveegde en zelfs ooit in opspraak kwam omdat zijn uitgeverij nazistische strijdliederen op de markt gebracht had.

Maar in Rivarol knoopt hij nu weer aan met die traditie. Zonder al te veel twijfel zullen de uitspraken van Le Pen hem weer voor de rechter brengen. Justitieminister Dominque Perben vroeg het Parijse parket al om een onderzoek te openen. En de joodse belangenverenigingen zijn op hun beurt verbolgen. Koepelorganisatie in Frankrijk voor joodse verenigingen, het Crif, liet weten: "Le Pen bevuilt de herinnering aan alle slachtoffers van het nazisme, de gedeporteerden en de verzetslui, en aan de gehele Franse bevolking die vier jaar lang onderworpen was aan de meest wreedaardige bezetting en vernedering."

Volgens het Front National heeft Le Pen alleen maar "gebruikgemaakt van zijn recht op vrije meningsuiting".

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234