Woensdag 19/01/2022

Franse dealers staan terecht voor dubbele moord in Deurne

Voor het Antwerpse assisenhof start vrijdag het proces van Philippe Pichot (49) en Eric Tacquet (44). De twee Fransen staan terecht voor een dubbele moord, een dubbele moordpoging en de diefstal van 33 kilogram hasj. De feiten kaderen in een uit de hand gelopen drugstransactie in Deurne.

40 kilo hasj

Hassan Afquir (22) en Abdellah Kjidaa (31) werden in de nacht van 3 op 4 maart 2006 doodgeschoten in een appartement aan de Alfons Schneiderlaan in Deurne. Volgens Karim Yachou (29) en Amar Afquir (27), de twee slachtoffers die het kunnen navertellen, spraken ze daar met twee Franse klanten af om hen een partij van veertig kilo hasj te leveren. Het was niet de eerste keer dat de Fransen drugs van hen kochten.
Amar en zijn broer Hassan kwamen als eersten bij het appartement aan. Toen Abdellah en Karim later met de drugs arriveerden, waren de kopers al aanwezig. Nadat de Fransen de hasj gekeurd hadden, ging een van hen naar buiten om het geld te halen.

Amar verliet eveneens het appartement. Hij zag de Fransman even later weer binnengaan, waarop er meteen vier schoten volgden. De kopers kwamen vervolgens naar buiten gerend en stapten in een BMW. Toen ze Amar opmerkten, reden ze op hem af. Hij zette het op een lopen, maar kwam voor café Boop's ten val. Een van de Fransen vuurde nog tweemaal op hem, voordat ze wegreden.

Amar bleef ongedeerd, maar Karim kwam niet zonder kleerscheuren uit het avontuur. Een van de afgevuurde kogels raakte hem in de arm. Hij kon het appartement nog ontvluchten, maar Hassan en Abdellah overleefden het niet.

Amar gaf de politie het telefoonnummer van één van de klanten, waarna het Franse gerecht werd ingeschakeld. Het nummer bleek van Eric Tacquet te zijn. Verder onderzoek bracht ook Philippe Pichot in beeld als verdachte voor de feiten. Amar duidde Philippe aan als degene die op hem vuurde vanuit de BMW, en Karim wees Eric aan als de man die hem in de arm schoot.

Wisselende verklaringen

Op 20 maart 2006 werden de beschuldigden gearresteerd. Ze legden tijdens het onderzoek wisselende verklaringen af, waarin ze hun betrokkenheid bij de feiten lange tijd ontkenden, hoewel nazicht van het telefoonverkeer hen in België plaatste.

In maart 2007, een jaar na de feiten, gaf Philippe toe dat hij met Amar afsprak om 40 kilogram drugs op te halen. Hij reed met een kennis - niet Eric - naar Deurne. Toen hij de hasj controleerde, merkte hij meteen dat het om slechts 33 kilo ging en dat de drugs van een mindere kwaliteit waren, wat ook al bij de vorige twee bestellingen gebeurd was. Hij stelde voor minder te betalen, waarmee Amar akkoord ging.

Eric Tacquet ontkent betrokkenheid

Zijn kennis ging het geld halen. Toen die vijf minuten later terugkwam, hoorde Philippe plots rumoer en schoten, die klaarblijkelijk door zijn kompaan werden afgevuurd. Ze namen vervolgens de drugs en het geld en reden weg. Philippe gaf toe dat hij op Amar schoot vanuit de wagen. Hij weigerde evenwel de naam van zijn kennis te noemen.

Eric blijft erbij dat hij niet betrokken was bij de feiten. Hij beweert dat hij Philippe in de nacht van de feiten opwachtte langs de autosnelweg in Sint-Niklaas. Die werd daar door een onbekende in een BMW afgezet. Eric reed vervolgens samen met Philippe naar Frankrijk. Die laatste betwist dat; hij reed met zijn kennis terug.

Het assisenproces, dat voorgezeten wordt door raadsheer Jean-Pierre Vanden Eede, zal wellicht zes dagen in beslag nemen. Het openbaar ministerie wordt vertegenwoordigd door substituut-procureur-generaal Filip Claes. Meesters Walter Damen en Bart Vosters verdedigen respectievelijk Pichot en Tacquet. (belga/mvdb)

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234